Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Νέα φοροεπιδρομή στους ελεύθερους επαγγελματίες – Τι θα ισχύσει για το 2014

Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών θα βρεθούν για μία ακόμη φορά οι ελεύθεροι επαγγελματίες το 2014, καθώς θα κληθούν να βάλουν και πάλι βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ανταπεξέλθουν στη νέα φοροεπιδρομή για τα έσοδα του 2013. Πλέον «θιγμένοι» από τα μέτρα αναμένεται να αποδειχθούν και πάλι οι «μικρομεσσαίοι» με ετήσια >>>
 



εισοδήματα ως 55.000 ευρώ, ενώ όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες μέσα στο 2013 δηλώσουν εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ θα δουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις να μειώνονται…

Τα νέα μέτρα
Καταργείται πλήρως το όριο του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ καθώς και τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια εισοδήματος που κλιμακώνονται ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων παιδιών.

Θα επιβληθεί φόρος 26% από το πρώτο ευρώ στο σύνολο του ετησίου εισοδήματος που προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ. 
Σε περίπτωση που αυτό υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ, τότε το τμήμα του εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ θα φορολογείται με 26% και το τμήμα του εισοδήματος πάνω από το επίπεδο των 50.000 ευρώ θα φορολογείται με 33%.

Θα διατηρηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης τα οποία προσδιορίζουν τεκμαρτά εισοδήματα μεγαλύτερα των 5.700 ευρώ για όλους ανεξαιρέτως τους αυτοαπασχολούμενους που διαθέτουν μια κατοικία ή διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία και έχουν κι ένα ΙΧ αυτοκίνητο.

Παρελθόν θα αποτελέσουν όλες οι φοροαπαλλαγές που μέχρι σήμερα οδηγούσαν σε μείωση του φόρου όπως ενοίκια, ιατρικά έξοδα, στεγαστικό δάνειο και δίδακτρα.
 
Παύει να ισχύει το μέτρο συλλογής αποδείξεων για την κάλυψη του 25% του εισοδήματος τους.

Παραμένει το τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. 
Για κάθε υποκατάστημα το τέλος επιτηδεύματος θα διαμορφωθεί στα 600 ευρώ και οι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες θα καταβάλλουν 500 ευρώ.

Διατηρείται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4% στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ Στο ποσό του φόρου υπολογίζεται προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος με συντελεστή 5%. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: