Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Παράνομες και αντικανονικές ψηφοφορίες για τα φάρμακα - Δεν υπάρχει Βουλή

Ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ (video)
Στα όρια η νομιμότητα των όσων συμβαίνουν στο κοινοβούλιο, με την ψηφοφορία για τα φάρμακα να γίνεται παράτυπα και αντικανονιστικά και η κυβερνητική πλειοψηφία να συγκροτείται με τερτίπια και πολιτική παρέμβαση του προεδρείου της βουλής. Ο Φώτης Κουβέλης που έχει διατελέσει και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, στήριξε πλήρως την κυβέρνηση τόσο στην υπόθεση της τροπολογίας, όσο και στην υποβάθμιση της βουλής, παίρνοντας θέση υπέρ του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη. >>>




Τελικά η τροπολογία ψηφίστηκε με 164 ψήφους υπερ, 74 κατά και 10 παρών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, επέμενε να ψηφίζει ΝΑΙ σε 4 άρθρα και όχι στο 5ο κάτι το οποίο δεν γινόταν δεκτό από το Προεδρείο και έτσι η ψήφος τους καταλογιζόταν ως ΟΧΙ.
Μετά το πέρας της διαδικασίας οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, Βούτσης, Κουρουμπλής και Λαφαζάνης σε κοινή τους δήλωση τονίζουν ότι
“Η διεξαχθείσα ψηφοφορία είναι παράνομη ως απολύτως αντικανονιστική και αντισυνταγματική, εφόσον αυθαιρέτως στην συγκεκριμένη τροπολογία συμπεριλαμβάνονται πέντε διαφορετικά άρθρα, στα οποία δεν καταγράψατε τις διαφορετικές ψήφους των βουλευτών μας. Νόμιμο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν υπάρχει και δεν θα γίνει δεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ η φαλκίδευση της ψήφου μας”.

Πριν από λίγο ο Απόστολος Κακλαμάνης ζήτησε το λόγο και άσκησε έντονη κριτική στη λειτουργία του κοινοβουλίου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση νομοθετεί και η βουλή πρωτοκολλεί, ενώ κατήγγειλε ότι δεν υφίσταται κοινοβουλευτικό έργο.
Αφορμή για την τοποθέτηση του κ.Κακλαμάνη ήταν η τοποθέτηση του υπουργού ΆΔΩΝΙ Γεωργιάδη, ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την ψηφοφορία και η αοκάλυψη του υπουργού ότι κατόπιν δικής του εντολής δεν επετράπη η ψήφιση της τροπολογίας κατ'άρθρο.

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο Β. Μεϊμαράκης προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις για τη διαδικασία.
Μέχρι σήμερα έχουν ψηφιστεί αρκετές τροπολογίες με παραπάνω του ενός άρθρου και δεν έχουν υπάρξει διαμαρτυρίες.
«Η διαδικασία δεν είναι παράνομη γιατί 164 βουλευτές υπερψήφισαν ουσιαστικά και τα πέντε άρθρα» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής. Το προεδρείο θεωρεί τη διαδικασία νόμιμη και την εγκρίνει, κατέληξε ο Β. Μεϊμαράκης.

Ο Π. Λαφαζάνης, λαμβάνοντας ξανά το λόγο, σχολίασε πως κακώς έκανε με αυτόν τον τόνο παρέμβαση ο πρόεδρος της Βουλής.
«Όλες οι παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ψύχραιμες και σύμφωνα με τον Κανονισμό» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Ασκήσαμε έντονη διαμαρτυρία γιατί δημιουργήθηκε ένα επικίνδυνο προηγούμενο για τη Βουλή και τη δημοκρατία».
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι τα 5 άρθρα της τροπολογίας, εφόσον δεν ήταν συναφή μεταξύ τους, έπρεπε να ψηφιστούν ξεχωριστά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αντίρρηση στα πρώτα 4 άρθρα, αντίρρηση που δεν έγινε δυνατόν να καταγραφεί με τον τρόπο που έγινε η διαδικασία. «Ο κανονισμός επιτρέπει να ψηφίζονται ξεχωριστά τα άρθρα» ανέφερε ο Π. Λαφαζάνης. «Ποτέ δεν έχουμε ανεχτεί παρόμοια διαδικασία, ούτε σε τροπολογίες, με αποτέλεσμα να μας λέτε κολλημένους με τον Κανονισμό» κατέληξε. 
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Νότης Μαριάς εκ μέρους των ΑΝΕΛ και διαμαρτυρήθηκε με τη σειρά του για το μη διαχωρισμό των άρθρων.

Ένταση στην ψηφοφορία
Την ώρα της ψηφοφορίας, ζήτησε τον λόγο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και έκανε λόγο για παράνομη και απολύτως αντικανανονική και αντισυνταγματική διαδικασία. "Περιλαμβάνονται 5 διαφορετικά άρθρα στα οποία δεν καταγράψατε τις 5 διαφορετικές ψήφους των βουλευτών μας.
Δεν θα γίνει δεκτή η φαλκίδευση της ψήφου μας", είπε χαρακτηριστικά.

Οι φωνές ανάγκασαν τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη να ανέβει στο βήμα για να προεδρεύσει την ώρα της ψηφοφορίας και να καλέσει τους βουλευτές να μη δημιουργούν τεχνητή ένταση. «Αρκετά χαλάσαμε την εικόνα του κοινοβουλίου για διαδικαστικό θέμα» επέμεινε ο κ. Μεϊμαράκης όταν βουλευτές από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεναν να απαντούν ότι ψηφίζουν τα άρθρα 1,2,3 και 4 της τροπολογίας, όχι στο άρθρο 5 της ίδιας τροπολογίας, και οι ψηφολέκτες να εγγράφουν "όχι στην τροπολογία".

Της ψηφοφορίας δεν προηγήθηκε συζήτηση επί της ουσίας καθώς ο προεδρεύων του Σώματος Γ. Τραγάκης κατέστησε σαφές ότι βάσει του Κανονισμού η αιτιολόγηση της ψήφου των κομμάτων έγινε σε προηγούμενη συνεδρίαση.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής ζήτησε να γίνει ξεχωριστή ψηφοφορία για κάθε ένα από τα πέντε άρθρα της τροπολογίας δεδομένου ότι το κόμμα του διαφωνεί μόνο με το άρθρο για την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Το αίτημά του δεν έγινε δεκτό από τον κ. Τραγάκη.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Γιάννης Τραγάκης απευθυνόμενος στον Γιώργο Πάντζα του ΣΥΡΙΖΑ του είπε: "Ηρεμήστε, θα πάθετε κανένα εγκεφαλικό". Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης διαμαρτύρονταν ότι επιχειρείται νόθευση της ψήφου τους, επειδή ψηφίζονται πακέτο τα πέντε άρθρα της τροπολογίας.
«Εμείς δεν ψηφίζουμε τιμές Σαμαρά ή τιμές Τσίπρα. Τις μειώσεις των φαρμάκων τις έκανε το ΠΑΣΟΚ» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «για να σκεπάσει αυτό που γίνεται, έφτασε στο σημείο να καταθέσει πρόταση εξεταστικής επιτροπής».
Οι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία της τροπολογίας για τα φάρμακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: