Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Από το 44 στο 29 και παρακάτω...

Ο χορηγός επικοινωνίας της ελληνικής «Ελιάς», ο Ψυχάρης, προσπαθεί εδώ και κάποιους μήνες να δημιουργήσει μία τεχνητή ζήτηση για ένα νέο πολιτικό φορέα που θα καλύψει τα «ορφανά» του χώρου του Κέντρου. 
Η προσπάθεια του χορηγού επικοινωνίας γίνεται με όρους μάρκετινγκ και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως πρωτοφανής καθώς ακόμα και στις ΗΠΑ, όπου σχεδόν τα πάντα λειτουργούν με όρους μάρκετινγκ, η πολιτική και τα κόμματα παραμένουν σε μία σφαίρα ιδεών και αξιών, που μπορεί να μας φαίνονται ξεφούσκωτες και ξενέρωτες, αλλά είναι ιδέες και αξίες και όχι >>>




κόλπα διαφημιστών.  

Πριν από ένα μήνα η Κάπα Ρισέρτς πραγματοποίησε για το «Βήμα» μία μεγάλη δημοσκόπηση όπου όλες οι ερωτήσεις ήταν στη λογική της κατασκευής ζήτησης για ένα νέο πολιτικό φορέα στο χώρο του Κέντρου στη βάση της διακήρυξης της κίνησης των «58». 
Στην ερώτηση «πρέπει να υπάρξει ένας νέος πολιτικός φορέας στο χώρο της Κεντροαριστεράς» το 44% του δείγματος απάντησε θετικά
Οι απαντήσεις ήταν πραγματικά… αθώες, καθώς πάρα πολύς είναι ο κόσμος που βλέπει την ανάγκη για να υπάρξει ανασύνθεση στο χώρο της Κεντροαριστεράς, καθώς το ΠΑΣΟΚ είναι μία συμμορία μαφιόζων και η Δημοκρατική Αριστερά μία πολιτική φούσκα. 
Η ερμηνεία όμως ήταν ο ορισμός της πουτσιάς, καθώς ο Ψυχάρης ερμήνευσε ότι το 44% υποστηρίζει το… ΠΑΣΟΚ με άλλα ρούχα. 

Ένα μήνα μετά, χθες, στο «Βήμα» δημοσιεύτηκε νέα δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας όπου στην ερώτηση «πρέπει να υπάρξει ένας νέος πολιτικός φορέας στο χώρο της Κεντροαριστεράς» το 29% του δείγματος απάντησε θετικά
Η πτώση, δεκαπέντε ολόκληρες μονάδες, δεν είναι μόνο εντυπωσιακή, αλλά και ενδεικτική ότι τόσο ο χορηγός επικοινωνίας, όσο ο Βενιζέλος και οι «58» του, δεν αντιλαμβάνονται την κατάσταση των πραγμάτων. 
Αυτή η μη αντίληψη, που φλερτάρει ανοιχτά με τον πυρήνα της σκέψης της νεοφιλελεύθερης ακροδεξιάς: 
οι πλούσιοι να κερδίζουν και οι φτωχοί να πάνε να γαμηθούν, είναι βέβαιο ότι μέχρι την άνοιξη θα μηδενίσει το ποσοστό των ανθρώπων που θέλουν κάτι καινούργιο στο χώρο της Κεντροαριστεράς. 

Προσωπικά αυτό δεν με χαλάει καθόλου, καταλαβαίνω όμως πως δημιουργεί μία ψιλό προβληματική κατάσταση για το ΣΥΡΙΖΑ που θα αναγκαστεί να διευρύνει το «από τα αριστερά της Αριστεράς μέχρι τα αριστερά της Σοσιαλδημοκρατίας» μέχρι τα… δεξιά της Σοσιαλδημοκρατίας. 
Σιγά τα λάχανα! 
Το ψιλό προβληματικό δεν έχει να κάνει με αυτό που συμβαίνει στην κοινωνία, όπου πάρα πολλοί και πολλές είναι έτοιμοι και έτοιμες να λυγίσουν σίδερα, αλλά με αυτό που συμβαίνει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αρκετοί και αρκετές αντιμετωπίζουν ως ξεβόλεμα αυτό που έρχεται. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: