Μια "άλλη" διάσταση αγώνα και πολιτισμού από τους κατοίκους της Ιερισσού
Αντί για πανό, παραδοσιακά φαγητά από τις μαγείρισσες του χωριού κι αντί για ντουντούκες, κούνιες από δέντρο σε δέντρο, όπως το 'χαν έθιμο οι παλιοί όταν γλεντούσαν με τις οικογένειες.
Οι Ιερισσιώτες ζουν τις μέρες των Χριστουγέννων με τον δικό τους τρόπο.
Την Τρίτη ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις και δράσεις στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό που στήνουν με ζήλο τις τελευταίες βδομάδες, αφήνοντας για λίγο τους δρόμους, αλλά συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, μέσα από την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση.
Το Χριστουγεννιάτικο Χωριό που έχει στηθεί στο Πάρκο Ηρώων της Ιερισσού
δεν αποτελεί μια παραμυθοχώρα κομμένη και ραμμένη στην αισθητική της
Coca - Cola. Χωρίς υπερβολές, αλλά με μεράκι, έχουν φτιαχτεί σπιτάκια,
πάγκοι και «καφέ αλληλεγγύης», όπου συμμετέχουν ομάδες εθελοντών ανάλογα
με το τι μπορούν >>>
και τι θέλουν να προσφέρουν.
Η ιδέα για το Χριστουγεννιάτικο Χωριό γεννήθηκε πέρυσι μέσα στις παρέες, ανάμεσα στις συζητήσεις για την καταστροφική εξόρυξη.
"Ήταν κάτι που θέλαμε όλοι. Μετά την κινητοποίηση της 21ης Οκτωβρίου, μετά από όσα ζήσαμε με τις συλλήψεις, τις καταστροφές στο βουνό, νιώθαμε την ανάγκη να κάνουμε κάτι που θα έφερνε λίγο φως, λίγη αισιοδοξία", αναφέρει στην "Α" η Βάσω Βαρβαρέσσου, 37 ετών, μητέρα, η οποία συμμετείχε στην προετοιμασία και τις δύο φορές.
Τα Maalox κι οι μάσκες προστασίας από τα χημικά έμειναν για λίγο στην άκρη.
Ο κόσμος μαζευόταν τα βράδια γύρω από τα βαρέλια με τις φωτιές και μιλούσε ξανά.
Οι γηραιότεροι θυμήθηκαν στιγμές που 'χαν ξεχάσει.
Κι έτσι, αφού η ιδέα πέτυχε, όλοι συμφώνησαν να επαναληφθεί.
Μαθαίνοντας ν' αγαπούν
Στο επίκεντρο, όπως και πέρυσι, βρίσκονται τα παιδιά.Μαθαίνουν ν' αγαπούν το περιβάλλον, φτιάχνοντας κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά, ταξιδεύουν σε άλλους πολιτισμούς μέσα από τις διηγήσεις των παραμυθάδων του χωριού με ιστορίες που έλεγαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες, βρίσκουν μια πολύτιμη διέξοδο.
Οι δραστηριότητες δεν αφορούν μόνο τους μικρούς.
Το μενού περιλαμβάνει μουσικές βραδιές, με σχήματα που θα έρθουν από τη Θεσσαλονίκη, συλλογικές κουζίνες με παραδοσιακά φαγητά, όπως τσιγαρίδες και συκώτι, κυλικείο με ποτά κ.ά.
"Στεκόμαστε όρθιοι και δυνατοί, γιατί ξέρουμε καλά ότι παλεύουμε για τη ζωή και τον τόπο μας. Στεκόμαστε όρθιοι και δυνατοί, γιατί είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να μας διασπάσει. Ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο με υγεία, ομόνοια και αλληλεγγύη", λένε οι κάτοικοι μιλώντας για το Χριστουγεννιάτικο Χωριό. Αγαπούν να δημιουργούν.
Είτε πρόκειται για ένα σύνθημα, είτε για τη διοργάνωση μιας εκδήλωσης.
Το στήσιμο του χωριού είναι μια ευχάριστη διαδικασία, αλλά και μια επιστροφή στα παλιά. Όπως λέει η Β. Βαρβαρέσσου, αποτελεί ευκαιρία "για ν' αναβιώσουν έθιμα του τόπου μας. Πράγματα που έχουμε ξεχάσει. Θέλουμε να δείξουμε στα παιδιά μας τις ρίζες τους αλλά και τις προοπτικές που υπάρχουν".
Το τελευταίο είναι ίσως ακόμα σημαντικότερο.
Οι κάτοικοι της Ιερισσού, οι κάτοικοι που έρχονται από τα άλλα χωριά και συμμετέχουν δηλώνουν την πίστη τους στην επιτυχία του αγώνα.
"Να έρθει ο κόσμος να δει τι τόπο καταστρέφουν"
"Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι μέσα από την πολιτιστική ανάπτυξη μπορεί να έρθει και μια συνολική ανάπτυξη. Η Ιερισσός είναι τουριστική περιοχή το καλοκαίρι. Θέλουμε να έρθει κόσμος στην περιοχή και τον χειμώνα, να μας γνωρίσει, να δει για τι τόπο μιλάμε. Να δει τον κόσμο που μπορεί να δημιουργήσει χωρίς καμία στήριξη από την τοπική δημοτική αρχή", ήταν η άλλη διάσταση που έδωσε στην "Α" ο Γιώργος Τούμπελης, εθελοντής που έφτιαξε τα ηλεκτρολογικά του Χριστουγεννιάτικου Χωριού.Η απουσία της τοπικής δημοτικής αρχής φαίνεται από την έλλειψη αστυνομικής φύλαξης, με τους κατοίκους να επιτελούν χρέη τροχονόμων μέχρι την αναγκαστική "μετανάστευση" στην Αρναία (περίπου 45 λεπτά απόσταση) για ένα γραφειοκρατικό ζήτημα, παρ' ότι η Ιερισσός είναι η πρωτεύουσα του δήμου.
«Η δημιουργία είναι η απάντηση», μας λένε οι κάτοικοι. Παράλληλα με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό, στο πολιτιστικό κέντρο της περιοχής θα γίνει συλλογή τροφίμων και ρούχων με σκοπό να δοθούν σε δομές αλληλεγγύης και οικογένειες που το έχουν ανάγκη. Την ίδια ώρα, η Ελληνικός Χρυσός χρηματοδοτεί εδώ και χρόνια έξω από το Στρατώνι το δικό της Χριστουγεννιατικό Χωριό. Η διαφορά, όπως λένε οι Ιερισσιώτες, είναι ότι "το δικό μας φτιάχτηκε με αγάπη, της εταιρείας από συμφέρον».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου