Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

O Τομπούλογλου είναι η κορυφή του παγόβουνου

Την εκτεταμένη διαφθορά στο χώρο της Υγείας, όπως εξαπλώθηκε επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται από την σημερινή κυβέρνηση αναδεικνύει η υπόθεση Τομπούλογλου. Σε όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, έκπληξη προκάλεσε μόνο το σχετικά μικρό ποσό της μίζας που ζήτησε ο διοικητής του “Αγλαία Κυριακού” από την διαφημιστική εταιρεία,η οποία κατέφυγε στην αστυνομία με αποτέλεσμα την σύλληψη του.  Το «Εθνικό σχέδιο δράσης για τη δημόσια υγεία: Αποτύπωση, πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας », το πρόγραμμα στα  πλαίσια του ΕΣΠΑ που >>>
 



προσπάθησε να ..υλοποιήσει  με τον δικό του τρόπο ο κ. Τομπούλογλου, ανατέθηκε στο Νοσοκομείο “Αγλαία Κυριακού”  το 2011, επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου. 
Προέβλεπε να ζυγιστούν μερικές χιλιάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα, ερωτηματολόγια, μοίρασμα φυλλαδίων και μερικές ακόμη ενέργειες για την ενημέρωση του πληθυσμού. 
«Στη πιο χουβαρντάδικη περίπτωση, μια τέτοια δράση θα κόστιζε 200 χιλιάδες ευρώ», λέει ειδικός σε ανάλογα προγράμματα.

Με απόφαση την οποία υπογράφει τον Ιούνιο του 2011 ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος, η δράση κόστιζε ..λίγο παραπάνω. 
Περιελάμβανε τις παρακάτω επί μέρους δράσεις:
1: ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ. =1.979.000 €
2: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ =120.000 €.
3: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ: = 155.000 €.
4: ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ – ΗΜΕΡΙΔΩΝ – ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ – ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΜΕ = 336.000 €.
 5: ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ:= 20.000 €.
 6: ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ Α’ ΚΑΙ Β’ ΦΑΣΗΣ.=40.000 €.
 7: ΔΑΠΑΝΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ, ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ=350.000 €

Μερικά χρόνια πριν, το Πανεπιστήμιο Αθηνών είχε κάνει μια παρόμοια πανελλαδική έρευνα, που είχε στοιχίσει 20 χιλιάδες ευρώ. 
Το πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας  το 2011 έφτανε με το ΦΠΑ στα 3 εκατομμύρια! 
Τα διαβήματα φορέων που ζητούσαν τα ποσά του ΕΣΠΑ για τον τομέα της Υγείας να κατανεμηθούν με πιο ορθολογικό τρόπο και για άλλα επείγοντα προβλήματα, δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. 
«Συχνά τέτοιες “πλουσιοπάροχες” δράσεις του ΕΣΠΑ χρησιμοποιούνται για την άντληση “πολιτικού χρήματος” που καταλήγει στα ταμεία κομμάτων ή πολιτικών που τα χρησιμοποιούν για την καριέρα τους», σχολιάζει γνώστης των παρασκηνίων. 
«Το καλύτερο ή πιο το επείγον πρόγραμμα να προτείνεις, δεν θα εγκριθεί ποτέ αν δεν υποσχεθείς ένα ποσοστό στους αρμόδιους που καλούνται να το εγκρίνουν».

Στην υλοποίηση του ..παχέος  προγράμματος για την παιδική παχυσαρκία   βρέθηκε το 2012, ως διοικητής του “Αγλαία Κυριακού”, ο Τομπούλογλου. 
«Είναι απίστευτο να δίδονται εκατοντάδες χιλιάδες μόνο για ενημερωτικές δράσεις», σχολιάζει γνώστης των προγραμμάτων. 
«Δεν με σοκάρει ότι ζήτησε 25.000. Ο άνθρωπος αισθανόταν “αδικημένος” βλέποντας το μεγάλο πάρτι από το οποίο τον είχαν αφήσει απ έξω», προσθέτει ειρωνικά.

Κανονικά, η αποκάλυψη του Τομπούλογλου θα έπρεπε να οδηγήσει σε μια γενικότερη έρευνα για το παχύσαρκο πρόγραμμα, ώστε να ελεγχθούν τόσο η νομιμότητα των αρχικών αποφάσεων της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας όσο και οι συμφωνίες με τις εταιρείες που ανέλαβαν την υλοποίηση του. 
Αντί γι’ αυτό, ο Α. Σαμαράς αρκέστηκε να διαγράψει τον Τομπούλογλου κατόπιν ..δωροδοκίας και ο Α.Γεωργιάδης να στείλει τα συγχαρητήρια του στην Αστυνομία που τον συνέλαβε με τα σημαδεμένα χαρτονομίσματα, σαν να μπορούσαν οι αστυνομικοί να ενεργήσουν και διαφορετικά.
του Στέλιου Κούλογλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια: