Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

ΜΕΙΩΣΗ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ / ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ

ΡΙΦΙΦΙ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 850 ΕΚΑΤ. ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΕΣΟΔΩΝ
ΣΤΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ 
ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΕΣ
Τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%, αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας κατά την χθεσινή (13/1) τηλεοπτική του συνέντευξη στο «ΣΚΑΪ», υπογραμμίζοντας ότι το προκλητικό δώρο προς τη μεγαλοεργοδοσία ενδέχεται να δοθεί εφάπαξ, πιθανότατα και εντός του α' εξαμήνου >>>




του τρέχοντος έτους! 
Την ίδια ώρα, πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν πως το τελικό σχέδιο διαπραγμάτευσης με την τρόικα για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων περιλαμβάνει καταρχήν την κατάργηση του υπουργικού «βέτο», ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει στο μέλλον αύξηση των ορίων απολύσεων ανά μήνα.


Πέραν του σεναρίου για εφάπαξ μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, στο τραπέζι των διαβουλεύσεων των αρμόδιων υπουργείων με την τρόικα περιλαμβάνεται και το σενάριο της κλιμακωτής μείωσης, το οποίο προβλέπει επιμερισμό του 3,9% σε 3 ετήσιες μειώσεις (1,3% μείωση για κάθε ένα από τα επόμενα 3 χρόνια).

Σε κάθε περίπτωση, οι νέες απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία έχουν επιβαρυνθεί από την εκρηκτική ανεργία, την εισφοροδιαφυγή και την κυριαρχία των ελαστικών μορφών εργασίας, βάσει κυβερνητικών υπολογισμών, αγγίζουν το ιλιγγιώδες ποσό των 850 εκατ. ευρώ, γεγονός που βάζει δυναμίτη στα θεμέλια της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και προλειαίνει το έδαφος για νέο σφαγιασμό των συντάξεων και των άλλων ασφαλιστικών παροχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: