Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

AΠΕΡΓΙΑ ΕΩΣ ΤΙΣ 24/1 ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ 
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ Ο AΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΣΤΟ ΑΓΙΑ OΛΓΑ (2 video) 
ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΔΥ. 
ΦΟΒΟΙ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΣΑΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ 
Δεν είναι μόνο οι σφαγιαστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο διάλυσης της πρωτοβάθμιας δημόσιας υγείας. Ένα άρθρο που ενσωματώθηκε στο κατά τα άλλα νομοσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ προκαλεί σάλο. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 32 γίνεται σαφής αναφορά στις ιδιωτικές μονάδες ημερήσιας νοσηλείας ( one day clinic). >>>




Mε το εν λόγω άρθρο καταργείται η αναγκαιότητα έκδοσης προεδρικού διατάγματος για τις προϋποθέσεις λειτουργίας των μονάδων αυτών και εκχωρείται η αρμοδιότητα στον υπουργό Υγείας με απλή Υπουργική Απόφαση (ΥΑ).
Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια ρύθμιση με την οποία ανοίγει ο δρόμος με διαδικασίες εξπρές, ώστε να χειρουργούν οι γιατροί ακόμη και μέσα στα ιδιωτικά τους ιατρεία!!!

Από τη ρύθμιση αυτή,«ευνοημένοι» είναι κυρίως οφθαλμίατροι, γυναικολόγοι, πλαστικοί χειρουργοί κλπ , που πλέον θα μπορούν να κάνουν χειρουργεία για τα οποία δεν χρειάζεται γενική αναισθησία ή διανυκτέρευση!

Η διαδικασία που φέρνει προς ψήφιση η συγκυβέρνηση εγείρει εύλογα ερωτηματικά, καθώς θα μπορούν να γίνονται χειρουργεία σε διαμερίσματα γιατρών τα οποία δεν πληρούν ,σαφώς, τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας του ασθενούς, με αποτέλεσμα να προκύπτουν εύλογα ερωτηματικά για τη λογική της ρύθμισης.

AΠΕΡΓΙΑ ΕΩΣ ΤΙΣ 24/1 ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

Απόσυρση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) ζητούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, που ανακοίνωσαν παράταση της απεργίας τους έως τις 24 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία τους το σχετικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει «απαράδεκτες, αστήρικτες και προκλητικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα επιφέρουν πλήρη καταστροφή της δημόσιας ΠΦΥ».
Σε έκτακτο συνέδριο που πραγματοποίησαν οι γιατροί την Κυριακή, αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι επαφές με κόμματα και βουλευτές, ώστε σε περίπτωση που το ν/σ έρθει στη Βουλή, να τροποποιηθούν βασικές διατάξεις και να ζητηθεί να γίνει ονομαστική ψηφοφορία.
Η Ομοσπονδία γιατρών ΕΟΠΥΥ προαναγγέλλει επίσης ότι θα προβεί σε νομικές ενέργειες κατά υπευθύνων σε περίπτωση κατάρρευσης της πρωτοβάθμιας υγείας με συνεπαγόμενη υπερβολική νοσηρότητα ή και θανάτους.


ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΔΥ. 
ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ

Στα χέρια του πρωθυπουργού βρίσκεται, εν τω μεταξύ, η τύχη που θα έχει το νέο νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια υγεία και μαζί οι όποιες αλλαγές φέρνει και κυρίως ο εργασιακός μεσαίωνας που περιμένει τους γιατρούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α. Γεωργιάδης φοβούμενος πως το νομοσχέδιο θα έχει την τύχη του 25ευρου, απέφυγε να καταθέσει το νομοσχέδιο χθες στη Βουλή , παρ' ότι το είχε προαναγγείλει ώστε να ρίξει το μπαλάκι στο Μαξίμου και στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες (ΚΟ) ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Μετά από χθεσινή του συνάντηση με τους γιατρούς χαρακτηριστικά δήλωσε: « το νομοσχέδιο έχουμε αποφασίσει να το πάμε στη Βουλή μέσα στη βδομάδα, όχι σήμερα, σε κάνα δυο μέρες δηλαδή, για να δώσουμε τον χρόνο και στις δύο ΚΟ να το επεξεργαστούν λίγο περισσότερο.».
Είναι φανερό ότι η συνοχή της καταρρέουσας και με ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία συγκυβέρνησης κρέμεται από μια κλωστή και οι χειρισμοί γίνονται με άλλους όρους. Ο Α. Γεωργιάδης έχοντας υπόψη και την κατάληξη του θέματος του 25ευρου ακολουθεί την ρήση «απελθέτω απ'εμού το ποτήριον τούτο» ρίχνοντας το μπαλάκι της τελικής απόφασης στις ΚΟ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και στον ίδιο τον Α. Σαμαρά.

Την απόφασή του αυτή, μάλιστα, ο υπουργός υγείας την ανακοίνωσε, με ηπιότερο τρόπο αυτή τη φορά, και στους γιατρούς οι οποίοι είχαν νωρίτερα αποφασίσει στην Γενική τους Συνέλευση την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για να αποφύγει , έτσι, τη γενική κατακραυγή. Όλα αυτά, βέβαια , δεν αλλάζουν την ουσία αυτών που αργά ή γρήγορα η συγκυβέρνηση ευελπιστεί να ψηφίσει χωρίς να δημιουργηθούν νέα ρήγματα.
Άλλωστε, το μέτωπο των γιατρών θεωρείται από κυβερνητικούς κύκλους εξαιρετικά κρίσιμο καθώς η πλειοψηφία των συνδικαλιστών του κλάδου ανήκουν στο γαλάζιο στρατόπεδο και μια απόφαση που θα τους πλήττει θα έχει και εκλογικό αντίκτυπο για τη συγκυβέρνηση και κυρίως τη ΝΔ.
Πάντως, όποιες αλλαγές και αν προωθηθούν-ενσωματωθούν οι διαθεσιμότητες-απολύσεις δεν θα αποφευχθούν, καθώς ο υπουργός υγείας δηλώνει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ότι δέχεται πιέσεις από την τρόικα να τελειώνει με την υπόθεση αυτή. Βέβαια, μιλάμε για τον ίδιο υπουργό ο οποίος δήλωνε πως δεν θέλει να του κλέψει τη δόξα για την απόλυση των γιατρών η τρόικα προ μερικών εβδομάδων!


ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ Ο AΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΣΤΟ ΑΓΙΑ OΛΓΑ

Με την οργή εργαζομένων, ασθενών και συγγενών ασθενών στο Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας - Αγία Όλγα βρέθηκε αντιμέτωπος ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την επίσκεψή του σήμερα το μεσημέρι.



Ο κ. Γεωργιάδης επρόκειτο να μιλήσει σε εκδήλωση προς τιμήν τις κ. Αλίκης Περρωτή-Κωνσταντοπούλου, χάρη σε δωρεά της οποίας ανεγέρθηκε το πολυώροφο νοσοκομειακό κτήριο.

Τα χαμόγελα για τον υπουργό Υγείας κράτησαν μόνο κατά την είσοδό του στο προαύλιο του νοσοκομείου, όπου τον υποδέχτηκε η διοίκηση και η κ. Περρωτή-Κωνσταντοπούλου. Σύντομα η ... ευχάριστη ατμόσφαιρα έδωσε τη θέση της σε φωνές και συνθήματα.


ag-olga2

Στην είσοδο του κτηρίου, τον κ. Γεωργιάδη περίμεναν με πανό εργαζόμενοι του νοσοκομείου, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο δομών υγείας στο πλαίσιο της "μεταρρύθμισης" για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για τη διαθεσιμότητα και κινητικότητα και τις απολύσεις γιατρών και εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ.


ag-olga1
Οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν και μέσα στο κτήριο του νοσοκομείου, όπου τη σκυτάλη από τους εργαζόμενους πήραν ασθενείς και συγγενείς ασθενών. Εξαγριωμένοι πολίτες φώναζαν στον υπουργό Υγείας «κάτω τα χέρια από την υγεία μας», ενώ κάποιοι τον αποκάλεσαν «απάνθρωπο» και «δολοφόνο».



Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρέθηκε ο κ. Γεωργιάδης, όταν μία γυναίκα κατήγγειλε ότι έχασε συγγενή της λόγω ελλείψεων προσωπικού σε κέντρο υγείας νησιού του Αιγαίου, πράγμα που αρνήθηκε ο υπουργός Υγείας, προκαλώντας την οργή της γυναίκας.


ag-olga7

Λίγο πριν μπει στα αμφιθέατρο του νοσοκομείου, ο κ. Γεωργιάδης έχασε εμφανώς την ψυχραιμία του, όταν εργαζόμενη του νοσοκομείου του απευθύνθηκε, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του προσωπικού για τη διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τις απολύσεις. Ο υπουργός Υγείας επιτέθηκε με πολύ έντονο ύφος στην εργαζόμενη, φωνάζοντας στο πρόσωπό της και αποφεύγοντας να απαντήσει στα ζητήματα που του έθεσε.

ag-olga4

Στη συνέχεια μπήκε στο αμφιθέατρο για να ξεκινήσει η εκδήλωση, όμως οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν και εκεί. Μια προσπάθεια αστεϊσμού του υπουργού -«ως ετοιμοθάνατος να πω τις τελευταίες μου κουβέντες» ήταν η απάντησή του σε εργαζόμενους που φώναζαν ότι οι μέρες του στο υπουργείο είναι μετρημένες- έπεσε στο κενό.

Ουσιαστικά η ομιλία του υπουργού δεν έγινε, όπως και η προγραμματισμένη εκδήλωση. Ο κ. Γεωργιάδης είχε μία σύντομη συνάντηση με τον διοικητή του νοσοκομείου και αποχώρησε εν μέσω ξανά αποδοκιμασιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: