Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Ο Ξηρός άφησε... κατάξερους τον Αθανασίου και τον Δένδια

από το "Ποντίκι" Δείτε στη συνέχεια, που είναι ο ...Ξηρός οεεεο (από το Γρέκι)
Στα άκρα οδηγείται πλέον η κόντρα ανάμεσα στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια και τις δικαστικές αρ­χές μετά την εξαφάνιση του ισοβίτη Χριστόδουλου Ξηρού, ο οποίος ανεζητείτο από την περασμένη Δευτέρα και έως την ώρα που το «Ποντίκι» πήγαινε στο τυπογραφείο, αφού δεν παρουσιάστηκε – σύμφωνα με τους περιο­ριστικούς όρους που όφειλε να τηρεί κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης άδειας που του είχε χορηγηθεί από τις φυλακές Κορυδαλλού – στο αστυνομικό τμήμα της Καλλικράτειας Χαλκιδικής.
Με αφορμή το συγκεκριμένο συμβάν και έχοντας προηγη­θεί η εξαφάνιση των Νίκου Μαζιώτη και Χρύσας Ρούπα, μετά την προσωρινή αποφυλάκισή >>>




τους το 2012, καθώς και οι αμφιβολίες των ανακρι­τών που χειρίζονται τον φάκελο της Χρυσής Αυγής σχετικά με τη δυναμική των ενοχο­ποιητικών στοιχείων που έχει προσκομίσει η αστυνομική έρευνα για βασικούς κατηγορού­μενους της δράσης της εγκληματικής ομά­δας, ο Δένδιας βρήκε μια πολύ καλή αφορμή για σκληρή κριτική στη Δικαιοσύνη.

Γρέκι: Εδώ Ξηρός, εκεί Ξηρός … στο Ζάππειο o Ξηρός !


 
Επενδύοντας στο προφίλ του «πλέον επιτυ­χημένου υπουργού Δημόσιας Τάξης» και απο­λαύοντας της απόλυτης εμπιστοσύνης του Αντώνη Σαμαρά, ο Δένδιας δεν αποφεύγει, όποτε του δίνεται η ευκαιρία, να στρέψει τα βέλη του εναντίον των εκπροσώπων της Θέ­μιδος, αλλά και ομολόγων του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Είτε αυτός ήταν ο Ανδρέας Ρουπακιώτης είτε ο διάδοχός του στο υπουργείο Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.
 
Ο τελευταίος δεν δίστασε να απαντήσει στη σκληρή κριτική του Δένδια μετά την εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού, όπου ο υπουργός Δημόσιας Τάξης εμμέσως πλην σαφώς άφηνε αιχμές για «ευνοϊκή αντιμετώπιση» συλληφθέ­ντων για τρομοκρατία από την ελληνική Δικαι­οσύνη, λέγοντας ότι «αυτό δεν είναι αληθές».
 
Ευθύνες
 
Από πολλές πλευρές όμως υπάρχει σοβαρός αντίλογος για τις ευθύνες που βαρύνουν την Ελληνική Αστυνομία σχετικά με την πρόσφατη αναζωπύρωση της τρομοκρατίας στην Ελλά­δα, παρά τις «δεκάδες συλλήψεις τρομοκρα­τών από την ΕΛ.ΑΣ., τα τελευταία χρόνια», τις οποίες επικαλέστηκε και εκθείασε ο Δένδιας και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
Ωστόσο ο υπουργός απέφυγε να απαντή­σει ευθέως, όταν του υποβλήθηκε το εύλογο ερώτημα από δημοσιογράφο, αν θα έπρεπε να παρακολουθούνται οι Ξηρός, Μαζιώτης και Ρούπα κατά τη διάρκεια της προσωρινής τους άδειας ή αποφυλάκισης. «Δεν δίδεται άδεια αν θεωρηθεί ότι ο συγκεκριμένος είναι ύποπτος φυγής και επίσης ότι είναι επικίνδυ­νος για τη δημόσια ασφάλεια. Άρα, σε αντίθε­τη περίπτωση, δεν υπάρχει το νομοθετικό και το θεσμικό πλαίσιο το οποίο να επιτρέπει την παρακολούθησή του», ήταν η απάντηση του υπουργού.
 
Αφού όμως δεν υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο, πώς λίγες ώρες μετά την εξαφάνιση του Ξηρού η αντιτρομοκρατική συνέλαβε τον κατηγορούμενο για συμμετοχή στη Συνωμο­σία Πυρήνων της Φωτιάς Κώστα Σακκά για παραβίαση των όρων της προσωρινής απο-φυλάκισής του;
 
Πώς δηλαδή οι διωκτικές αρχές γνώριζαν, αφού... δεν τον παρακολουθούσαν, όπως υποστηρίζει ο αρμόδιος υπουργός, ότι ο Σακκάς το βράδυ της περασμένης Δευτέρας δεν διανυκτέρευσε στο σπίτι των γονιών του, ως όφειλε, αλλά στην οικία συγγενικού προσώ­που κατηγορουμένου για συμμετοχή στη ΣΠΦ και την ένοπλη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης; Μυστήρια πράγματα...
 
Επίσης το υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα πρέπει να αναλογιστεί πόσο στέκονται ενώ­πιον των ανακριτικών και δικαστικών αρχών τα αποδεικτικά στοιχεία που συμπεριλαμβά­νονται στα διαβιβαστικά της ΕΛ.ΑΣ. στον ει­σαγγελέα. Ώστε να αποφεύγονται «Βατερλό» όπως αυτό στο οποίο κινδυνεύει να μετατρα­πεί, με επιπτώσεις πολύ ανυπολόγιστες για την ελληνική κοινωνία, η υπόθεση της Χρυ­σής Αυγής.
 
Πάντως η κόντρα μεταξύ διωκτικών και δικαστικών αρχών συχνά εμπεριέχει ευτράπε­λα και αντιφάσεις, όπως αυτές του υπουρ­γού Δημόσιας Τάξης στη συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Δευτέρα το μεσημέρι. Αναφέρει ο Δένδιας: «Η χώρα έχει πρόβλημα τρομοκρατίας. Και δυστυχώς δεν έχει πρόβλημα μόνο εισαγόμενης τρομο­κρατίας».
 
Ποια είναι τα περιστατικά «εισαγόμενης τρομοκρατίας», στα οποία αναφέρεται ο υπουργός; Έχει στη διάθεσή του στοιχεία τα οποία έχουν αποκρύψει η κυβέρνηση και οι αρχές ασφαλείας; Αντιλαμβάνεται άραγε ότι η δήλωσή του αυτή λειτουργεί άκρως δυσφη­μιστικά για τη χώρα απλά και μόνο για δημι­ουργία εντυπώσεων; Το τι κατάφερε πάντως ο υπουργός αποδεικνύεται και από την ανακοί­νωση που εξέδωσε την Τετάρτη το Στέιτ Ντι­πάρτμεντ σχετικά με το ενδεχόμενο σοβαρού τρομοκρατικού χτυπήματος στην Ελλάδα.
 
Νέες οργανώσεις
 
Στις ίδιες δηλώσεις ο Δένδιας λέει: «Η Ελλη­νική Αστυνομία έχει κάνει πολύ καλά τη δου­λειά της. Έχει οδηγήσει στη Δικαιοσύνη δε­κάδες τρομοκράτες τα τελευταία χρόνια. Δυ­στυχώς, πρέπει να πω ότι αρκετοί από αυτούς αυτή τη στιγμή είναι ελεύθεροι».
 
Αλήθεια, πώς ακριβώς ορίζεται η «καλή δουλειά» της αστυνομίας εάν τα αποδεικτι­κά στοιχεία που προσκομίζει δεν επαρκούν για την καταδίκη των υπόπτων; Πώς κρίνεται η διαρκής εμφάνιση νέων οργανώσεων ή το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ούτε μια σύλληψη για τις δολοφονίες του Νεκτάριου Σάββα, του Σωκράτη Γκιόλια ή των δυο νεαρών μελών της Χρυσής Αυγής;
 
Ευθύνη, όμως, για το φαινόμενο της τρομο­κρατίας έχει, σύμφωνα με τον υπουργό, και η ελληνική κοινωνία... «Η ελληνική κοινωνία νο­μίζω ότι, εάν ομονοήσει και αν όλοι οι θεσμοί της πολιτείας κάνουν σωστά τη δουλειά τους, είμαι απολύτως αισιόδοξος ότι μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε (την τρομοκρατία)».
 
Προφανώς ο υπουργός υπονοεί την ύπαρ­ξη μιας καθ’ όλα ελεγχόμενης και υπάκουης στην όποια πολιτική του κοινωνίας. Και επειδή μπορεί να μη γίνεται σαφής, το ξεκαθα­ρίζει πετώντας και το καρφί του για τον ΣΥ-ΡΙΖΑ και τις δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτι­κής Αριστεράς: «Απόλυτη κοινωνική ομόνοια προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς παραφωνί­ες, χωρίς υποσημειώσεις».
 
Τη λέξη «υποσημειώσεις» είχε χρησιμο­ποιήσει όμως ο Δένδιας πρώτη φορά τον Φε­βρουάριο του 2013 εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια μιας επικοινωνιακής επιχείρη­σης που στόχο είχε να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας από τις καταγγελίες για βασα­νισμό των συλληφθέντων της ληστείας στο Βελβεντό.
 
◆ Θεωρεί λοιπόν ο υπουργός ότι η αξιωματι­κή αντιπολίτευση είναι υπεύθυνη για το φαι­νόμενο της τρομοκρατίας;
 
◆ Ή μήπως πιστεύει στα σοβαρά ότι, αν εξα­λειφθεί η τρομοκρατία, θα λυθεί άμεσα και το μείζον πρόβλημα της ανεργίας;
 
«Να χτυπήσουμε την ανεργία, να χτυπή­σουμε όλα αυτά τα οποία έχουν οδηγήσει στην παρούσα κρίση. Εάν υπάρχει τρομοκρα­τία, είμαστε αδύναμοι». Αδύναμοι προφανώς είναι η κυβέρνηση και ο υπουργός να αντιλη­φθούν πως, όσο η κυβέρνηση επιμένει στην αντικοινωνική πολιτική της, τα φαινόμενα της τρομοκρατίας και του ναζισμού όχι μό­νο δεν θα εξαλειφθούν, αλλά διαρκώς θα ενι­σχύονται.
 
Το βραχιολάκι που ξεχάστηκε και ο μύθος των αδειών
 
Το ποιος είναι ο Χριστόδουλος Ξηρός και ποιον ρόλο φαντάζονται ή υποθέτουν πολλοί και διάφοροι ότι έχει στην πιθα­νή ολική επαναφορά του τρομοκρατικού σκηνικού της μεταπολίτευσης στην Ελλά­δα του μνημονίου έχει αναλυθεί λεπτο­μερώς στα δημοσιεύματα των δυο τελευ­ταίων ημερών. Όπως πολλή συζήτηση έγινε για το κατά πόσο πρέπει να αλλάξει το καθεστώς της χορήγησης αδειών σε βαρυποινίτες από τα αρμόδια Συμβούλια των Φυλακών.
 
Εδώ απλώς πρέπει να επισημανθεί πως από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημό­σιας Τάξης προκύπτει πως η συντριπτική πλειονότητα των φυλακισμένων στους οποίους χορηγείται ολιγοήμερη άδεια πα­ρουσιάζεται εξαιρετικά τυπικό στις υπο­χρεώσεις του.
 
Συγκεκριμένα το 2011 οι κρατούμενοι που έλαβαν άδειες από τα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας ήταν 4.041. Από αυ­τούς δεν επέστρεψαν 68 και εγκλημάτη­σαν 13.
 
Το 2012 πήραν άδεια 4.361 κρατούμε­νοι και εξαφανίστηκαν 87, από τους οποί­ους εγκλημάτησαν οι 8, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2013 δόθηκε άδεια σε 1.889 κρατουμένους, εκ των οποίων εξαφα­νίστηκαν 28 και μόλις 3 προέβησαν σε εγκληματική πράξη.
 
Άλλωστε εξίσου τυπικός στη συμπερι­φορά του ήταν και ο Χριστόδουλος Ξηρός τις επτά προηγούμενες φορές που πή­ρε άδεια τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, καθώς και οι συγκρατούμενοί του για συμμετοχή στη 17Ν Βασίλης Τζωρτζάτος και Ηρακλής Κωστάρης, οι οποίοι κάνουν χρήση του ευεργετή­ματος των αδειών τηρώντας τους όρους.
 
Αντίθετα το Συμβούλιο των Φυλα­κών είχε απορρίψει τη μοναδική αίτηση χορήγησης άδειας που είχε υποβάλει ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ενώ ο Δημή­τρης Κουφοντίνας μέχρι στιγμής δεν έχει υποβάλει αντίστοιχο αίτημα.
 
Αυτό το οποίο πρέπει να εξηγήσουν το υπουργείο Δικαιοσύνης και η κυ­βέρνηση είναι για ποιο λόγο δεν έχει προ­κηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για την εταιρεία που θα αναλάβει τη χορήγηση των περιβόητων ηλεκτρονικών βραχιο­λιών, τα οποία θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν όσοι έχουν αποφυλακιστεί με πε­ριοριστικούς όρους ή κάνουν χρήση της προσωρινής άδειας.
 
Πρόκειται για ένα μέτρο που, ύστερα από μακροχρόνια «δι­αβούλευση», ψηφίστη­κε από την πλειοψηφία της ελληνικής Βουλής πριν από λίγους μήνες. Από τότε παρα­μένει στα συρτάρια του αρμόδιου υπουργού...

Δεν υπάρχουν σχόλια: