Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Δημοτική Κίνηση για την “ΑΝΑΤΡΟΠΗ” στον Δήμο Πολυγύρου / ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Δημοτική Κίνηση για την “ΑΝΑΤΡΟΠΗ” στον Δήμο Πολυγύρου  / ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
Συνδημότες/τισσες του Δήμου Πολυγύρου
εδώ και έξι χρόνια η ελληνική κοινωνία βιώνει τη χειρότερη κρίση που γνώρισε μεταπολεμικά. Οι μισθοί μειώνονται σε επίπεδα φτώχειας, η κοινωνική ασφάλιση καρατομείται, εργατικά δικαιώματα δεκαετιών ακυρώνονται, η ανεργία εκτινάσσεται σε πρωτοφανή επίπεδα, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης με επώδυνο τρόπο. Σπίτια και μισθοί κατάσχονται. Η νέα γενιά βιώνει πρωτοφανή αδιέξοδα. Η οικονομία ακολουθεί ανεξέλεγκτη καθοδική πορεία, η κοινωνία αποσυντίθεται, οι θεσμοί διαλύονται και η δημοκρατία περιστέλλεται, φτάνοντας στα όρια της αντιδημοκρατικής εκτροπής. 
Οι συνθήκες ζωής της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας αλλάζουν δραματικά. 
Μέσα σ αυτό το εφιαλτικό τοπίο ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης πλήττεται βάναυσα. >>>





Μειώνονται συνεχώς οι θεσμοθετημένοι πόροι, με συνέπεια την αδυναμία επιβίωσης των δήμων. Βασικές κοινωνικές και συναφείς υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης έχουν συρρικνωθεί ή βρίσκονται υπό κατάργηση. Πρόκειται για υπηρεσίες που αφορούν ευρύτατα λαϊκά στρώματα, όπως: 
οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, 
το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», 
η συντήρηση των σχολείων τα δημοτικά ιατρεία όπου υπάρχουν, 
τα ΚΑΠΗ, τα προνοιακά επιδόματα, 
οι δομές πολιτισμού και αθλητισμού, 
η καθαριότητα, 
η διαμόρφωση και συντήρηση δημόσιων και πράσινων χώρων κ.ο.κ 

Τις τελευταίες δεκαετίες η Αυτοδιοίκηση δέχθηκε αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις. 
Η τελευταία συγχώνευση μέσω του Καλλικράτη, αποτέλεσε το ιδανικό εργαλείο υποβάθμισης της
Με την μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κράτος στους δήμους, χωρίς αντίστοιχα κονδύλια. (2,8% του ΑΕΠ στη χώρα μας, έναντι 18% του ΑΕΠ στην Ε.Ε, τα αντίστοιχα κονδύλια για τους δήμους!) 
Με τον υπερσυγκεντρωτισμό και την απουσία αποκεντρωμένων θεσμών κοινωνικού και λαϊκού ελέγχου, δόθηκε χαριστική βολή στην ουσία και το πνεύμα της αυτοδιοίκησης. 
Αποτέλεσμα χωριά με δραστηριότητα να μαραζώσουν 
Στην Αυτοδιοίκηση εφαρμόζεται το σχέδιο απολύσεων εργαζομένων, που αρχικά έπληξε τους εργαζόμενους με σύμβαση έργου και σήμερα αγγίζει μέχρι και τους μόνιμους
Εξ αιτίας αυτών των απολύσεων υπάρχει σοβαρό αντίκτυπο και στο επίπεδο της παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες. 
Η ριζική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων σε όλους τους τομείς, διαμορφώνει ένα σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα. 
Η μαύρη εργασία, η εργασία πέντε μηνών η και δύο μηνών, είναι σύνηθες φαινόμενο. 
Η εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου μέσω αυτών των μορφών εργασίας, δεν έχει προηγούμενο. 

Συνδημότες/τισσες 
Οι ερχόμενες δημοτικές εκλογές αποτελούν κρίσιμο κομβικό σημείο για την πορεία της Αυτοδιοίκησης
Σε αυτές θα κριθεί αν η αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει να λειτουργεί στο σημερινό καλλικρατικό - μνημονιακό πλαίσιο υπο καθεστώς αδιαφάνειας, υπο τον έλεγχο κλειστών ομάδων που λυμαίνονται τα σπλάχνα της ή θα διεκδικήσει τον μετασχηματισμό της σε αποκεντρωμένη δημοκρατική εξουσία με λαϊκή συμμετοχή και έλεγχο ώστε να αποτελέσει βασικό στήριγμα του κοινωνικού κράτους και φορέα της παραγωγικής, κοινωνικής, και οικολογικής ανασυγκρότησης της χώρας
Ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, που η χώρα βιώνει μια μεγάλη κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση, η Αυτοδιοίκηση καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. 
Να αποτελέσει παράγοντα κοινωνικής αλληλεγγύης και ενίσχυσης των κοινωνικών δομών. 
Να υπερασπίσει τις δομές της δημόσιας υγείας και παιδείας, που απαξιώνονται. 
Να γίνει η ασπίδα προστασίας των πολιτών που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. 
Να πρωτοστατήσει στην απόκρουση ¨επενδύσεων¨ τερατουργημάτων που προωθούν τα αδηφάγα επιχειρηματικά συμφέροντα (κορυφαία περίπτωση τέτοιων καταστροφικών επιλογών αποτελεί η ¨επένδυση¨ των Σκουριών). 

Δυστυχώς η σημερινή δημοτική αρχή του Δήμου Πολυγύρου συμπλέει με τον πλέον απόλυτο τρόπο με τις καταστροφικές πολιτικές που βιώνουμε. 
Λειτουργεί επί της ουσίας ως το τοπικό παράρτημα υλοποίησης των μνημονιακών πολιτικών. 
Επιβάλλει αυξήσεις υπέρογκες στα δημοτικά τέλη, στο νερό και τις υπηρεσίες του Δήμου, προσπαθώντας να καλύψει το κενό που δημιουργείται από την κατακρεούργηση των θεσμοθετημένων πόρων από την μεριά της κυβέρνησης, επιβαρύνοντας όμως κι άλλο τους πολίτες. 
Στηρίζει τις εγκληματικές επιλογές καταστροφής της Χαλκιδικής από τα συμφέροντα της ELDORADO
Έχει απομονωθεί σε όλες τις βαθμίδες -δημοτικές και τοπικές ενότητες- από την τοπική κοινωνία. 

Ζήτημα πρώτης προτεραιότητας αποτελεί 
η ανάγκη συγκρότησης μιας δημοτικής κίνησης 
που θα διεκδικήσει την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Πρωτεύουσα της Χαλκιδικής. 

Θα διεκδικήσει την διοίκηση του Δήμου, στον οποίο οι τοπικές κοινωνίες θα παρεμβαίνουν και θα ελέγχουν το έργο της διοίκησης, μέσα από θεσμοθετημένες συμμετοχικές δομές, όπως : 
οι λαϊκές συνελεύσεις, 
ο συμμετοχικός προϋπολογισμός 
τα τοπικά δημοψηφίσματα
Προκαθορισμένο τμήμα του τοπικού προϋπολογισμού, θα αποδίδεται στις δημοτικές και τοπικές ενότητες και θα καταρτίζεται με την συμμετοχή των δημοτών. 
Θα διεκδικήσει ένα διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο, όπου οι αποφάσεις θα λαμβάνονται και η πολιτική θα ασκείται, από τα συλλογικά όργανα και όχι από κλειστά ή μονοπρόσωπα εκτελεστικά όργανα. 
Θα διεκδικήσει ο θεσμός των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, ως βασική πηγή χρηματοδότησης της, να ενταχθεί στο πλαίσιο ενός σταθερού και δεσμευτικού δημοσιονομικού συμφώνου μεταξύ κεντρικού κράτους και Αυτοδιοίκησης. 
Θα διεκδικήσει δυναμικά την αντιστοίχηση πόρων και αρμοδιοτήτων. 
Θα διεκδικήσει οι ισχύουσες σήμερα κοινωνικές δομές της να διατηρηθούν, να βελτιωθούν και να επεκταθούν ώστε να καλύψουν τις σύγχρονες αυξημένες ανάγκες. 

Γιατί το κοινωνικό κράτος των δήμων είναι βασικός φορέας όχι μόνο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση. 
Ο αγώνας σήμερα είναι πρώτα απ’ όλα αγώνας επιβίωσης της κοινωνίας, επιβίωσης της Αυτοδιοίκησης και επαναπροσδιορισμού της σε νέες βάσεις. 
Ο στόχος της επιβίωσης της Τ.Α και η ανάδειξη του ιστορικού της ρόλου, περνάει έτσι κι αλλιώς, μέσα από την ΑΠΟΤΙΝΑΞΗ των μνημονιακών δεσμών. 

Περνάει μέσα και από την ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ 

Γι αυτόν το λόγο εμείς, δημότες του Δήμου Πολυγύρου παίρνουμε την πρωτοβουλία να απευθυνθούμε σε όλους/ες, ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο που ανήκουν η ανήκαν στο παρελθόν, και να σας καλέσουμε σε μια μεγάλη, πλατειά συνάντηση για την συγκρότηση Δημοτικής κίνησης. 
Γιατί η ευρεία συμπαράταξη, αποτελεί προϋπόθεση για να αλλάξουν τα πράγματα. 
Στην συνάντηση αυτή, μέσα από ανοιχτή, δημοκρατική διαδικασία, θα συζητήσουμε τα πλαίσια των βασικών αρχών της νέας Δημοτικής Κίνησης, θα αναδείξουμε το συντονιστικό της όργανο που θα επεξεργασθεί τους προγραμματικούς της στόχους, θα αναδείξουμε τον υποψήφιο Δήμαρχο

Η δημοτική κίνηση που θα συγκροτήσουμε φιλοδοξούμε όχι μόνον να φέρει την ανατροπή στο Δήμο Πολυγύρου, αλλά να αποτελέσει και το υπόδειγμα άσκησης δημοτικής εξουσίας που για μας σημαίνει: έκφραση και ανάδειξη της λαϊκής εξουσίας στις τοπικές κοινωνίες.  

ΔΕΥΤΕΡΑ 20/1 ΩΡΑ 6.30μμ -ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: