Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ "ΜΑΥΡΟ" ΣΤΗΝ ΕΡΤ. Μεγάλες συγκεντρώσεις

(Ρεπορτάζ 11/6 στις 22:34) ΤΟΜΣΕΝ ΣΤΗ "ΝΕ"ΡΙΤ: 
"ΝΑ ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ ΟΙ Δ/Υ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ" 
Ένας ολόκληρος χρόνος συμπληρώνεται σήμερα, Τετάρτη (11/6), από το «μαύρο» στην ΕΡΤ. Ήταν 11 Ιουνίου 2013 όταν από τις 10 το βράδυ και μετά η κυβέρνηση άρχισε να κατεβάζει τους διακόπτες και το"μαύρο" έκανε την εμφάνισή τους στις οθόνες. Στις 7 το βράδυ της Τετάρτης (11/6), ξεκίνησε η μεγάλη συγκέντρωση έξω από το Ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής, για την επέτειο ενός χρόνου από το κλείσιμο της ΕΡΤ. Στο πλευρό >>>
 



των πρώην εργαζομένων της ΕΡΤ, βρίσκονται απόψε οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών και πολλοί ακόμα εργαζόμενοι, άνεργοι, νεολαίοι. Ο παλμός των κινητοποιήσεων κατά του μαύρου στην ΕΡΤ παραμένει ισχυρός ακόμα και ένα χρόνο μετά.

Την ίδια ώρα προκλητικά και ανερυθρίαστα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν από το βήμα, μάλιστα, του μορφώματος της "ΝΕ"ΡΙΤ, σε συνέντευξη που έδωσε στη δημοσιογράφο Λένα Αργύρη, τόνιζε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η δυνατότητα του Δημοσίου να απολύει τους εργαζόμενους που δεν αποδίδουν(!).Δεν σεβάστηκε, δε, ούτε το γεγονός ότι στο πνεύμα αυτό, ένα χρόνο πριν, με βαθιά αντιδημοκρατικές διαδικασίες, έκλεισε και η ΕΡΤ και χιλιάδες εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά.

Στελέχη της ριζοσπαστικής Αριστεράς τόνιζαν στην Iskra ότι οι δηλώσεις Τόμσεν που έγιναν, μάλιστα, σε ένα μόρφωμα που αντιπροσωπεύει μια, δήθεν, δημόσια τηλεόραση και στην πραγματικότητα μια τηλεόραση των κυβερνητικών ημετέρων και των καρεκλοκένταυρων, καταδεικνύει ανάγλυφα την άποψή της τρόικα και της κυβέρνησης περί αποδοτικών και μη αποδοτικών δημοσίων υπαλλήλων
Όλα αυτά, μάλιστα, την ώρα που το μήνυμα και το λαίκό αίτημα για ελεύθερη δημόσια τηλεόραση, χωρίς γραμμές και κατευθύνσεις από κυβερνητικά γραφεία παραμένει εξίσου ζωντανό, όπως ακόμη πιο ισχυρή παραμένει η διεκδίκηση της επαναπρόσληψης όσων εργαζομένων οδηγήθηκαν βίαια και εν μία νυκτί στην ανεργία.
Οι τροϊκανοί σε αγαστή συνεργασία με τους ντόποιους συνεργάτες τους της συγκυβέρνησης του "μαύρου", έχουν μετατραπεί, κυριολεκτικά, σε διώκτες εργαζομένων οι οποίοι θυσιάζονται (έχουν ήδη μειωθεί κατά 20% οι δημόσιοι υπάλληλοι) για να περάσει η μονεταριστική και νεοφιλελύθερη πολιτική τους. Μια πολιτική καταστροφής της οικονομίας και της κοινωνίας.

Οι τροϊκανοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους , όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι το "λουκέτο" στην ΕΡΤ δεν πέρασε με τους εργαζόμενους να το υπομένουν "ως πρόβατα τη σφαγή" αλλά υπήρξαν έντονες αντιδράσεις- λαϊκοί αγώνες και υπάρχουν ακόμα με τους εργαζόμενους και χιλιάδες αλληλέγγυους να βρίσκονται έξω από το Ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής κόντρα στις επιταγές τρόικας και κυβέρνησης.

Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ
Σε εξέλιξη βρίσκεται, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το αυταρχικό και αντιδημοκρατικό κλείσιμο της ΕΡΤ, συγκέντρωση πρώην εργαζομένων έξω από το ραδιομέγαρο στην Αγία Παρασκευή


Στο σημείο βρέθηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, νεολαίοι και γενμικότερα αλληλέγγυοι στο πλευρό των απολυμένων της ΕΡΤ αρχηγοί κομμάτων, βουλευτές και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης.
Στις 20:00 έφτασε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ενώ στο Ραδιομέγαρο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης, Δημ. Στρατούλης και Ζωή Κωνσταντιοπούλου.


Ενώ μήνυμα συμπαράστασης έστειλε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, αλλά και ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.
Οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ τονίζουν πως η «συμβολική εκδήλωση για τη μαύρη επέτειο είναι γιορτή και κραυγή αντίστασης».
Όπως λένε πρόκειται για μια γιορτή για τον δίκαιο αγώνα που δίνουν και συμπληρώνει 12 μήνες.
«Συνεχίζουμε, με πολύ κόπο και αυταπάρνηση να δίνουμε για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας. Κραυγή αντίστασης στο μαύρο που έχει πλακώσει τις ζωές όλων των Ελλήνων» αναφέρουν.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΥ 
ΑΠΟ ΤΟ «ΜΑΥΡΟ» ΣΤΗΝ ΕΡΤ
Υπενθυμίζουμε ότι από τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, που μαζί με ομοσπονδίες και ενώσεις του Τύπου είχε κηρύξει τετράωρη στάση εργασίας.
Λίγο μετά τις 13:00 οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν πορεία από την πλατεία Κλαυθμώνος και έφθασαν, περίπου, στις 14:00 έξω απο το υπουργείο Οικονομικών, όπου παραμένουν οι απολυμένες καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ, οι οποίες ζητούν την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης για επαναπρόσληψή τους.
Στη διαδήλωση συμμετείχαν εκτός από τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης, σχολικοί φύλακες και διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ.
Νωρίτερα στα Προπύλαια είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν κατά της διαθεσιμότητας οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων που βρίσκονται σε απεργία από σήμερα Τετάρτη και έως την Παρασκευή.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ 
ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΡΤ
Παράσταση διαμαρτυρίας για τον ένα χρόνο από το κλείσιμο της ΕΡΤ έκαναν το μεσημέρι στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους δημοσιογράφοι μέλη της ΕΣΗΕΜΘ και τεχνικοί το πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει για σήμερα οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων στο χώρο του τύπου και των ΜΜΕ.

Οι διαδηλωτές άνοιξαν μεγάλο πανό, αρχικά ψηλά, για να είναι ευδιάκριτο από τους διερχόμενους οδηγούς από την οδό Τσιμισκή και στη συνέχεια το πήραν στα χέρια και έκλεισαν συμβολικά για λίγα λεπτά τον δρόμο, στο ίδιο σημείο. Οι δημοσιογράφοι της ΕΣΗΕΜΘ συμμετείχαν με τετράωρη στάση εργασίας 12-4 στη διαμαρτυρία για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Την επαναλειτουργία της ΕΡΤ ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Τάσος Φωκιανίδης, θέτοντας με έμφαση και τη διάσταση των συνεπειών στην περιφερειακή ενημέρωση και στις τοπικές κοινωνίες από το κλείσιμο της ΕΤ3 και των περιφερειακών σταθμών, καθώς και τις επιπτώσεις «στις ζωές 2.700 ανθρώπων και των οικογενειών τους», αλλά κυρίως «από το «μαύρο» στην ίδια την ενημέρωση και κατ' επέκταση στη δημοκρατία». «Εξάλλου, η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στον λαό και στην Ευρώπη ότι θα δώσει στον ελληνικό λαό την δημόσια τηλεόραση που πρέπει, μια δημόσια ενημέρωση που πρέπει, για να έχουμε και την δημοκρατία που μας πρέπει, να λειτουργεί σωστά» πρόσθεσε. Δηλώσεις στο ίδιο μήκος κύματος έκαναν ο διευθυντής της ΕΣΗΕΜΘ Γ. Κοτσιφός και ο πρόεδρος της ΕΤΙΤΒΕ Γ. Παπαδόπουλος.

Αυτήν την ώρα προγραμματίτηκε συναυλία με κεντρικό αίτημα την επαναλειτουργία της ΕΡΤ έξω από το κτίριο της ΕΤ 3 στην οδό Λεωφόρο Στρατού. Μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί με ανακοίνωση του για συμμετοχή «στη μεγάλη γιορτή που διοργανώνουν οι ενώσεις Τύπου και ΜΜΕ και όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤopen κατά του "μαύρου"», ενώ θα συμμετάσχουν επίσης και μέλη πρωτοβάθμιων συνδικάτων και αριστερών κινήσεων.
Η ΕΣΗΕΜΘ διακίνησε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και δηλώσεις του προέδρου της ΕΟΔ Mogens Blicher Bjerregård, στις οποίες η ΕΟΔ υποστηρίζει ότι στον ένα χρόνο που πέρασε από το κλείσιμο της ΕΡΤ η κυβέρνηση «απέτυχε να τηρήσει όσα υποσχέθηκε» δηλαδή «να ανασυγκροτήσει μια ανεξάρτητη δημόσια ραδιοτηλεόραση» και εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των πρώην εργαζόμενων της ΕΡΤ και στο αίτημα για την επαναλειτουργία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: