Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Στουρνάρας über alles !

Νίκος Μπογιόπουλος στον eniko
Η χτεσινή ανακοίνωση του ονόματος του κ.Στουρνάρα ως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας έγινε όλως τυχαίως σε χρόνο που εμπεριείχε έναν διπλό συμβολισμό: 
Πρώτον, ο κ. Στουρνάρας βρισκόταν στο Βερολίνο. Προσκεκλημένος του κ.Σόιμπλε. Ο Σόιμπλε, θυμίζουμε, είναι αυτός που με αφορμή το κούρεμα του χρέους είχε πει στον κ. Στουρνάρα εκείνο το περίφημο «forget it, Giannis». 
Και ο Γιάννης «το ξέχασε»…  Αλλά ο κ. Σόιμπλε δεν το ξέχασε. 
Έτσι, αν και χωρίς επίσημη κυβερνητική ιδιότητα μετά την αντικατάστασή του από τον κ. Χαρδούβελη, ο κ. Στουρνάρας δεν θα μπορούσε να λείπει >>>




από το «μενού» των εκλεκτών καλεσμένων του κ. Σόιμπλε. 

Δεύτερον, η ανακοίνωση της μετάβασης του κ.Στουρνάρα στην ΤτΕ έγινε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η στάση εργασίας στα ΜΜΕ λόγω της συμπλήρωσης ενός χρόνου από το «μαύρο» στην ΕΡΤ
Το γεγονός αυτό – η «μαυρίλα»  δηλαδή - στέρησε από το πανελλήνιο τη δυνατότητα να πληροφορηθεί αμέσως τα καθέκαστα. 
Ως εκ τούτου, και ένεκα της καθυστέρησης στη διάχυση της πληροφορίας για την τοποθέτηση του κ.Στουρνάρα στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη, αποφύγαμε τις εικόνες της αυθόρμητης λαοθάλασσας  που θα σχηματιζόταν σε κάμπους λόγγους και χωριά, κάνοντας δεκτή την είδηση με αλαλαγμούς χαράς και ανακούφισης…
   
Μετά, λοιπόν, από την - μονομερή - απόφαση της κυβέρνησης να τοποθετήσει στο καίριο αυτό πόστο τον μέχρι χτες υπουργό της, ένα λαμπρό μέλλον προδιαγράφεται για τα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας. 
Η εκτίμηση αυτή – περί του «λαμπρού μέλλοντος» - πριμοδοτείται από τα ήδη συντελεσθέντα επιτεύγματα του κ.Στουρνάρα στα μικροοικονομικά μεγέθη. 
Στα όσα, δηλαδή, κατάφερε ως υπουργός. 
Εδώ οι μαρτυρίες και οι δείκτες είναι στοιχεία αδιάψευστα: 
Από τους δείκτες της ανεργίας μέχρι τους δείκτες της φορολεηλασίας…  
   
Όσο για την επισήμανση περί του μονομερούς χαρακτήρα της κυβερνητικής απόφασης, εδώ δεν χρειάζεται πολλή φλυαρία. 
Είπαμε: 
Η θέση του κεντρικού τραπεζίτη είναι αφενός «ανεξάρτητη». 
Αφετέρου η επιλογή του εκάστοτε προσώπου γίνεται με «αξιοκρατικά» και σε κάθε περίπτωση με «αντικειμενικά» κριτήρια (σσ: και σιγά που θα μπορούσε ποτέ να ήταν άλλα τα κριτήρια)…
   
Αν υπάρχει κάτι το αγωνιώδες, πάντως, από την τοποθέτηση του κ.Στουρνάρα στην ΤτΕ, προέρχεται από τούτο: 
Ο κ.Σαμαράς, όπως δήλωσε προεκλογικά, εδώ και δυο χρόνια «σκίζει κάθε μέρα τα Μνημόνια»… 
Μετά, δε, από τον ανασχηματισμό, μας φάνηκε αποφασισμένος να αρχίσει να σκίζει τα Μνημόνια όχι μία, αλλά δύο (ίσως και τρεις…) φορές την ημέρα.
   
Φαντάζεστε, επομένως, τι δυσλειτουργία θα υπάρξει στην περίπτωση που βρεθούμε μπροστά στο φαινόμενο από τη μια μεριά η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός (ο Χαρδούβελης, ο Ντινόπουλος, ο Γιακουμάτος, η Βούλτεψη) να σκίζουν ολημερίς τα Μνημόνια, αλλά από την άλλη μεριά ο κ.Στουρνάρας να… «ράβει» Μνημόνια

;

Αν σημειώνουμε την ανησυχία μας μπρος στο ενδεχόμενο μιας ασυμφωνίας του κ.Στουρνάρα (να μην σκίζει τα Μνημόνια) με τον κ.Σαμαρά (όταν θα σκίζει τα Μνημόνια) είναι, διότι, όπως θυμάστε, ο κ.Στουρνάρας έχει ελαφρώς διαφοροποιημένη άποψη για τα Μνημόνια από του πρωθυπουργού (που σκίζει Μνημόνια). Η άποψή του, για παράδειγμα, είναι ότι:
  • «Το Μνημόνιο είναι διαβατήριο εξόδου από την επικίνδυνη ζώνη της χρεοκοπίας» (Γ. Στουρνάρας, παρουσίαση έκθεσης του ΙΟΒΕ, 5/7/2010).
  • «Το Μνημόνιο είναι ένα αναγκαίο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής (...). Αν βγούμε από το Μνημόνιο σήμερα αυτό σημαίνει ακαριαίος θάνατος. Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει αμέσως (...)» (Γ. Στουρνάρας, δηλώσεις στον «Βήμα FM», 21/9/2010).
  • «Χωρίς τη στήριξη της τρόικας, η ελληνική οικονομία θα είχε υποστεί μια απότομη συρρίκνωση...» (Γ.Στουρνάρας, εφημερίδα «Μακεδονία», 19/3/2011).
  • «Η μόνη εναλλακτική στο Μνημόνιο είναι η χρεοκοπία (...) το Μνημόνιο αποτελεί μονόδρομο έναντι της χρεοκοπίας, που είναι και η μόνη εναλλακτική εκδοχή» (Γ.Στουρνάρας, συνεδρίαση Επιτροπής Ερευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, «newscode.gr», 24/5/2011)
  • «Δεν υπάρχει ουσιαστική εναλλακτική λύση από το μνημόνιο...» (Γ.Στουρνάρας, συνεδρίαση Επιτροπής Ερευνας και Τεχνολογίας στη Βουλή, «Express.gr», 25/05/11).
  • «...Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που ελλοχεύει είναι η ακύρωση του μνημονίου...» (Γ.Στουρνάρας, παρουσίαση έκθεσης ΙΟΒΕ, 5/7/2010).
Αυτά έλεγε ο κ.Στουρνάρας πριν ακόμα γίνει υπουργός και πριν ακόμα γίνει κεντρικός τραπεζίτης. 
Έχουμε την βεβαιότητα, όμως, ότι όλα αυτά τα έλαβε υπόψη του ο πρωθυπουργός. 
Και επειδή ακριβώς τα έλαβε υπόψη του, γι’ αυτό τον έκανε υπουργό τον κ.Στουρνάρα. 
Γι’ αυτό τον έκανε και διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. 
Για να μην σταματήσουν ποτέ να «σκίζουν» τα Μνημόνια. Μαζί…

Δεν υπάρχουν σχόλια: