Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Θα πάνε άκλαυτοι

Η πιο ενδιαφέρουσα φράση από αυτές που εξεστόμισε δακρύουσα η βουλευτής της Ν.Δ. Άννα Καραμανλή δεν ήταν το «Να πάει να γαμηθεί ο Χαρδούβελης», η οποία σχολιάστηκε όσο καμιά άλλη αυτές τις ημέρες. 
Η βουλευτής, σε καταφανή απόγνωση, είπε κάτι πολύ πιο ουσιώδες και πολιτικώς κρίσιμο: «Με αυτά που κάνετε δεν θα επανεκλεγούν πολλοί βουλευτές κι εγώ θα μείνω άνεργη»! Ιδού λοιπόν που η προοπτική της ανεργίας, στην οποία έχει καταδικαστεί το ένα τρίτο των οικονομικώς ενεργών κατοίκων της χώρας, χωρίς μάλιστα ελπίδα επιστροφής στην εργασία, αγγίζει και το άβατο της πολιτικής ελίτ. Η ασταμάτητη κάθοδος της συγκυβέρνησης >>>
 



 προς τα Τάρταρα της ανυποληψίας προκαλεί δικαιολογημένα πανικό.
Η απειλή της πολιτικής ανεργίας – πέρα από την πλάκα – αφορά πολλές δεκάδες από τους νυν βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θα οδηγηθούν στην έξοδο από το Κοινοβούλιο, όποτε και αν γίνουν εκλογές, αν συνυπολογίσουμε την πτώση των ποσοστών των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, την απώλεια του μπόνους των 50 εδρών, αλλά και τη «φυσική» εκλογική ανανέωση της Βουλής, η οποία αποτελεί μια έντονη τάση τα τελευταία χρόνια.

Εκτός όμως από το ειλικρινές ξέσπασμα της τέως δημοσιογράφου και νυν βουλευτή, αυτές τις μέρες βλέπουμε και άλλους συναδέλφους της από τη Ν.Δ. που σπεύδουν πανικόβλητοι να καταχεριάσουν... τέως συμβούλους τέως υπουργών για τον ΕΝΦΙΑ, του οποίου η τελική διαμόρφωση, κατά δημόσια ομολογία χθες του Χαρδούβελη, έγινε από τη νυν ηγεσία του ΥΠΟΙΚ!

Είναι οι ίδιοι...
Όσο, όμως, και αν οι βουλευτές διαμαρτύρονται ή κλαίνε, παριστάνοντας τους απατημένους, είναι οι ίδιοι που ψήφιζαν τον ΕΝΦΙΑ πανηγυρίζοντας ότι κατάφεραν να τον μετατρέψουν με δική τους παρέμβαση σε «δίκαιο φόρο».

Είναι οι ίδιοι που δεν βγάζουν άχνα για την κατάργηση της προληπτικής ιατρικής, η οποία όχι μόνο θα καταρρακώσει κάθε έννοια «δημόσια υγείας», αλλά θα γκρεμίσει το επίπεδο υγείας των Ελλήνων πολιτών, με τραγικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Και όλα αυτά για να πριμοδοτηθεί το ιδιωτικό σκέλος του κλάδου της υγείας και της ασφάλισης – ο Βορίδης ακολουθεί πιστά τον δρόμο που χάραξε ο Άδωνις.

Είναι οι ίδιοι που δεν βγάζουν άχνα την ώρα που ο... Φούχτελ παρακάμπτει πλήρως την ελληνική κυβέρνηση και ανάγεται αυτοβούλως σε γκαουλάιτερ της εν Ελλάδι αποικίας χρέους στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ευτελίζοντας κάθε έννοια όχι μόνο αυτοδιοίκησης, αλλά και αυτονομίας της κυβέρνησης έναντι των Γερμανών.

Είναι οι ίδιοι που εν τέλει έχουν εγκρίνει με την ψήφο τους όσα τραγικά έχουν συμβεί στη διάρκεια της διακυβέρνησης Σαμαρά και Βενιζέλου, οι ίδιοι που υποτίθεται ότι νομοθετούν κατά της διαφθοράς που... θεριεύει, οι ίδιοι που υπερθεματίζουν, στο όνομα της κομματικής νομιμότητας, στο ξεπούλημα και το χάρισμα δημόσιας περιουσίας σε «ημετέρους».

Ποιος να τους λυπηθεί – και γιατί; – όταν δηλώνουν πανικόβλητοι ότι θα μείνουν... άνεργοι; Αυτά που τους καταδικάζουν σε συντριβή και απόσυρση είναι τα έργα τους. Κανείς δεν θα τους κλάψει.

Σφαλιάρα για το Ελληνικό
Ένα εξαιρετικό παράδειγμα για τη λογική με την οποία αυτή η κυβέρνηση – χωρίς την... αντίσταση των βουλευτών της – διαχειρίζεται τον εθνικό πλούτο είναι η τριφασική σφαλιάρα που έφαγε το ΤΑΙΠΕΔ αυτές τις μέρες από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο δεν ενέκρινε τη σύμβαση για την παραχώρηση του Ελληνικού, με αποτέλεσμα η – σύμφωνα με τους κυβερνητικούς εγκεφάλους – εμβληματική επένδυση να πέφτει στο πρώτο... μπλόκο.

Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε νέα καθυστέρηση με άγνωστο χρονικό ορίζοντα, τη στιγμή που έχουν περάσει, ήδη, πέντε μήνες από την ανακήρυξη της κοινοπραξίας της Lamda Development ως του επενδυτή που θα αναλάβει την ανάπλαση της έκτασης αντί τιμήματος 915 εκατομμυρίων ευρώ και, για να γίνουν τα επόμενα βήματα, πρέπει πρώτα να εγκριθεί η σύμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια να πάει για επικύρωση στη Βουλή.

Αν και τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ προσπαθούν να υποβαθμίσουν το θέμα αφήνοντας να διαρρεύσει ότι δεν τρέχει και τίποτα και ότι κι άλλες φορές έχουν επιστραφεί συμβάσεις και έχουν εγκριθεί μετά την τροποποίησή τους, η ενόχληση στην κυβέρνηση είναι μεγάλη.

Και είναι μεγάλη διότι, όπως λένε εκείνοι που γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο, το ελληνικό Δημόσιο πληρώνει έναν σκασμό λεφτά στα μισθολόγια των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ και έναν σκασμό λεφτά σε εταιρείες συμβούλων, αλλά οι χρυσοκάνθαροι αδυνατούν να καταρτίσουν μια σύμβαση όπως πρέπει και φυσικά αποτυγχάνουν στο πρώτο κρίσιμο στάδιο της διαδικασίας.

Ας τονιστεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε τη σύμβαση διότι εντόπισε προβλήματα νόθευσης του ανταγωνισμού και παράβασης της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η συνέχεια προβλέπει αίτηση ανάκλησης από το ΤΑΙΠΕΔ και εκ νέου υποβολή προς έγκριση της αναθεωρημένης σύμβασης σύμφωνα με τις επισημάνσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Να σημειωθεί ακόμα ότι για το θέμα της παραχώρησης του Ελληνικού έχει κατατεθεί από τις 24 Μαρτίου αναφορά στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Παναγιώτα Φάκου από την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα, η οποία ζητά να διερευνηθεί άμεσα η τυχόν ύπαρξη ποινικών ευθυνών για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις κάθε εμπλεκόμενου προσώπου, που αφορούν την επικείμενη εκποίηση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ) μετά την υποβολή μίας και μόνης προσφοράς από τη Lamda Development.

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; 
Τη μία και μόνη προσφορά; 
Το ξεπούλημα αντί ευτελούς τιμήματος; 
Ή την ανικανότητά τους να κάνουν την μπίζνα έστω νομότυπα; 
Γι’ αυτό, το ξαναλέμε: Θα πάνε άκλαυτοι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: