Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Στα $1.050 «βλέπει» τον χρυσό η Goldman Sachs. Τι θα γίνει με τις Σκουριές;

Συνεχίζεται η κατρακύλα της τιμής του χρυσού, καθώς τα σημάδια ανάκαμψης της Αμερικανικής οικονομίας δίνουν ώθηση στο δολάριο και δημιουργούν προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (η «Fed») θα αυξήσει τα επιτόκια. To κλείσιμο των αγορών την Παρασκευή 3/10 βρήκε τον χρυσό στο άκρως απογοητευτικό $1.192 ανά ουγγιά
Την Πέμπτη 2/10 η Goldman Sachs επανέλαβε την πρόβλεψή της ότι η τιμή του κίτρινου μετάλλου θα πέσει στα $1.050 ανά ουγγιά μέσα στους >>>




επόμενους 12 μήνες
Αφού έχασε το 28% της αξίας του στη διάρκεια του 2013, φέτος ο χρυσός οδεύει για ακόμα μεγαλύτερη ετήσια πτώση, τη μεγαλύτερη από το 2000 (πηγή). 
Συνολικά από το Σεπτέμβριο του 2011 έχει χάσει πάνω από το 67% της αξία του.


Και δεν είναι μόνο ο χρυσός… 
Ο άργυρος βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τεσσάρων ετών. 
Ο χαλκός έχει δεχθεί σοβαρό χτύπημα από το συνδυασμό του ισχυρού δολαρίου, της μειωμένης ανάπτυξης στην Ευρώπη και την Κίνα, αλλά και την αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής η οποία έχει πλέον ξεπεράσει τη ζήτηση.


Στις 25 Σεπτεμβρίου, όταν η τιμή του χρυσού ήταν ακόμα στα $1.208 ανά ουγγιά, το Reuters έγραφε:

«Η τιμή πλησιάζει στο κρίσιμο σημείο όπου θα δούμε άνοδο στον αριθμό των μεταλλευτικών εταιρειών που θα μειώσουν την παραγωγή ή ακόμα και θα κλείσουν δραστηριότητες.
Το $1.200 είναι κρίσιμο επίπεδο. Αν πέσει κάτω από αυτό το επίπεδο, πολλά μεταλλεία στον κόσμο θα παλεύουν για επιβίωση…»

Στο ετήσιο Gold Forum του Ντένβερ τον περασμένο μήνα, η ατμόσφαιρα ήταν ατμόσφαιρα κηδείας. «Είναι μια φρικτή, τρομακτική τιμή», έλεγαν οι συμμετέχοντες ενώ η σκέψη όλων ήταν στο ποια μεταλλεία θα υποχρεώνονταν να κάνουν περικοπές ή να κλείσουν. Αυτό, όταν η τιμή ήταν ακόμη πάνω από τα $1.200…


Κι όμως έπεσε κι άλλο. 
Σε αυτές τις τιμές οι μεταλλευτικές εταιρείες όχι  μόνο δεν διανοούνται να ξεκινήσουν καινούρια έργα που απαιτούν μεγάλα κεφάλαια, αλλά αδυνατούν να διατηρήσουν σε λειτουργία ακόμα και παραγωγικές μονάδες γιατί καθημερινά χάνουν λεφτά.


Τον Ιούλιο του 2013, προβλέποντας μια τιμή χρυσού $1250 ανά ουγγιά «στο ορατό μέλλον», η ELDORADO GOLD, φρονίμως ποιούσα, ήταν από τις πρώτες εταιρείες που ανακοίνωσε  ότι θα καθυστερήσει την ανάπτυξη μιας σειράς από έργα, εν αναμονή της ανάκαμψης των τιμών. Μεταξύ αυτών των έργων ήταν και το μεταλλείο των Σκουριών για το οποίο η ELDORADO ανακοίνωσε ότι «μεταθέτει την έναρξη της παραγωγής για το 2016″.


Σα να μην κατάλαβε τίποτα από την προσπάθεια της μητρικής εταιρείας να μειώσει τα έξοδα περιμένοντας καλύτερες μέρες, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ συνέχισε να ξοδεύει αφειδώς
Δεκαπέντε μήνες αργότερα, η τιμή του χρυσού όχι μόνο δεν έχει ανακάμψει από τα $1.250 αλλά αντίθετα έχει κατρακυλήσει στο $1.192 και ο πάτος δεν είναι ακόμα ορατός. Θα περίμενε κανείς κάποια σύνεση στα έξοδα… 
Σε αυτό το διάστημα η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ έκανε προσλήψεις, πολλές από αυτές μέσω του ΕΣΠΑ …και μετά απολύσεις …και ξανά προσλήψεις …και ξανά απολύσεις. Ξεπάτωσε το δάσος, έφτιαξε λεωφόρους, ξεκίνησε την κατασκευή του εργοστασίου, έριξε λεφτά σε μια τρύπα στο νερό που είναι άγνωστο αν θα ολοκληρωθεί ποτέ.  

Ούτε η εξόρυξη στις Σκουριές είναι βέβαιο ότι θα γίνει ποτέ, σίγουρα όχι με $1.200 και $1.300 ανά ουγγιά – και η αβεβαιότητα των τιμών είναι μόνο μία από τις πολλές αβεβαιότητες που έχει αυτό το παράλογο έργο.  
Όσοι κάτοικοι της περιοχής κρέμασαν το μέλλον τους στην προσδοκία της πρόσληψης από την εταιρεία, κινδυνεύουν να απογοητευτούν οικτρά. 
Οι δασεργάτες που έκοψαν το δάσος του Κακάβου απολύθηκαν όλοι και κάποιοι τοπικοί υπεργολάβοι που αγόρασαν μεγάλα μηχανήματα πιστεύοντας ότι θα πάρουν δουλειές από την εταιρεία, τώρα κοιτιούνται αμήχανοι. 
Μήπως δεν έκαναν καλά που τους πίστεψαν;


Η εταιρεία όμως συνεχίζει να σκορπίζει υποσχέσεις και τα έργα (δρόμοι, εργοστάσιο εμπλουτισμού που δεν έχει ακόμα άδεια δόμησης κ.λ.π.) συνεχίζονται, παρ’ολη την αβεβαιότητα. 
Ο ένας λόγος είναι η δημιουργία τετελεσμένων, να ρημαχτεί γρήγορα ο τόπος ώστε να απογοητευτεί ο κόσμος που αγωνίζεται και να μην υπάρχουν αντιστάσεις όταν και εαν ξεκινήσει η εξόρυξη.

Ο άλλος λόγος θεωρούμε ότι είναι ο συνέταιρος. 
Η Καναδική μητρική εταιρεία πληρώνει και ο Έλληνας συνέταιρος – και εργολάβος ΟΛΩΝ των έργων – ΑΚΤΩΡ κερδίζει. Για την ακρίβεια, ο Έλληνας συνέταιρος κερδίζει από τα έργα και μόνο, είτε βγει ποτέ χρυσός και χαλκός από τις Σκουριές είτε όχι.


Διερωτόμαστε πότε θα πατήσει το φρένο η μαμά εταιρεία…



108596719495916369664_n

Δεν υπάρχουν σχόλια: