Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Σκουριές. Εγκριση Δόμησης για εργοστάσιο / Προσφυγή: ΣτΕ καλεί Δ. Αριστοτέλη

Εκδόθηκε η Εγκριση Δόμησης για την κατασκευή εργοστασίου 
Nέα προσφυγή για την «Ελληνικός Χρυσός», για τα απόβλητα
Το ΣτΕ καλεί τον Δήμο Αριστοτέλη να καταθέσει τις απόψεις του
Νωρίτερα του αναμενόμενου εκδόθηκε η Εγκριση Δόμησης για την κατασκευή εργοστασίου στις Σκουριές από την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» ΑΕ των Μπόμπολα και σία. Η Εγκριση Δόμησης παραδόθηκε από τη Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών (ΔΜΒΟ) στις 8 Οκτώβρη.
Σε άρθρο μας με τίτλο «Νόμος 4280/2014: Θέσπισαν την απόλυτη ασυδοσία των χρυσοθήρων και των άλλων καταστροφέων >>>
 



του περιβάλλοντος» (δείτε εδώ) καταλήγαμε: 

«Ολες αυτές οι αποφάσεις, στις οποίες  είχαμε αναφερθεί αναλυτικά παλαιότερα, ήταν προάγγελοι της τελευταίας απόφασης με την οποία η ΔΜΒΟ ανέλαβε να εκδίδει την Εγκριση Δόμησης. 
Αυτή η απόφαση δεν πρέπει να περάσει. 
Χρέος του κινήματος που αναπτύχθηκε στην Χαλκιδική είναι να την αντιπαλέψει με όλα τα μέσα. 
Επειδή στις αρχές  της εβδομάδας η ΔΜΒΟ θα εκδώσει την Εγκριση Δόμησης και θ’ αρχίσει να  τρέχει η προθεσμία  των 60 ημερών για προσφυγή στο ΣτΕ, το κίνημα πρέπει να στριμώξει την νέα διοίκηση του Δήμου Αριστοτέλη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και εκτός των άλλων να κάνει μαζί με το λαό της Χαλκιδικής προσφυγή στο ΣτΕ».

Η αρχική εκτίμηση που κάναμε ήταν πως η Εγκριση Δόμησης θα εκδιδόταν την εβδομάδα 13-17 Οκτώβρη, διότι ο προϊστάμενος της ΔΜΒΟ μας είχε απαντήσει στις 6 Οκτώβρη, ότι «εντός της τρέχουσας εβδομάδας ολοκληρώνεται ο έλεγχος και η θεώρηση των τοπογραφικών σχεδιαγραμμάτων». 
Περιμέναμε, δηλαδή, ότι μέχρι την Παρασκευή 10 Οκτώβρη θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των τοπογραφικών σχεδιαγραμμάτων και θ’ ακολουθούσαν οι επόμενοι έλεγχοι.
Τελικά, η Εγκριση Δόμησης δόθηκε πολύ νωρίτερα και αυτό το πληροφορηθήκαμε σήμερα, όταν επικοινωνήσαμε με τον αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα. 
Υποβάλαμε αμέσως αίτηση και ζητήσαμε από τη ΔΜΒΟ να μας δώσει αντίγραφο της Εγκρισης Δόμησης, το οποίο εκτιμούμε ότι σύντομα θα πάρουμε.
Το ίδιο πρέπει να κάνουν ο Δήμος Αριστοτέλη και οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής, με στόχο -εκτός των άλλων- να προχωρήσουν άμεσα σε προσφυγή στο ΣτΕ.

Aπό την εφημερίδα «ΚΟΝΤΡΑ»


Nέα προσφυγή για την «Ελληνικός Χρυσός»

Το ΣτΕ καλεί τον Δήμο Αριστοτέλη να καταθέσει τις απόψεις του

Όπως είναι γνωστό, το ΥΠΕΚΑ εξέδωσε την από 17-9-2014 Απόφασή του, που αφορά την αδειοδότηση και έγκριση της Τεχνικής Μελέτης εγκαταστάσεων διαχείρισης εξορυκτικών αποβλήτων υποέργου Σκουριών-φράγματα και χώροι απόθεσης τελμάτων εμπλουτισμού μεταλλείου Σκουριών της «Ελληνικός Χρυσός». 

Επειδή παρά την επικινδυνότητα αυτών των φραγμάτων, μέχρι σήμερα ουδείς φορέας κατέφυγε στο ΣτΕ για την ουσιαστική προσπάθεια ακύρωσης του έργου, και επειδή ο χρόνος της προθεσμίας για αίτηση Ακύρωσης εκπνέει (και μετά την εκπνοή σύμφωνα με τον νόμο θα κατοχυρωθεί ως αποδεκτή και εγκεκριμένη η ανωτέρω Απόφαση του ΥΠΕΚΑ), ο Αρχιμ. Χριστόδουλος Αγγελόγλου αναγκάσθηκε να καταθέσει Αίτηση Ακύρωσης της ως άνω πράξεως του ΥΠΕΚΑ στο ΣτΕ, που έλαβε αριθμό κατάθεσης Ε3348/13.10.2014. Επίσης κατέθεσε και την υπ’αριθ. ΕΔ-333/13.10.2014 Αίτηση Αναστολής ενώπιον της Επιτροπής Αναστολών.

Θέλουμε να επισημάνουμε ότι η συζήτηση της αίτησης ακύρωσης ορίσθηκε για τις 4 Φεβρουαρίου 2015, μια πολύ σύντομη δικάσιμος πρωτοφανής για τα δεδομένα του ΣτΕ.
Η Πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, κα Α. Θεοφιλοπούλου, κρίνοντας ότι ο Δήμος Αριστοτέλη έχει έννομο δικαίωμα παρεμβάσεως στη δίκη, έδωσε εντολή να κοινοποιηθούν στον Δήμο η αίτηση ακύρωσης και η αίτηση αναστολής, και καλεί τον Δήμο εντός 5 ημερών (έως τις 27-10-2014) να καταθέσει τις απόψεις του ενώπιον της Επιτροπής Αναστολών.  

Παραθέτουμε τις σχετικές εντολές της:
1-ait-anastol-web-4 2-ait-akirosi-web-3

Οι εν λόγω αιτήσεις κοινοποιήθηκαν στον Δήμο, διά του δικαστικού επιμελητή κ. Ν. Δημητριάδη και έλαβαν αριθμό έκθεσης επίδοσης 5592Δ΄/21.10.2014 και 5593Δ΄/21.10.2014.

Ενημερώνουμε ότι οι 311 κάτοικοι με την αίτησή τους έχουν καταθέσει στον Δήμο τα αποδεικτικά έγγραφα για τον λόγο της προσφυγής (βλ. προγενέστερη ανάρτησή μας της 19-10-2014 με τίτλο: «Ενεργοί πολίτες που μέσα στη διάνοιά τους έχουν μόνο τον νόμο»).

Η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» με το από 17-10-2014 με Α.Π.: Α2235 έγγραφό της που έλαβε Α.Π. από τον Δήμο 31750/17.10.2014, απάντησε στο αίτημα των 311 κατοίκων και στο από 2-10-2014 με Α.Π. 30057 έγγραφο του Δημάρχου (βλ. προγενέστερη ανάρτησή μας της 16-10-2014 με τίτλο: «Ενημέρωση του Δήμου προς τους 311»), ότι δεν έχει να προσκομίσει καμμία διοικητική πράξη έγκρισης του επενδυτικού της σχεδίου (προσεχώς θα σας κοινοποιήσουμε ολόκληρη την εν λόγω επιστολή).

Επειδή σεβόμαστε τους ειλικρινείς αγωνιστές κατοίκους που ενδιαφέρονται πραγματικά για τον τόπο τους, θα τους ενημερώνουμε για ό,τι θα συμβαίνει. 
Παραθέτουμε εδώ όλο το κείμενο της προσφυγής του π. Χριστοδούλου ενώπιον του ΣτΕ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ    
και ενημερώνουμε ότι κάτοικοι, φορείς, σύλλογοι κ.λ.π. της περιοχής, ως έχοντες έννομο συμφέρον, μπορούν να συμμετάσχουν στην προσεχή δίκη ως παρεμβαίνοντες, αλλά μπορούν και μέχρι τη Δευτέρα 27-10-2014 να καταθέσουν τις απόψεις τους και όποια έγγραφα επιθυμούν, στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ.

Υ.Γ.: Την Κυριακή 26-10-2014, οι κυριακάτικες εφημερίδες θα έχουν εκτενές ρεπορτάζ για το θέμα (βλ.Κυριακάτικη Δημοκρατία, ΤΟ ΧΩΝΙ κ.λ.π.).

Δεν υπάρχουν σχόλια: