Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015

Η ΑΥΓΗ. Τορπίλη Σόιμπλε /// Τέλος στον παραλογισμό του μνημονίου

Επιχείρηση νεκρανάστασης του Μνημονίου μέσω Eurogroup
Κυβέρνηση: Τα τελεσίγραφα απορρίπτονται. 
Οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες δεν εκβιάζουν και δεν εκβιάζονται
Ρόλο υπονομευτή των προσπαθειών για την εξεύρεση κοινά επωφελούς λύσης μεταξύ Ελλάδας και εταίρων στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup διαδραμάτισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Αγνοώντας επιδεικτικά την πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού, τις συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων αξιωματούχων τις τελευταίες δέκα ημέρες, αλλά και τη συμβιβαστική πρόταση που ετοίμασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί εκ μέρους της Κομισιόν, ο κ. Σόιμπλε επέβαλε στο Eurogroup το τελεσίγραφο προς την Ελλάδα να ζητήσει παράταση του Μνημονίου έως την Παρασκευή αν θέλει να συνεχιστούν οι συζητήσεις και να οριστεί νέο Eurogroup. >>>
 "Στην ευρωπαϊκή Ιστορία οι δημοκρατίες απέρριπταν τα τελεσίγραφα", γιατί "οι δημοκρατίες δεν εκβιάζουν και δεν εκβιάζονται" ήταν η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ ο Γ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τελική συμφωνία.
  
Τέλος στον παραλογισμό του μνημονιακού καθεστώτος
 
Η Ελλάδα δίνει μια κρίσιμη μάχη στις Βρυξέλλες, η οποία δεν αφορά μόνο την ίδια αλλά και όλη την Ευρώπη
Η σκληρή διαπραγμάτευση αφορά τη χώρα μας επειδή πρέπει να μπει τέλος σ' ένα πρόγραμμα που "σκότωσε" το ΑΕΠ και μάλιστα σε υπερδιπλάσιο ποσοστό από τον βαθμό επιτυχίας σε επιμέρους στόχους, όπως το δημόσιο έλλειμμα και το ισοζύγιο. 
Γιατί, όσον αφορά τους υπόλοιπους στόχους, τα αποτελέσματα της εσωτερικής υποτίμησης μοιάζουν περισσότερο με απώλειες πολέμου. 
Καταβαράθρωση αποδοχών και περιουσιακών αξιών, έκρηξη της ανεργίας, υποβάθμιση κοινωνικών δικαιωμάτων, ανθρωπιστική κρίση κι όλα αυτά ενώ η χώρα παραμένει εγκλωβισμένη στην παγίδα χρέους. 
Όχι μόνο του Δημόσιου, αλλά πλέον και του ιδιωτικού, αν και όσον αφορά το δεύτερο ήταν από τις πιο εγκρατείς χώρες της Ευρωζώνης.

Η μάχη της Ελλάδας αφορά όλη την Ευρώπη, διότι αμφισβητεί την πολιτική της λιτότητας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εισοδήματα, τις εργασιακές σχέσεις, τα κοινωνικά δικαιώματα, την πολιτική απονομιμοποίηση, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει και τις προβληματικές πλευρές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, που οφείλουν να αλλάξουν για να έχει μέλλον η ενωμένη Ευρώπη
Το Βερολίνο κάνει λάθος που επιχειρεί να εγκλωβίσει στη γραμμή της λιτότητας τις χώρες του Νότου με δέλεαρ την ποσοτική χαλάρωση. 

Η Ε.Ε. χρειάζεται αλλαγή πολιτικής.
Πρώτα απ' όλα πρέπει να σταματήσει ο παραλογισμός του Μνημονίου, που συνθλίβει την Ελλάδα. 
Όταν μια χώρα συνθλίβεται, και να θέλει, δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της. 
Αυτή είναι μια απλή αλήθεια που πηγάζει από τον ορθολογισμό και την ιστορική πείρα. Διαφορετικά όλοι θα είναι χαμένοι.
Δεν μπορεί να μη συνειδητοποιείται ότι είναι παραλογισμός η υπάρχουσα συμφωνία που προβλέπει πλεονάσματα της τάξης 3% - 4,5% του ΑΕΠ ετησίως. 
Είναι καταστροφή μια οικονομία, που έχει ξεζουμιστεί, να είναι υποχρεωμένη να παράγει τέτοιας έκτασης πλεονάσματα, τα οποία αφαιρούνται από την αναπτυξιακή της πορεία και μεταφέρονται σε πιο ισχυρές οικονομίες.

Παραλογισμός είναι να μην ενισχυθεί η ζήτηση και η στήριξη παραγωγικών δραστηριοτήτων με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία, επιλογή που θα έχει πολλαπλάσια θετική επίδραση στην οικονομία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το απρόβλεπτο, ο "μαύρος κύκνος", ρίχνει βαριά τη σκιά του στις κυοφορούμενες εξελίξεις. 
Η Ευρώπη οφείλει να αποδείξει ότι διαθέτει την ιστορική πείρα και τη βούληση να ξεπεράσει την κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: