Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Ο παλιός στη μονταζιέρα είναι αλλιώς. Και «έγκυρος»

Διαρροές και πριν τα Eurogroup - εδώ τα καλά τα βουρστ
Με διαρροές προς τα μεγάλα διεθνή μέσα ξεκίνησαν τις «διαπραγματεύσεις» με την Ελλάδα, οι αξιωματούχοι της ΕΕ. 
Αν και ο γνωστός ρεπόρτερ των Βρυξελλών για τους Financial Times εξετέθη την τελευταία φορά, με το δήθεν σχέδιο συμφωνίας που κυκλοφόρησε τόσο από τον Paul Mason στο Channel 4, όσο και από τους Κύπριους αξιωματούχους στην Ευρώπη, τα αμφίβολα δημοσιεύματα συνεχίζονται για να διαμορφώσουν κλίμα.  
Τι θέλουν να πετύχουν οι Γερμανοί; Στριμωγμένοι από δημοσιεύματα >>>




μέχρι και στο γερμανικό τύπο που δεν τα περίμεναν, για το χρέος τους και τα 4 κουρέματα, από δύο πολέμους που προκάλεσαν, θέλουν να αλλάξουν την εικόνα του «νταή», που έχει αρχίσει και αποκτά ο κόσμος γι αυτούς.

Είναι ανάγκη, να εμφανιστούν ως δήθεν συνεργάσιμοι και με επιχειρήματα, «οι σοβαροί και οι σταθεροί παράγοντες», για να μπορέσουν να εκφοβίσουν με μεγαλύτερη άνεση, χωρίς να υπάρχουν οι κραυγές των Αμερικανών και άλλων που πιέζουν για συμφωνία
Αντίθετα, πρέπει η Ελλάδα να φανεί, όχι μόνον ως αναξιόπιστη στα μάτια του διεθνούς κοινού, αλλά και ως εκβιαστής που κάνει «νταηλίκια» και απειλεί με Grexit.

Αν το πετύχουν, θα μπορέσουν να ισχυριστούν ότι αυτοί έκαναν ότι μπορούσαν, αλλά οι Έλληνες φταίνε κι έτσι θα μπορούν να ισχυριστούν πιο εύκολα, ότι δεν κάνουν «άλλη υποχώρηση- αυτοί έκαναν ότι μπορούσαν»
Δεν είναι εύκολο να το πετύχουν. 
Όχι μόνον τα δημοσιεύματα στον Αμερικανικό τύπο ή οι δηλώσεις Ομπάμα και άλλων Αμερικανών αξιωματούχων, αλλά και ο κόσμος που κατακλύζει με κάθε ευκαιρία τις ελληνικές, ευρωπαϊκές ακόμα και τις αμερικανικές πλατείες, άλλα δείχνουν. 
Δεν βοηθά τους Γερμανούς, ούτε το φυσικό τους... 
Είναι οι Γολιάθ, είμαστε οι Δαβίδ. 
Δεν αλλάζει αυτό. Αλλά προσπαθούν.

Την προσπάθειά τους βοηθά στην Ελλάδα, η άκριτη αναπαραγωγή των «έγκυρων διεθνών  μέσων». 
Στόχος να σπάσει το ηθικό του κόσμου, να φοβηθεί, να τα χάσει από τις δήθεν «κωλοτούμπες» των Ελλήνων διαπραγματευτών ή από την αδιάλλακτη στάση τους που είναι επίφοβη για τα ελληνικά συμφέροντα. 
Ταυτόχρονα κωλοτούμπα και αδιαλλαξία; Γίνεται; Αμέ. 
Εδώ πέρασαν χωρίς να βρέξουν πόδια τόσα και τόσα στη Βουλή, που την έκαναν χαμπουργκεράδικο φαστ- τρακ (η χαρά της διαπλοκής), καταστρέφοντας τη χώρα και τους κατοίκους. 
Αν ο άλλος είναι σε σύγχυση από τα χτυπήματα προλαβαίνει να σκεφτεί τι βλακείες είναι αυτές;

Διαρροές με το καλημέρα στο νέο Eurogroup

Την αρχή ενόψη του Eurogroup της Δευτέρας, έκαναν οι Wall Street Journal,  με δημοσίευμα για «ελαττωματικό σχέδιο Β της Ελλάδας»
«Συγγραφέας» ο Simon Nixon. 
Μαζί με τον Dixon των Reuters και τον  Spiegel των FT, συγκροτούν το γνωστό στους μυημένους τρίο των Νίξον, Ντίξον, Σπίγκελ, που τείνει ευήκοον ους, σε διαρροές και στοιχεία που ευνοούν την απέναντι πλευρά.
Μαζί τους εν χορώ και οι FT, με δημοσίευμα, για την απόσταση που μεγαλώνει μεταξύ Ελλάδος και Βρυξελλών. 
Αναφέρεται ότι «πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες δήλωσαν ότι η Αθήνα εγείρει περισσότερες ενστάσεις στους όρους από το 30% του κ. Γ. Βαρουφάκη».

Ακριβώς από κάτω από αυτή την παράγραφο μαθαίνουμε ότι «ο κ. Σόιμπλε είναι αποφασισμένος ότι προϋπόθεση για περαιτέρω οικονομική βοήθεια είναι να παραμείνει η Αθήνα στο υφιστάμενο πρόγραμμα». 
Εντάξει καταλάβαμε… 
Σιγά μην ήταν από την Αθήνα, «οι προσκείμενες πηγές»…
Tα ίδια πάνω- κάτω έλεγαν και οι Wall Street Journal.
Ενώ, ο κ. Σόιμπλε, εμφανίζεται να έχει αποφασίσει εκ των προτέρων με βάση αυτά που λέει το έγκυρο ρεπορτάζ. 
Το ερώτημα είναι τι πάει να συζητήσει, αφού έχει αποφασίσει; 
Γερμανοί και «εξαπτέρυγα» έχουν αποφασίσει ήδη, ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει κάτω. 
Με το λουρί…

Στο έκτακτο Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας, οι FT είχαν κυκλοφορήσει ένα «σχέδιο συμφωνίας» (draft) που εμφάνιζε την ελληνική πλευρά να οπισθοχωρεί στην απαίτησή της για ενδιάμεσο πρόγραμμα ή για αλλαγμένο πρόγραμμα και να συμφωνεί ότι θα συνεχιστεί το γνωστό μνημόνιο, να το δέχεται αρχικά και στο τέλος να υπαναχωρεί με απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο επικοινώνησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Το draft αυτό υπήρχε πράγματι. 
Η ελληνική πλευρά το απέρριψε εξαρχής. 
Αντίθετα εμφάνισε άλλο που έκανε λόγο για δυνατότητά της να αλλάξει το υπάρχον πρόγραμμα (και να το μεταμορφώσει ουσιαστικά σε πρόγραμμα –γέφυρα), ο Σόιμπλε, το είδε, τσαντίστηκε και έδωσε στο Γιάνη Βαρουφάκη το προηγούμενο draft που τον βόλευε λέγοντας: «Αυτό, πάρε το ή άστο» και σηκώθηκε να φύγει από την αίθουσα.

Η διαρροή του λάθος σχεδίου είχε ως στόχο να εμφανίσει την διαπραγματευτική ομάδα της Ελλάδας ως ευάλωτη στις πιέσεις και στον συμβιβασμό και τον Έλληνα πρωθυπουργό, ως αδιάλλακτο, (αφού κι οι υπουργοί του, υποτίθεται, καταλάβαιναν τι «έπρεπε να κάνουν»).
Σε αυτό το Eurogroup, καθώς ο χρόνος πιέζει Γερμανοί και εξαπτέρυγα, ξεκίνησαν από νωρίς τα κόλπα. Βρώμικες διαρροές σε βάρος μιας χώρας, ενός λαού, πολλών λαών. Διαρροές, σαν τα λουκάνικα. 
Δεν θέλεις να ξέρεις πως γίνονται. 
Γιατί και τα βουρστ λουκάνικα, είναι κι αυτά. 
Και την φράση την είχε πει ο Μπίσμαρκ…
 του Νίκου Κωτσικόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: