Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Σκουριές: Επιστροφή σε νομιμότητα και υπεράσπιση δημοσίου συμφέροντος

To πρώτο βήμα για την επαναφορά της νομιμότητας και τον σεβασμό των κείμενων πολεοδομικών διατάξεων στη διαδικασία αδειοδότησης για την ανέγερση των κτηριακών εγκαταστάσεων του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές έκανε χθες ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Λαφαζάνης. Με απόφασή του ανακαλεί προς επανέλεγχο τις εγκρίσεις της αρχιτεκτονικής και της μηχανολογικής μελέτης του εργοστασίου ώστε να διαπιστωθεί αν τηρήθηκαν οι γενικές και πολεοδομικές διατάξεις, >>>




προαπαιτούμενα της έγκρισης δόμησης, πρώτο στάδιο πριν εκδοθεί στη συνέχεια η οικοδομική άδεια

Υπενθυμίζεται ότι η έγκριση δόμησης από την τοπική πολεοδομία κατά τον νόμο, ως αυτόνομη διοικητική πράξη, συγχωνεύθηκε με άλλες, καθώς φωτογραφική διάταξη σε νόμο - σκούπα (άρθρο 54, παρ. 8 του Ν. 4280/2014, "Περιβαλλοντική Αναβάθμιση και Ιδιωτική Πολεοδόμηση - Βιώσιμη Ανάπτυξη Οικισμών. Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις", άλλαξε τον μεταλλευτικό κώδικα, προφανώς κατά παραγγελία.

Κατά τη διάταξη, η έγκριση της τεχνικής μελέτης, ή και η χορήγηση της άδειας εγκατάστασης, επέχουν θέση έγκρισης δόμησης "για την ανέγερση των κτηριακών εγκαταστάσεων που εξυπηρετούν τις ανάγκες της εκμετάλλευσης και επεξεργασίας των μεταλλευμάτων ή λατομικών ορυκτών ενός μεταλλευτικού ή λατομικού χώρου".
Όπως προκύπτει από την απόφαση ανάκλησης, η Τεχνική Μελέτη της Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών εγκρίθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ (ΜΕΒΟ) στις 12.4.2013 και η άδεια εγκατάστασης μηχανολογικού εξοπλισμού με απόφαση του γενικού γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στις 13.5.2013. 

Το σημείο - κλειδί στην Υπουργική Απόφαση είναι αυτό που τεκμηριώνει ότι η φωτογραφική διάταξη δεν έχει αναδρομική ισχύ, αφενός διότι δεν περιέχει μεταβατικές διατάξεις και αφετέρου οι δύο προγενέστερες αδειοδοτήσεις "δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την απαιτούμενη έγκρισης δόμησης που προηγείται της έκδοσης άδειας δόμησης για την ανέγερση του εργοστασίου στις Σκουριές".

Όλως τυχαίως ο νόμος δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 8 Αυγούστου του 2014, ενώ η Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΕΚΑ ενέκρινε την αρχιτεκτονική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη στο άψε - σβήσε δύο ημέρες αργότερα. 
Η απόφαση επικαλείται και τρεις αναφορές - καταγγελίες του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, βάσει των οποίων έχουν υποβληθεί ανακριβή στοιχεία για την έκταση του γηπέδου, ιδιοκτησίας της Ελληνικός Χρυσός, την αρτιότητα και την οικοδομησιμότητά του, "στοιχεία τα οποία είναι ελεγκτέα υποχρεωτικώς κατά το στάδιο έκδοσης της έγκρισης δόμησης και στην προκειμένη περίπτωση δεν ελέγχθηκαν".
Τα κατά νόμο προαπαιτούμενα, μεταξύ άλλων, είναι ο έλεγχος των τίτλων ιδιοκτησίας, του τοπογραφικού διαγράμματος και του διαγράμματος δόμησης σε ό,τι αφορά την τήρηση των γενικών και ειδικών πολεοδομικών διατάξεων και προδιαγραφών και των στοιχείων και των υπολογισμών που αναγράφονται σε αυτά.
 

Εργαζόμενοι χυδαιολογούν

Με μια εμπρηστική ανακοίνωση, τα σωματεία εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας επιτίθενται στον υπουργό ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνη όταν η απόφασή του αφορά στοιχειώδεις και αυτονόητους ελέγχους ενός ευνομούμενου κράτους στο υπό κατασκευή εργοστάσιο. Μεταξύ άλλων, αναφέρουν: 
"Από σήμερα σταματάμε να συνομιλούμε μαζί του μέχρι να καταφέρει να μας αποδείξει πού έχει κρυμμένη την αριστεροσύνη και τον σεβασμό του απέναντι σε εργαζόμενους. Από σήμερα δεχόμαστε ως συνομιλητή μας μόνο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Θα γίνουμε ο εφιάλτης σας μέχρι να δικαιωθεί ο αγώνας μας. Αν γίνουμε δυσάρεστοι στην κυβέρνηση, ας στείλει τα ΜΑΤ".
 

Επιβεβλημένη κίνηση

Την έκπληξή τους εξέφρασαν πηγές του υπουργείου ΠΑΠΕΝ, επισημαίνοντας πως η απόφαση του υπουργού ήταν απολύτως επιβεβλημένη προκειμένου να προστατευθεί με τον όσο το δυνατόν ουσιαστικότερο τρόπο το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον, κάτι το οποίο πρώτοι οι εργαζόμενοι προασπίζουν για τη ζωή τους, το μέλλον του τόπου τους και το μέλλον των παιδιών τους.
Επιπλέον, η νέα κυβέρνηση "στο πλαίσιο μιας νέας μεγάλης προσπάθειας για την προοδευτική ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ασκεί τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο απέναντι σε ενδεχόμενες παρεκκλίσεις και αυθαιρεσίες μεγάλων και ιδιαίτερα πολυεθνικών επιχειρηματικών συμφερόντων".
 
Λ. ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ
avgi.gr 

Αλέξης Τσίπρας: 
Το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον πάνω από τα επιχειρηματικά συμφέροντα
Στο θέμα της ανάκλησης των αδειών αναφέρθηκε στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι  
"Η νέα κυβέρνηση μας εκλέχτηκε για να υπηρετήσει με ακλόνητη συνέπεια τα συμφέροντα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού. Εκλέχτηκε για να προασπίσει την προοδευτική παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου και ταυτόχρονα να διαφυλάξει και να αναβαθμίσει το περιβάλλον στηνπατρίδα μας και τη φυσική μας κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Για αυτό για την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι, η προοδευτική παραγωγική ανάπτυξη, το περιβάλλον και το δημόσιο όφελος, βρίσκονται πάνω απ`όποια επιχειρηματικά συμφέροντα, όσο μεγάλα και αν είναι και όσες διασυνδέσεις και αν διαθέτουν".
 
Ελληνικός Χρυσός: Η εταιρεία δέχεται απρόκλητες επιθέσεις
 
Σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, δήλωσε:
"Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός δέχεται το τελευταίο διάστημα απρόκλητες επιθέσεις οι οποίες προκαλούν κωλύματα στην απρόσκοπτη ολοκλήρωση του επενδυτικού της σχεδίου στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, στη Β.Α. Χαλκιδική.
Η εταιρεία δηλώνει ότι τιμά απολύτως το συμβόλαιό της με το Ελληνικό Δημόσιο που υπογράφηκε στις 12.12.2003 και κυρώθηκε με το νόμο 3220/2004 (ΦΕΚ 15/A/28.1.2004), και η βούλησή της παραμένει σταθερή στην υλοποίηση της επένδυσής της, ενώ παράλληλα επιφυλάσσεται να λάβει όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για την κατοχύρωση των συμφερόντων της.
Αυτή την περίοδο η εταιρεία μας πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη παραγωγική επένδυση στην χώρα ύψους άνω του 1 δις Ευρώ, με 2.000 εργαζόμενους, επένδυση η οποία έχει κριθεί επανειλημμένα από το Συμβούλιο της Επικρατείας απόλυτα συμβατή με το περιβάλλον, καθόλα νόμιμη και με πολλαπλά οφέλη για το Δημόσιο συμφέρον και την Εθνική οικονομία."

 
Σταυρούλα Πουλημένη
 
Το κείμενο της υπουργικής απόφασης

Δεν υπάρχουν σχόλια: