Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Προειδοποίηση: Grexit = bank run σε όλη την Ευρωζώνη = Ολέθριες συνέπειες

"...Το Grexit θα πυροδοτήσει ολέθριο bank run στο σύνολο της Ευρωζώνης και οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα πρέπει να παίρνουν αψήφιστα τις πιθανές επιπτώσεις..." προειδοποιεί ο καθηγητής του University of California, Barry Eichengreen. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο καταξιωμένος αμερικανός οικονομολόγος επισήμανε ότι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, «οι συνέπειες θα εξαπλωθούν και τις υπόλοιπες χώρες». Όσον αφορά το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για περισσότερο χρόνο, ο καθηγητής το θεωρεί εύλογο: >>>
 



«Θα πρέπει να δοθεί [στην Ελλάδα] περιθώριο να αναπνεύσει, κάτι που συμφέρει και τους πιστωτές. Μόνο εάν αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία, θα μπορέσει η χώρα να πληρώσει τους τόκους της», εξηγεί. 
«Όταν μια οικογένεια στην Πορτογαλία ή ένας επιχειρηματίας στην Ισπανία δει το ευρώ να μετατρέπεται σε δραχμές, θα σηκώνουν όλα τους τα χρήματα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και αυτό θα οδηγήσει σε bank run», εξήγησε ο καθηγητής. 

Αμέσως μετά το Grexit, προειδοποιεί, οι επενδυτές θα αρχίζουν να στοιχηματίζουν ποια θα είναι η επόμενη χώρα που θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο ολόκληρο το οικοδόμημα της Ευρωζώνης. 
Όσον αφορά την ψύχραιμη αντίδραση των αγορών εν όψει μιας πιθανής αποχώρησης της Ελλάδας, ο Eichengreen προειδοποιεί ότι «η εμπειρία μου ως ιστορικός της οικονομίας έχει δείξει ότι οι αγορές μοιάζουν πάντα ψύχραιμες, μέχρι –ξαφνικά- να πάψουν να είναι»

«Το ευρώ έχει τεράστια συμβολική και γεωστρατηγική σημασία στην Ευρώπη», υπογραμμίζει ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο οικονομικό μέτωπο θα έχει σοβαρό αντίκτυπο και σε γεωστρατηγικό επίπεδο για την Ευρώπη. 
«Η Δύση δεν θέλει επ’ ουδενί η Ρωσία να βρεθεί στη θέση του σωτήρα και να εμπλακεί», σημειώνει, κάνοντας λόγο για τις «δραματικές συνέπειες» που θα είχε ένα Grexit για το NATO. 

Διαβάστε σχετικά 
την πρωϊνή μας ανάρτηση
αλλά και το νέο άρθρο του νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν 
στους New York Times: "Βαϊμάρη του Αιγαίου η Ελλάδα" (εδω)

Δεν υπάρχουν σχόλια: