Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015

Ολόκληρη η πρόταση της ελληνικής πλευράς στο Εurogroup

Κυβέρνηση προς Σόιμπλε: "Αύριο θα φανεί ποιος θέλει να βρεθεί λύση και ποιος όχι"
Με θέμα την παράταση της δανειακής σύμβασης όπως περιγράφει το κείμενο-αίτημα που υπέβαλε επισήμως η ελληνική πλευρά και στο οποίο δεν υπάρχει πουθενά η λέξη "memorandum of understanding" (μνημόνιο) συνεδριάζει νωρίς το απόγευμα το EuroWorking Group
Σκοπός της συνεδρίασης είναι η αποδοχή ή μη της ελληνικής πρότασης. 
Αν γίνει αποδεκτή, αύριο στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδας συγκαλείται Eurogroup – με φυσική παρουσία και όχι με τηλεδιάσκεψη – προκειμένου να ασχοληθεί λεπτομερέστερα με τις ελληνικές θέσεις.
Αρνητική η πρώτη αντίδραση από τη Γερμανία >>>
 
Ωστόσο, παράγοντες του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ανέφεραν σύμφωνα με ανταποκρίσεις διεθνών πρακτορείων ότι το ελληνικό κείμενο δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που συζητήθηκαν στο Eurogroup την περασμένη Δευτέρα. "Δεν εκπληρώνει τους όρους του προγράμματος, δεν είναι επαρκής λύση" υποστήριζαν.
Μάλιστα, έως τη στιγμή που ανακοινώθηκε η γερμανική αντίδραση το ελληνικό χρηματιστήριο ανέβαινε κατά 4,06%, ο γενικός δείκτης υποχώρησε ακαριαία χάνοντας το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του. 
Επί λέξη "οι ελληνικές αρχές αιτούνται παράταση του Master Financial Assistance Facility Agreement για μια περίοδο έξι μηνών από τη λήξη του (σ.σ. 28 Φεβρουαρίου) και με διάρκεια η οποία θα αποφασιστεί από κοινού και κάνοντας την καλύτερη δυνατή χρήση της δεδομένης ευελιξίας στην παρούσα συμφωνία, στην κατεύθυνση μιας επιτυχούς ολοκλήρωσης και αξιολόγησης στη βάση των προτάσεων αφενός από την ελληνική κυβέρνηση και αφετέρου από τους θεσμούς (on the one hand, the Greek government and, on the other, the institutions.)"
Ζητούμενο η παράταση από 1η Μαρτίου έως 31 Αυγούστου
Σημειώνεται ότι το εν λόγο αίτημα έχει ως αντικείμενο την εξέταση εξάμηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης, αρχής γενομένης από την 1η Μαρτίου ώστε να εκτείνεται έως την 31η Αυγούστου.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η εξάμηνη παράταση είναι απαραίτητη, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στην κυβέρνηση, να προχωρήσει σε επαρκές βάθος χρόνου τις διαπραγματεύσεις.
Η ελληνική πλευρά προσδοκά θετική ανταπόκριση και από πλευράς Ευρωπαίων – και κυρίως από πλευράς Γερμανών – με βάση την κύρια σύμβαση χρηματοδοτικής διευκόλυνσης που υπέβαλε και επισήμως.
Δε συνδέεται με μνημόνιο το κείμενο της ελληνικής κυβέρνησης
Κυβερνητικοί κύκλοι, σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισαν ότι δεν έχει καμία σχέση το Master Financial Assistance Facility Agreement με την υποχρεωτική σύνδεση χρηματοδοτικής σύμβασης και όρων μνημονίου, όπως υπονόησε χθες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος.
Στο αίτημα – που κατέθεσε η κυβέρνηση διά μέσου του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη - τίθεται το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους από την κρίση αλλά και η επιδίωξη για μια "συμφωνία-γέφυρα" ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις χωρίς εκβιασμούς.
"Καταθέσαμε μια πρόταση η οποία σέβεται την λαϊκή ετυμηγορία, προασπίζεται την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας" ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
Ανθρωπιστική κρίση και επανεκκίνηση της οικονομίας
Διευκρινίζεται, ακόμη ότι το αίτημα σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία («συμφωνία - γέφυρα») κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία. Ταυτόχρονα, όμως, προχωρά άμεσα σε μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενώ θα υπάρξουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Όπως επισημαίνεται, η εξάμηνη παράταση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει «ανάσες» στην κοινωνία και τον απαραίτητο χρόνο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, χωρίς εκβιασμούς και έλλειμμα χρόνου, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με την Ευρώπη για την περίοδο 2015 -2019. Στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012.
Ν. Βαλαβάνη: Κανένας λόγος αντίδρασης στο σχέδιο για τα ληξιπρόθεσμα
Αναφορικά με τη δημοσιονομική ισορροπία που έχουν θέσει ως απαιτούμενο οι εταίροι, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, απαντώντας σε ερώτηση κατά την παρουσίαση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, τόνισε ρητά ότι δεν βλέπει το λόγο αντίδρασης εκ μέρους των δανειστών, αφού το εν λόγω μέτρο θα ενισχύσει τα έσοδα στο δημόσιο και δε θα επιφέρει πρόσθετες δαπάνες.

Όλο το κείμενο:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΘΗΝΑ, 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015
Αγαπητέ πρόεδρε του Eurogroup
Τα τελευταία πέντε χρόνια ο λαός της Ελλάδας έχει καταβάλει αξιοσημείωτες προσπάθειες για την οικονομική προσαρμογή. Η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται σε μια ευρύτερη και βαθύτερη μεταρρυθμιστική διαδικασία που αποσκοπεί στη διαρκή βελτίωση των αναπτυξιακών και εργασιακών προοπτικών στην επίτευξη της βιωσιμότητα του χρέους και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, διασφαλίζοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και μετριάζοντας το σημαντικό κοινωνικό κόστος της διαρκούσης κρίσης.
Οι ελληνικές Αρχές αναγνωρίζουν ότι οι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις συμφωνηθείσες διαδικασίες διακόπηκαν από τις πρόσφατες προεδρικές και εθνικές εκλογές και ότι, ως αποτέλεσμα, αρκετές από τις τεχνικές διευθετήσεις έχουν ακυρωθεί. Οι ελληνικές αρχές τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές, και δηλώνουν την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας προκειμένου να αποτραπούν τεχνικές επιπλοκές στο πλαίσιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική ως προς το χρηματοπιστωτικό και διαδικαστικό της περιεχομένου.
Σ ΄αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές Αρχές αιτούνται τώρα την επέκταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFA) για μια περίοδο έξι μηνών από την λήξη της, κατά την οποία περίοδο θα προχωρήσουμε από κοινού, αξιοποιώντας την υπάρχουσα ευελιξία στην παρούσα διευθέτηση, προς την κατεύθυνση της επιτυχούς ολοκλήρωσης και αναθεώρησης στην βάση των προτάσεων, από τη μια πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και από την άλλη των θεσμών.
Ο στόχος της αιτούμενης εξάμηνης παράτασης της διάρκειας της Σύμβασης είναι :
α) Να συμφωνήσει στους αμοιβαία αποδεκτούς χρηματοπιστωτικούς και διοικητικούς όρους, η εφαρμογή των οποίων, σε συνεργασία με τους θεσμούς, θα σταθεροποιήσει την δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, θα επιτύχει τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, θα εγγυηθεί την βιωσιμότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015 οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τους την παρούσα οικονομική κατάσταση.
β) να βεβαιώσει, συνεργαζόμενοι στενά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς μας εταίρους, ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα έχουν πλήρη χρηματοδότηση, απέχοντας από μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
γ) Να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επαναφέρει την εξαίρεση (waiver) σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανονισμούς.
δ) Να επεκταθεί η διαθεσιμότητα των ομολόγων του EFSF που διατηρεί το ΤΧΣ (HFSF) για τη διάρκεια της Συμφωνίας.
στ) Να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάμεσα στις τεχνικές ομάδες, για τη δυνατότητα ενός νέου Συμβολαίου για την Aνάκαμψη και την Aνάπτυξη στο οποίο προσβλέπουν οι ελληνικές Αρχές, ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και το ΔΝΤ, και το οποίο θα μπορούσε να ακολουθήσει την τρέχουσα Συμφωνία.
η) Να συμφωνηθεί η εποπτεία υπό το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και, στο ίδιο πνεύμα, υπό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατά τη διάρκεια της επεκταθείσας Συμφωνίας.
θ) Να συζητηθούν οι τρόποι της ενεργοποίησης της απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 σχετικά με τα δυνατά περαιτέρω μέτρα για το χρέος και τη βοήθεια τα οποία θα εφαρμοστούν , μετά την ολοκλήρωση της επεκταθείσας συμφωνίας, ως μέρος του Συμβολαίου που θα ακολουθήσει.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Ελληνική Κυβέρνηση εκφράζει την αποφασιστικότητα της να συνεργαστεί στενά με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε: 
α) να επιτύχει δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, 
β) να διευκολύνει την Ελληνική Κυβέρνηση να εισάγει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις μακράς πνοής που απαιτούνται για την αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου εκατομμυρίων ελλήνων πολιτών μέσα από τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, την επωφελή απασχόληση και κοινωνική συνοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το αγγλικό κείμενο όπως εστάλη:

 
"Athens, February 18, 2015
Dear President of the Eurogroup,
Over the last five years, the people of Greece have exerted remarkable efforts in economic adjustment. The new government is committed to a broader and deeper reform process aimed at durably improving growth and employment prospects, achieving debt sustainability and financial stability, enhancing social fairness and mitigating the significant social cost of the ongoing crisis.
The Greek authorities recognise that the procedures agreed by the previous governments were interrupted by the recent presidential and general elections and that, as a result, several of the technical arrangements have been invalidated. The Greek authorities honour Greece's financial obligations to all its creditors as well as state our intention to cooperate with our partners in order to avert technical impediments in the context of the Master Facility Agreement which we recognise as binding vis-a-vis its financial and procedural content.
In this context, the Greek authorities are now applying for the extension of the Master Financial Assistance Facility Agreement for a period of six months from its termination during which period we shall proceed jointly, and making best use of given flexibility in the current arrangement, toward its successful conclusion and review on the basis of the proposals of, on the one hand, the Greek government and, on the other, the institutions.
The purpose of the requested six-month extension of the Agreement's duration is:
(a) To agree the mutually acceptable financial and administrative terms the implementation of which, in collaboration with the institutions, will stabilise Greece's fiscal position, attain appropriate primary fiscal surpluses, guarantee debt stability and assist in the attainment of fiscal targets for 2015 that take into account the present economic situation.
(b) To ensure, working closely with our European and international partners, that any new measures be fully funded while refraining from unilateral action that would undermine the fiscal targets, economic recovery and financial stability.
(c) To allow the European Central Bank to re-introduce the waiver in accordance with its procedures and regulations.
(d) To extend the availability of the EFSF bonds held by the HFSF for the duration of the Agreement.
(e) To commence work between the technical teams on a possible new Contract for Recovery and Growth that the Greek authorities envisage between Greece, Europe and the International Monetary Fund which could follow the current Agreement.
(f) To agree on supervision under the EU and ECB framework and, in the same spirit, with the International Monetary Fund for the duration of the extended Agreement.
(G) To discuss means of enacting the November 2012 Eurogroup decision regarding possible further debt measures and assistance for implementation after the completion of the extended Agreement and as part of the follow-up Contract.
With the above in mind, the Greek government expresses its determination to cooperate closely with the European Union's institutions and with the International Monetary Fund in order: (a) to attain fiscal and financial stability and (b) to enable the Greek government to introduce the substantive, far-reaching reforms that are needed to restore the living standards of millions of Greek citizens through sustainable economic growth, gainful employment and social cohesion.
Sincerely,
Yanis Varoufakis
Minister of Finance
Hellenic Republic".

Δεν υπάρχουν σχόλια: