Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Σκουριές. 'Ολα ..."Νόμιμα" !!! Τοξικά απόβλητα χύνονται στον Μαυρόλακκα

Αυτή είναι η νομιμότητα της Ελληνικός Χρυσός 
Έκθεση που βασίζεται σε αυτοψίες και ελέγχους των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και που κοινοποιήθηκε στις 16.1.2015 αναφέρει σωρεία παρανομιών και παραβιάσεων της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς της εταιρείας ότι οι δραστηριότητες της είναι απολύτως νόμιμες... Η έκθεση βασίζεται σε αυτοψίες και ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν για δύο χρόνια στην περιοχή από τον Οκτώβρη του 2012 μέχρι τον Αύγουστο του 2014 και αποδεικνύει ότι για τρία ολόκληρα χρόνια, η Ελληνικός Χρυσός παρανομούσε κατά συρροή, καταπατώντας τους >>>




περιβαλλοντικούς όρους, παραβιάζοντας  κατά κόρρον την σύννομη διαχείριση υγρών αποβλήτων στις εργασίες της στην Ολυμπιάδα.

Η εταιρεία δεν έλαβε μέτρα για την αποτροπή διαφυγής όξινων απορροών στο περιβάλλον και συγκεκριμένα στο ρέμα Μαυρόλακκα ένα ρέμα που βρίσκεται πάνω από την Ολυμπιάδα και καταλήγει στην θάλασσα
Να αναφέρουμε ότι οι παραβιάσεις αυτές έχουν να κάνουν με την μη ορθή παρακολούθηση της ποιότητας των υγρών αποβλήτων και των επιφανειακών υδάτων από την εταιρεία στις εργασίες που κάνει στο εργοστάσιο εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας από το τέλμα μεταλλευτικών αποβλήτων (το παλιό τέλμα της TVX) όπου παράγει και εμπορεύευεται αρσενοπυρίτες που περιέχουν 22gr χρυσού ανα τόνο.

Σύμφωνα με δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος αλλά και βάσει των αναλύσεων της ίδιας της εταιρείας διαπιστώθηκαν σοβαρές υπερβάσεις βαρέων μετάλλων στο ρέμα του Μαυρόλακκα (αποδέκτης των υγρών αποβλήτων) . Πρόκειται για βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος κ.α. ιδιαίτερα τοξικά για τον άνθρωπο και όλα τα έμβια όντα.  

Η έκθεση στο Δελτίο Τύπου του Συντονιστικού Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού,   
που αναρτήσαμε χτες (εδω


Δεν υπάρχουν σχόλια: