Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Η ΑΥΓΗ. Βασανιστική πρόοδος /// Βήματα προόδου και "αγκάθια"

Ελλάδα και δανειστές σπεύδουν βραδέως σε συμφωνία-"πακέτο" 
"Πλεόνασμα" μεταρρυθμίσεων από τον Γ. Βαρουφάκη 
Σε αναζήτηση λύσης πριν από την 24η Απριλίου
Βήμα-βήμα, σημείο-σημείο προχωρεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για να κλείσει ο κύκλος των μεταρρυθμίσεων, να ξεπεραστεί το φάσμα της πιστωτικής ασφυξίας και να συνταχθεί ένα νέο συμβόλαιο σταθερότητας και ανάπτυξης της χώρας. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorking Group το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε μακροσκελή κατάλογο μεταρρυθμίσεων με καθαρό δημοσιονομικό όφελος 3,5-5 δισ., πέραν του προβλεπόμενου 1,5 δισ. από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Η υποχρέωση για πρωτογενές πλεόνασμα έπεσε στο 1,2% του ΑΕΠ (από 2,9%), αλλά η πρόβλεψη κινείται άνω του 3%, ώστε το υπερβάλλον ποσό να διατεθεί για άσκηση κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής. Διαφορές επί >>>
 



πτυχών των εργασιακών και του ασφαλιστικού παραμένουν, αλλά οι συζητήσεις εστιάζονται περισσότερο στην κατά το δυνατόν ακριβέστερη κοστολόγηση των ρυθμίσεων

Έτσι συμβαίνει με ορισμένες συνεντεύξεις υπουργών, βουλευτών ή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που προκαλούν έναν μικρό πανικό στους "θεσμούς" της ενημέρωσης, παρ' ότι πολλές φορές λειτουργούν συμπληρωματικά στην κατεύθυνση της επίτευξης του κεντρικού στόχου
Πρόβλημα υπάρχει όταν ορισμένες δηλώσεις είναι αμετροεπείς, εκτός κεντρικού στόχου ή όταν διατυπώνονται υπό το βάρος μιας συγκυρίας και βλέπουν το φως της δημοσιότητας υπό το βάρος μιας άλλης, όταν πια έχουν αλλάξει τα πράγματα και οι εξελίξεις έχουν πάρει νέα τροπή. 
Η διατύπωση της άποψης ότι προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί η καταβολή των μισθών και των συντάξεων και ακολούθως η καταβολή δόσεων έναντι των δανειστών και ειδικότερα του ΔΝΤ εκφράστηκε την προηγούμενη περίοδο. 
Αποτέλεσε προειδοποίηση στους εταίρους ότι δεν μπορούν να συνεχίζουν την πολιτική της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας της χώρας. 
Η διατύπωση της θέσης αυτής δεν μπλόκαρε τις διαπραγματεύσεις, ενώ άνοιξε μικρό παράθυρο από την ΕΚΤ για τη σταδιακή χρηματοδότηση μέσω εντόκων γραμματίων, το οποίο πάντως δεν είναι αυτό που ζητάει η Αθήνα.

Σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση είναι η απόφασή της να μην αποδεχθεί νέα υφεσιακά μέτρα, όπως μείωση μισθών, συντάξεων ή νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα και περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
Με τις προτάσεις των μεταρρυθμίσεων και των δράσεων που έκανε η ελληνική κυβέρνηση στους εταίρους έγινε ένα βήμα προόδου στη δύσκολη και βασανιστική πορεία της διαπραγμάτευσης. 
Οι προτάσεις αυτές κοστολογήθηκαν σύμφωνα και με εναλλακτικά σενάρια, εμπλουτίστηκαν και εξειδικεύτηκαν κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων με τους εταίρους. 
Και από τις δύο πλευρές εκφράζεται η πεποίθηση ότι έχει καλυφθεί σημαντικό μέρος της απόστασης που τις χώριζε, με αποτέλεσμα να διαφαίνεται η δυνατότητα θετικής κατάληξης. 
Η διαπραγμάτευση έχει φτάσει στα βαθιά... 
"Αγκάθια" υπάρχουν, καθώς οι δανειστές επιμένουν σε περικοπές στις επικουρικές και το εφάπαξ, ενώ δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο και στην ακραία θέση των μαζικών απολύσεων, που αφορά ελάχιστες μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. 
Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τέτοια μέτρα, ενώ αντιπροτείνει εναλλακτικά πηγές χρηματοδότησης χωρίς να επιβαρύνονται τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα.

Αυτή είναι και η ουσία της ελληνικής πρότασης στη δύσκολη και βασανιστική διαπραγμάτευση
Πρώτον, δεν υιοθετούνται υφεσιακά μέτρα. 
Δεύτερον, δεν επιβαρύνονται τα ασθενέστερα και τα μεσαία στρώματα, αντιθέτως στηρίζονται. 
Τρίτον, καλούνται πλέον να πληρώσουν οι έχοντες, οι κατέχοντες και οι φοροδιαφεύγοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: