Σε νέες βάσεις μπαίνουν οι ελληνορωσικές σχέσεις με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα
Ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται το μεσημέρι στο Κρεμλίνο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια προσπάθεια να ξεπαγώσουν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που έχουν μακρά ιστορική διαδρομή.
Με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα ξεκίνησε μια διαρροή "υποδείξεων" ή "νουθεσιών", κυρίως από το εξωτερικό, αλλά όχι μόνο, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα εγκαλείται για αλλαγή στρατηγικού προσανατολισμού στην εξωτερική πολιτική. 
Περιέργως οι πιο πολλές "υποδείξεις" έρχονται από τη Γερμανία, τη χώρα με τις πιο ισχυρές οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία
Δεν μπορεί να θεωρείται, όμως, εκ προοιμίου ως εγκατάλειψη του πλαισίου της Ε.Ε. το πολύ πιθανό ενδεχόμενο επανεκκίνησης των ελληνορωσικών σχέσεων.

"Υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας" δήλωσε προ ημερών ο πρωθυπουργός μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο TASS και πρόσθεσε ότι μπορούμε να αναβαθμίσουμε τις εμπορικές μας σχέσεις, γεγονός που θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να εξάγει τα αγροτικά της προϊόντα.
Τα τελευταία χρόνια οι ελληνορωσικές σχέσεις είχαν υποστεί πλήγμα και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν ό,τι έπρεπε ώστε να αποφευχθούν οι κυρώσεις λόγω της έντασης στην Ουκρανία και να αναζητηθεί διέξοδος στα σημαντικά προβλήματα της περιοχής μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων. 
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αποτελέσει η Ελλάδα γέφυρα ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Μόσχα, καθώς δεν νοείται ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας χωρίς τη Ρωσία.
Ιδιαίτερα θετική από αυτή την άποψη είναι η διακήρυξη Ελλάδας, Τουρκίας, Ουγγαρίας, Σερβίας και FYROM για την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας και τη μεταφορά φυσικού αερίου προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. 
Το σχέδιο του "εναλλακτικού νότιου διαδρόμου" αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο των συνομιλιών Τσίπρα - Πούτιν στη Μόσχα και οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα αναβαθμίσουν τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας στον ενεργειακό χάρτη, θα δώσουν ώθηση στην περιφερειακή συνεργασία, και θα ενισχύσουν τη διαπραγματευτική θέση της Αθήνας στις συνομιλίες με τους εταίρους - δανειστές.

Ορισμένες αντιπολιτευτικές φωνές στο εσωτερικό επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη σημασία της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα παραβλέποντας τη γεωπολιτική σημασία της και τους σχεδιασμούς του νέου ενεργειακού χάρτη. 
Επιχειρούν ακόμη να την υποβαθμίσουν με το επιχείρημα πως είναι αναμενόμενη η μείωση της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου. 
"Όταν φεύγει ο εχθρός, κάποιοι γίνονται γενναίοι" λέει γαλλικό ρητό, το οποίο φαίνεται πως ταιριάζει γάντι στη στάση ορισμένων τμημάτων της αντιπολίτευσης, που εξακολουθούν να βλέπουν με εσωτερικούς όρους άγονης αντιπαράθεσης τις κυοφορούμενες θετικές εξελίξεις.
Η ελληνική κυβέρνηση ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που αναβαθμίζει τον ρόλο της, παρά τη δύσκολη περίοδο που περνά
Στοχεύει στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με τη Ρωσία και άλλες χώρες εκτός Ε.Ε., όπως η Κίνα. 
Αυτό δεν αλλάζει τον κεντρικό προσανατολισμό της στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σταθερή θέση της υπέρ της οικοδόμησης μιας ρεαλιστικής και βιώσιμης αρχιτεκτονικής ασφάλειας στη Γηραιά Ήπειρο.
"Η Αθήνα δεν κοιτάει κάπου αλλού, δεν αισθάνεται πως ανήκει κάπου αλλού πέραν της Ευρώπης και της Ε.Ε.", όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δίνοντας με απλά λόγια το στίγμα της ελληνικής στρατηγικής.