Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Φρίκη στη Μεσόγειο: Νέα τραγωδία - Εκατόμβη νεκρών μεταναστών

Μεγάλη επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτά της νήσου Λαμπεντούζα, όπου σκάφος που μετέφερε έως και 700 μετανάστες ανετράπη - Έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ την προσεχή εβδομάδα - Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής ζητάει ο Ρέντσι, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Α. Τσίπρα. 07:50 Από τις έως τώρα εκτιμήσεις η λίστα των θυμάτων αναμένεται να φτάσει στους 700, με τα σωστικά συνεργεία να συνεχίζουν το μακάβριο έργο,  της >>>




περισυλλογής πτωμάτων.   

Ενα ασφυκτικά γεμάτο ψαροκάικο, που σύμφωνα με νεότερες μαρτυρίες μετέφερε 950 μετανάστες, ανετράπη και βυθίστηκε βόρεια της Λιβύης μέσα στη νύχτα και μόνο μερικές δεκάδες σώθηκαν. Στην είδηση της τραγωδίας οι Ευρωπαίοι αντέδρασαν δηλώνοντας το σοκ τους και προκηρύσσοντας για άλλη μία φορά έκτακτες συνόδους, καθώς πληθαίνουν οι φωνές για μέτρα -όχι διάσωσης, αλλά- αποτροπής των μεταναστών. Οι ιταλικές αρχές επικαλούμενες μαρτυρίες ενός διασωθέντος αναφέρουν πως εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονταν κλειδωμένοι στο αμπάρι του πλοίου από τους διακινητές. 
Το ναυάγιο ενέτεινε την οργή και την απόγνωση μεταξύ των ιταλικών αρχών, των μη κυβερνητικών οργανώσεων, του ΟΗΕ, ακόμα και του Πάπα Φραγκίσκου: όλοι ζήτησαν περισσότερη ευρωπαϊκή και διεθνή δράση για να αποφευχθούν άλλα ναυάγια.  
Οι άνδρες της ακτοφυλακής προσπαθούσαν να διαπιστώσουν «ποιοι είναι οι νεκροί και ποιοι οι ζωντανοί» μεταξύ των ανθρώπων που επέπλεαν, είπε πολύ χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Μάλτας, πλοία της οποίας συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης, χαρακτηρίζοντας το ναυάγιο «τη μεγαλύτερη τραγωδία των τελευταίων ετών».

Από την επιχείρηση διάσωσης της ακτοφυλακής
Από την επιχείρηση διάσωσης της ακτοφυλακής | Guardia Costiera via AP

Η βάρκα, μήκους 20 μέτρων, φαίνεται ότι ανατράπηκε όταν οι μετανάστες είδαν ένα εμπορικό να πλησιάζει και μετακινήθηκαν όλοι από τη μια πλευρά του αλιευτικού τους
Το πλοίο King Jacob, πορτογαλικών συμφερόντων, είχε λάβει σήμα από την ιταλική ακτοφυλακή, περίπου τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, και ανταποκρίθηκε αμέσως, κατεβάζοντας σωσίβιες λέμβους, δίχτυα και σωσίβια. 
Έτσι κατόρθωσαν να ανασύρουν 22 επιζώντες που μεταφέρθηκαν στα παραπλέοντα ιταλικά πλοία με προορισμό τη Σικελία. 
Η ιταλική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι μόνο 28 επιζώντες έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής και ο Μαλτέζος πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι επιζώντες φθάνουν τους 50. 
«Επειδή τα νερά της Μεσογείου δεν είναι πολύ κρύα αυτή την εποχή» είπε ο Τζόελ Μίλμαν, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, «υπάρχουν ελπίδες να βρεθούν κι άλλοι ζωντανοί». 

Οικογένειες μεταναστών στο λιμάνι της Μεσσίνας
AP Photo/Carmelo Imbesi

Ο Ιταλός πρωθυπουργός διέκοψε προεκλογική περιοδεία του και επέστρεψε στη Ρώμη για να προεδρεύσει έκτακτης σύσκεψης. Αμέσως μετά έδωσε συνέντευξη Τύπου: 
είπε ότι προσπαθούν ακόμα να επιβεβαιώσουν τις μαρτυρίες των επιζώντων για τον συνολικό αριθμό των επιβατών της βάρκας και με κάποιο τρόπο κατήγγειλε την αδράνεια της Ευρώπης. 
«Πώς γίνεται να γινόμαστε μάρτυρες σχεδόν καθημερινά μιας τέτοιας τραγωδίας;» αναρωτήθηκε και ανακοίνωσε σειρά επαφών που είχε άμεσα με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες με στόχο τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής για τη μετανάστευση.

Συνέντευξη Τύπου Ρέντσι
Από τη συνέντευξη Τύπου του Ματέο Ρέντσι για την τραγωδία | Angelo Carconi/ANSA via AP

Ηταν κατηγορηματικά αντίθετος με την πρόταση τόσο της Λέγκας του Βορρά όσο και των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών επιτροπών άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων, για επιβολή ναυτικού αποκλεισμού των λιβυκών ακτών, υποστηρίζοντας ότι με αυτή την τακτική τα πολεμικά πλοία θα λειτουργούν σαν «ταξί» για τη μεταφορά μεταναστών, εξυπηρετώντας έτσι τελικά τους σκοπούς των δουλεμπόρων.
Και από την άλλη, είπε, με τη Λιβύη να σπαράσσεται από τον εμφύλιο δεν μπορούμε να σπρώχνουμε προς τα εκεί τους μετανάστες θέτοντας πάλι σε κίνδυνο τη ζωή τους. 
«Το πρόβλημα που πρέπει να λυθεί είναι η κατάσταση στη Λιβύη» είπε ο Ρέντσι. 
«Το 91% των μεταναστών φθάνει από εκεί». 
Φωνές «συμπάθειας» και «ευχολόγια» ακούστηκαν από άλλες ευρωπαϊκές ηγεσίες, με τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών να κινείται στους δικούς της ρυθμούς, αρχής γενομένης από τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών που θα γίνει σήμερα (Δευτέρα).  
«Η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα» είπε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Είναι ντροπή και ομολογία αποτυχίας πόσες πολλές χώρες αποποιούνται των ευθυνών τους και πόσα λίγα χρήματα είναι διαθέσιμα για αποστολές διάσωσης». 
Οσο για τη Φεντερίκα Μογκερίνι, υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., πρόσθεσε το θέμα της μετανάστευσης στην ατζέντα της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.  

Διασωθέντες μετανάστες στο Παλέρμο
AP Photo/Alessandro Fucarini

Χωρίς να διευκρινίζουν τι εννοούν όταν λένε «ανάληψη δράσης», τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ όσο και ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι μίλησαν με τον Ρέντσι και ζήτησαν «λιγότερα λόγια και περισσότερες πράξεις», κάνοντας λόγο για ένα «καθημερινό δράμα» που πρέπει να κινητοποιήσει «περισσότερες πλοία και αεροσκάφη» από την Ε.Ε.
Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με σημερινή ανακοίνωση, θύμισε τον θλιβερό απολογισμό της αδράνειας εκ μέρους της Ε.Ε.: 219.000 έχουν διασχίσει την Μεσόγειο και 3.500 πνίγηκαν πέρσι. 
Και μέχρι τώρα φέτος 35.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν φθάσει στις ακτές της Ευρώπης, ενώ τα θύματα ξεπερνούν τους χίλιους χωρίς να προσθέτει κανείς τους πιθανούς νεκρούς από το τελευταίο ναυάγιο. 

Μετανάστες στη Λαμπεντούσα
AP Photo/Francesco Malavolta

Το «παιχνίδι» με τον θάνατο στη Μεσόγειο για πολλούς μετανάστες είναι η λιγότερο κακή επιλογή.  
Πολλοί που ρωτήθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο στη Λιβύη- γράφει ο Guardian- είπαν ότι θα συνεχίσουν παρά τις συνεχείς τραγωδίες. 
Οπως ο Μοχάμεντ Αμπντάλα, 21 ετών από το Νταρφούρ, που γλίτωσε από τον πόλεμο στο Σουδάν για να βρεθεί μπροστά σε έναν άλλον στη Λιβύη: «Γίνεται πόλεμος στην πατρίδα μου, δεν υπάρχει ασφάλεια, ισότητα ή ελευθερία. Αλλά εάν μείνω εδώ, στη Λιβύη, είναι σαν την πατρίδα μου.... Πρέπει να πάω στην Ευρώπη».
Στο λιβυκό λιμάνι της Μισράτα, οι άνδρες της ακτοφυλακής είπαν στη βρετανική εφημερίδα ότι τα ταξίδια των δουλεμπόρων θα συνεχιστούν γιατί και οι ίδιοι δεν έχουν τα μέσα για να τα σταματήσουν. 
Σε όλη τη δυτική Λιβύη, απ' όπου οι δουλέμποροι ξεκινούν ως επί το πλείστον τα ταξίδια τους, λειτουργούν μόνο τρία σκάφη της ακτοφυλακής. 
Αλλο ένα είναι χαλασμένο και τέσσερα ακόμα βρίσκονται στην Ιταλία για επισκευές και τα πληρώματά τους έχουν ήδη ενημερώσει τους συναδέλφους τους ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν εάν δεν υπάρξει συμφωνία ειρήνης μεταξύ των δυο αντιμαχόμενων πλευρών.
«Η διακίνηση μεταναστών έχει αυξηθεί πολύ φέτος» είπε ο επικεφαλής της ακτοφυλακής στη Μισράτα, Ταουφικ Αλ Σκάιλ. 
«Και όταν μπει το καλοκαίρι και ο καιρός βελτιωθεί κι άλλο, εάν δεν υπάρξει άμεση βοήθεια από την Ευρώπη, τότε η αύξηση θα είναι δραματική»
Η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children -μια από τις βασικές οργανώσεις που βοηθούν τους μετανάστες κατά την άφιξή τους στην Ιταλία- κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να αρχίσουν επειγόντως συνομιλίες μέσα στις επόμενες 48 ώρες και να αρχίσουν πάλι τις επιχειρήσεις διάσωσης. 
«Είναι η ώρα να βάλουμε την ανθρωπιά μας πάνω από την πολιτική και να ξαναρχίσουμε αμέσως τις διασώσεις» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. 
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να αποστρέφει το βλέμμα της ενώ χιλιάδες πνίγονται στις ακτές της»  

Δεν υπάρχουν σχόλια: