Κυριακή, 5 Απριλίου 2015

Σκουριές. Επεισόδια στη Συγκέντρωση - Αντισυγκέντρωση. Συνεχής ενημέρωση

 Επεισόδια στη Συγκέντρωση ενάντια στην καταστροφή & Αντισυγκέντρωση της Eldorado -  Μπόμπολας 
Πέτρες από "απεργούς" Eldorado, κρότου-λάμψης, δακρυγόνα από ΜΑΤ  
Φωτο και Συνεχής ενημέρωση από:
Δήλωση της Κατερίνας Ιγγλέζη
09:47: Από νωρίς το πρωί κάτοικοι που αντιτίθενται στις εξορύξεις χρυσού πλησιάσαν στο Χοντρό Δέντρο προκειμένου να διασφαλίσουν την πρόσβασή τους στο βουνό. Μετά από λίγη ώρα εμφανίστηκαν εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός οι οποίοι εμποδίστηκαν από την αστυνομία να προσεγγίσουν το σημείο. >>>
Παρ' όλα αυτά μία ομάδα εξ αυτών ανέβηκε στο λόφο στο Χοντρό Δέντρο και αρχισε να πατάει πέτρες προς τους κατοίκους.

10:02: Η ένταση έχει εκτονωθεί και στο σημείο παραμένουν από τη μία πλευρά κάτοικοι και από την άλλη μεταλλωρύχοι με την αστυνομία να στέκεται ανάμεσά τους. Να σημειωθεί πως σε όλη τη γύρω περιοχή υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις.

Επίθεση από μεταλλωρύχους και δυνάμεων της αστυνομίας δέχονται κάτοικοι της Χαλκιδικής που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού. 
Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι που έχουν προγραμματίσει σήμερα πορεία στις Σκουριές έχουν έρθει αντιμέτωποι με εργαζομένους της Ελληνικός Χρυσός στο Χοντρό Δέντρο οι οποίοι τους επιτίθενται με πέτρες, με αποτέλεσμα να έχουν τραυματιστεί ήδη 4 άτομα. 
"Απαράδεκτη" χαρακτηρίζουν τη στάση της αστυνομίας οι κάτοικοι, καταγγέλοντας πως όχι μόνο επιτρέπουν στους μεταλλωρύχους να επιτίθενται στους κατοίκους αλλά και πως σε συνεργασία με τους εργαζομένους της Ελληνικός Χρυσός, δυνάμεις της αστυνομίας χτυπούν τους κατοίκους και τους επιτίθενται με δακρυγόνα.

10:23: Μεταλλωρύχοι σε μία ξαφνική επίθεση έριξαν πέτρες και ξύλα στους κατοίκους και χτυπήσανε άσχημα κάποιους από τους αυτούς- πληροφορίες κάνουν λόγο για 4 τραυματίες. Παράλληλα, οι κάτοικοι καταγγέλλουν ως απαράδεκτη την στάση της αστυνομίας. Όπως αναφέρουν, οι αστυνομικές δυνάμεις όχι απλά δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να τους σταματήσου, αλλά χτυπούσαν κι εκείνοι τους κατοίκους.

10:37: Νέα επίθεση της αστυνομίας με δακρυγόνα εναντίον των κατοίκων και της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνας Ιγγλέζη. 

11:10: Οι κάτοικοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι και από τις δύο πλευρές από εργαζομένους της Ελληνικός Χρυσός με την αστυνομία να στέκεται απαθής. Μάλιστα, πριν λίγα λεπτά μεταλλωρύχοι επιτέθηκαν ανεμπόδιστα με πέτρες στα αμάξια των κατοίκων.

11:24: Νέα επίθεση των δυνάμεων της αστυνομίας με δακρυγόνα εναντίον των κατοίκων. Πίσω από την αστυνομία και οι μεταλλωρύχοι πετούν πέτρες εναντίον των κατοίκων.

11:35: Συνεχείς επιθέσεις των μεταλλωρύχων εναντίον των κατοίκων. Τους επιτίθενται από διάφορες πλευρές. Η αστυνομία σε ρόλο security της εταιρίας προστατεύει τους μεταλλωρύχους. Για πρωτοφανή επίθεση κάνουν λόγο οι κάτικοι 

11:40: Οι μεταλλωρύχοι επιτίθενται με την προστασία της αστυνομίας εναντίον των κατοίκων. Οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός, πίσω από τις αστυνομικές δυνάμεις, πετούν πέτρες εναντίον των κατοίκων προσπαθώντας να τους απομακρύνουν από το σημείο.

12:15: Κλούβα των ΜΑΤ βρίσκεται ανάμεσα στους κατοίκους και τους μεταλλωρύχους. Οι κάτοικοι παραμένουν αποκλεισμένοι ενώ η αστυνομία μέχρι αυτήν την ώρα δεν έχει διώξει τους εργαζόμενους της εταιρίας.

13:42: Σύμφωνα με καταγγελία του Π.Ν. (τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση του alterthess.gr), αστυνομικός διευθυντής Πολυγύρου πριν ξεκινήσουν τα επεισόδια είπε στους κατοίκους: «Φύγετε, εάν έρθουν οι μεταλλωρύχοι, δεν μπορώ να σας προστατεύσω. Για ό,τι γίνει δεν έχω ευθύνη. Δεν θα βάλω κανέναν αστυνομικό μπροστά».

14:17: Αποχωρούν σταδιακά οι κάτοικοι από το Χοντρό Δέντρο. Την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούση ζητούν κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής που δέχτηκαν σήμερα πρωτοφανή επίθεση από δυνάμεις της αστυνομίας και μεταλλωρύχους.

14:42: Επίθεση με δακρυγόνα από την αστυνομία δέχτηκαν και κατά την αποχώρησή τους οι κάτοικοι.


Μιλώντας στο «Κόκκινο» η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη τόνισε:

«Αυτό που συνέβη είναι πρωτοφανές! 
Τα ΜΑΤ, όχι μόνο επέτρεψαν στους μεταλλωρύχους, που είχαν προφανείς άγριες διαθέσεις, να φθάσουν στο σημείο της συγκέντρωσης των κατοίκων, αλλά συνασπίστηκαν μαζί τους! 
Η αστυνομία επιτέθηκε εναντίον των κατοίκων μαζί με τους μεταλλωρύχους της Eldorado Gold. 
Καταγγέλλω τους υπεύθυνους της Αστυνομίας, Μανωλά και Μαντουβάκη, για αυτό. 
Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση δεν στρέφεται μόνο εναντίον των κατοίκων της Χαλκιδικής και του κινήματος εναντίον της ολέθριας εξόρυξης. 
Εκθέτει την ίδια την κυβέρνηση. 
Ποιος ελέγχει την αστυνομία; 
Η κυβέρνηση ή η Eldorado Gold; 
Ο κόσμος εδώ είναι απογοητευμένος. 
Δεν περίμενε ότι θα του ρίχνουν χημικά, όταν διαδηλώνει, και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».
Δεν υπάρχουν σχόλια: