Υπόλογος ο Στουρνάρας. Η ΤτΕ "όργανο" κατά της κυβέρνησης
Διαψεύστηκε η "διάψευσή" του για το υπονομευτικό e-mail
Μετά τον αποστολέα, εμφανίστηκε και ο παραλήπτης
Διπλά εκτεθειμένος βρίσκεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μετά την παραδοχή ενός εκ των παραληπτών του e-mail που απεστάλη από το τμήμα επικοινωνίας της τράπεζας με επιλεγμένα οικονομικά στοιχεία έτσι ώστε να εμφανίζεται μια εικόνα "κατάρρευσης" όσο κρατούν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές. Διπλά εκτεθειμένος διότι, μετά την παραδοχή των δημοσιογράφων Θ. Τσεκούρα και Έλλης Στάη ότι έλαβαν το e-mail από την ΤτΕ, η "διάψευση" του Σαββάτου καθίσταται μετέωρη, ενώ η άρνησή του να δώσει ουσιαστικές εξηγήσεις σημαίνει ότι αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη του "παιχνιδιού" εις βάρος της διαπραγματευτικής θέσης της κυβέρνησης και υπέρ της αντίστοιχης των δανειστών.






Eurogroup. Μια κάποια πρόοδος 

Tο αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup έχει θετικά και αρνητικά στοιχεία
Το θετικό στοιχείο είναι ότι αναγνωρίστηκε από την πλευρά των δανειστών η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, το αρνητικό στοιχείο είναι ότι η εξέλιξη αυτή δεν φαίνεται ικανή να άρει στο σύνολό τους τα ζητήματα ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στα θετικά, όμως, θα πρέπει επίσης να καταγράψουμε πως η σθεναρή στάση της Αθήνας στο θέμα της καταβολής της δόσης στο ΔΝΤ σε μεγάλο βαθμό δικαιώθηκε, καθώς επελέγη με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών μια τεχνική λύση με την οποία ξεπεράστηκε το αδιέξοδο.
Η Αθήνα είχε ξεκαθαρίσει πως, εάν τεθεί προ του διλήμματος να καταβάλει χρήματα στους δανειστές ή μισθούς και συντάξεις, θα επέλεγε χωρίς δισταγμό το δεύτερο
Έτσι, βρέθηκε τεχνική λύση "ανακύκλωσης" δικαιωμάτων της Ελλάδας στο ΔΝΤ προκειμένου να καταβληθεί η τρέχουσα δόση.
Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει τη χθεσινή εξέλιξη ως ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο
Σε κάθε περίπτωση, οι "κόκκινες γραμμές" τις οποίες έχει θέσει η κυβέρνηση παραμένουν και ώς έναν βαθμό έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητό και από τους δανειστές πως η Αθήνα από κάποια βασικά πράγματα δεν μπορεί να πάει πίσω. 
Και αυτό όχι μόνον επειδή θα υπερέβαινε τη λαϊκή εντολή, αλλά θα αντέβαινε και στην κοινή λογική, βάσει της οποίας μια ευρωπαϊκή χώρα πρέπει να μετέχει και στο κοινοτικό κεκτημένο, οφείλει να επιδιώκει τη σύγκλιση και όχι να αποκλίνει συνεχώς, όπως συμβαίνει τα τελευταία πέντε χρόνια, με τα Μνημόνια που έθεσαν την Ελλάδα εντός ευρωπαϊκής παρενθέσεως.
Σε κάθε περίπτωση, το χθεσινό Eurogroup ήταν άλλο ένα βήμα στη μακρά διαπραγμάτευση. 
"Ταμείο" θα κάνουμε στο τέλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: