Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Η FIFA στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης

του Γ. Ανανδρανιστάκη
Πράκτορες του FBI μπούκαραν στη ρεσεψιόν του πολυτελούς ξενοδοχείου Baur au Lac στη Ζυρίχη και συνέλαβαν δέκα υψηλόβαθμα στελέχη της FIFA (Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία) κατά τη διάρκεια ετήσιας συγκέντρωσης. Οι συλλήψεις έγιναν σε συνεργασία με τις ελβετικές αρχές και οι συλληφθέντες κατηγορούνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτες κατ' εξακολούθηση και εκβιασμό. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο Τζακ Γουόρνερ, πρώην αντιπρόεδρος της FIFA, ο Τζέφρι Γουέμπ, αντιπρόεδρος της εκτελεστικής
 



επιτροπής της FIFA, και ο Γιουτζίνιο Φιγκουαρέρδο της Ουρουγουάης, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν πρόεδρος του συνδέσμου ποδοσφαίρου της Νότιας Αμερικής. 
Ήταν κι ένας Έλληνας ανάμεσά τους, ο Κώστας Τάκκας, ο οποίος ήταν επί 15 χρόνια γενικός γραμματέας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας των Νήσων Κέιμαν. 
Τα ελληνόπουλα θριαμβεύουν παντού, ακόμη και σε φορολογικούς παραδείσους.

Μ' αρέσει πολύ αυτή η υπόθεση, είναι σαν να βλέπω ταινία για την εποχή της ποτοαπαγόρευσης
Μ' αρέσει να βλέπω μεγαλοσχήμονες να συλλαμβάνονται σε πολυτελή ξενοδοχεία με βαρύτατες κατηγορίες για διαφθορά. 
Μ' αρέσει που η σύλληψη έγινε σε πολυτελές ξενοδοχείο της Ελβετίας, εκεί όπου ο ένοικος νιώθει άτρωτος και ανέγγιχτος, σαν να αιωρείται δύο μέτρα πάνω από τον πραγματικό κόσμο των πτωχών και των βρομιάρηδων. 
Μου αρέσει που οι συλλήψεις έγιναν λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στην FIFA. 
Αυτό κι αν θυμίζει εποχή ποτοαπαγόρευσης, τότε που οι αρχαιρεσίες μεταξύ των οικογενειών του Σικάγο, της Νέας Υόρκης και της Φιλαδέλφειας γίνονταν με οπλοπολυβόλα και νικητής αναδεικνύονταν όποιος είχε τους λιγότερους νεκρούς. 
Παρεμπιπτόντως, ο πρόεδρος της FIFA, ο Ελβετός Σεπ Μπλάτερ, δεν συνελλήφθη στη ρεσεψιόν του ελβετικού ξενοδοχείου.

Έπειτα από αυτό το γεγονός, όλοι καταλάβαμε γιατί οι συλληφθέντες και οι μη συλληφθέντες κόπτονται για την ανεξαρτησία του ποδοσφαίρου και το ανεξέλεγκτο των οργάνων που το διοικούν
Η μπίζνα είναι τεράστια και οι πειρασμοί πολλοί. 
Όταν ακούς για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτες κατ' εξακολούθηση και εκβιασμό», αντιλαμβάνεσαι ότι το ζήτημα υπερβαίνει κατά πολύ τα αθλητικά ιδεώδη. 
Τους ζήσαμε κι εμείς στο πετσί μας τους αδιάφθορους του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. 
Έδωσαν μάχη μέχρις εσχάτων για να μη χαθεί το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου μας, για να μην ανακατευτεί δηλαδή η ελληνική πολιτεία στις δουλειές της ΕΠΟ, της FIFA και της UEFA
Μας απείλησαν μάλιστα και με Grexit, την τρομοκρατική λέξη που εμφιλοχωρεί παντού, στην οικονομία, στο ποδόσφαιρο, στα πανεπιστήμια
Λέξη - καραμέλα, που τη λένε κάποιοι, ιδίως κάποιοι εγχώριοι, και γιομίζει το στόμα τους σιρόπια.

Χρειάζεσαι ανεξαρτησία και αυτοδιοίκηση για να μπορείς να δώσεις το Μουντιάλ στο Κατάρ, σε μια χώρα που ψήνεται μέσα στην έρημο και χρησιμοποιεί δούλους για να φτιάξει τα διαστημικά γήπεδά της. 
Δούλους που πεθαίνουν μέσα στα πυρωμένα μπετά, τούτο όμως δεν πτοεί ολοσδιόλου τα μεγαλοστελέχη που συνεδριάζουν δίπλα στις δροσάτες ελβετικές λίμνες. 
Ελπίζω τουλάχιστον να οδηγηθούν σε κελιά χωρίς air condition...

Δεν υπάρχουν σχόλια: