Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Στις ουρές του ΟΑΕΔ που συναντιόμαστε...

Εκτός από την ζωή στα ΑΤΜ υπάρχει και η ζωή αλλού, εκεί που δεν πήγαν ποτέ τα κανάλια να δουν τι γίνεται, εκεί που δεν τολμούν να κάνουν το δημοψήφισμα εκεί που όσο ο χρόνος περνάει τόσο η θλίψη βαθαίνει, εκεί που οι δανειστές και οι προτάσεις τους απλά συμβολίζουν την συνέχιση μιας ζωής στην κόλαση. Η ουρά στον ΟΑΕΔ της Χαριλάου είναι μία δημοσκόπηση από μόνη της και αποδεικνύει πως το δημοψήφισμα αυτό θα είναι η μεγαλύτερη ταξική αναμέτρηση των τελευταίων χρόνων, ίσως πιο ταξική
 



και από τις περασμένες εκλογές.  

Στον ΟΑΕΔ η πιο ταξική ψήφος
Από πολύ νωρίς το πρωί μέχρι το μεσημέρι άνεργοι της Θεσσαλονίκης πήγαν για να ανανεώσουν την κάρτα ανεργίας τους, άλλοι που προσπαθούν να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα και άλλοι για να πάρουν ένα επίδομα για την φτώχεια που βιώνουν.
Κάποια στιγμή έπεσε το σύστημα για λίγη ώρα και οι κουβέντες άναψαν γιατί άλλο άραγε, για το δημοψήφισμα.

Η Έλσα είναι άνεργη εδώ και δύο χρόνια, απολύθηκε στα 45 της
Ήταν τραπεζοκόμος σε ένα ιδιωτικό συνεργείο όπου οι εργοδότες της αποφάσιζαν για πέντε μήνες δουλειάς να την πληρώνουν τον ένα, δηλαδή 250 ευρώ. 250 ευρώ για πέντε μήνες. Τα εργοδοτικά λοκ άουτ τα είχε ζήσει στο πετσί της και χωρίς κλειστές τράπεζες. 
«Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα στην κατάσταση που είμαι. Θα ψηφίσω όχι γιατί δεν θέλω να μείνω σε αυτό το χάλι. Βασικά δεν φοβάμαι ούτε αυτό που μοιράζουν ως φόβο τα κανάλια, την έξοδο από το ευρώ» λέει χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την στάση των δανειστών. «Ένα όχι στο δημοψήφισμα θα φέρει κάτι καλύτερο, ίσως μια καλύτερη συμφωνία. Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στην Ευρώπη μετά»

Να μην αφήσουμε τον φόβο να μας κυριέψει
Δίπλα της η Θεοδώρα, 40 χρονών επίσης εδώ και χρόνια άνεργη
Ήρθε να ανανεώσει την κάρτα ανεργίας και έχουν πιάσει κουβέντα με την Έλσα. 
«Αν αφήσουμε τον φόβο να μας κυριέψει δεν θα κάνουμε ούτε βήμα. Δεν φοβάμαι την ουρά στα ΑΤΜ, ούτε ότι μπορώ να πάρω μόνο 60 ευρώ, έτσι και αλλιώς δεν είχαμε και πολλά λεφτά» σχολιάζει
«Στις ουρές εδώ γιατί δεν έρχεται κανένας να τραβήξει πλάνα;» διερωτάται για να απαντήσει μόνη της. «Τα κανάλια προβάλλουν εδώ και μέρες μόνο το ΝΑΙ και χρωστούν εκατομμύρια στο κράτος. Αυτά φταίνε για τον διχασμό που τα ίδια καταγγέλλουν» δηλώνει και ξαναρωτάει «δεν είδατε τι έγινε με τον παππού χθες στον Mega?»

Ποιοι πιστεύετε ότι θα ψηφίσουν ΝΑΙ τις ρωτάμε.
«Οι φοβισμένοι νομίζω ή αυτοί που έχουν κάτι εξασφαλισμένο» απαντά. «Το ζήτημα είναι όμως πως και οι πιο πλούσιοι από μένα θα έχουν πρόβλημα αν εγώ συνεχίζω να έχω πρόβλημα, δεν σκέφτονται πως θα κινηθεί η αγορά που τόσο ενδιαφέρει τα ΜΜΕ αν υπάρχουν τόσοι άνεργοι;» διερωτάται.

Η Άρτεμης άνεργη αναπληρώτρια εκπαιδευτικός, κλείνει προς το ΝΑΙ
«Φοβάμαι την επόμενη μέρα. Από φόβο θα ψηφίσω Ναι» λέει και συνεχίζει: 
«Πιστεύω ότι υπάρχει ελλιπής ενημέρωση για το ζήτημα και παρ`όλο που δεν συμφωνώ με την πρόταση των δανειστών δεν ξέρω σε τι θα οδηγήσει το Όχι».

Η Ελένη Νοταρίδου, 26 χρονών είναι διχασμένη για το αν πρέπει να συμμετέχει ή όχι στο δημοψήφισμα
Πιστεύει ότι θα έπρεπε να υπάρχει λίγος περισσότερος χρόνος για ενημέρωση.
«Δεν λέω ότι δεν είναι συνταγματικό μας δικαίωμα λέω ότι απλά η κυβέρνηση θα έπρεπε να το προετοιμάσει καλύτερα. Πάντως αν με ρωτάτε τι θα κάνω αν πάω να ψηφίσω, κλείνω προς το όχι» και προσθέτει: «Πιστεύω υπέρ μιας διαδικασίας εξόδου της χώρας από το ευρώ, δεν πιστεύω πως μπορεί να υπάρξει καλύτερος δρόμος και αλλαγές μέσα στην Ε.Ε. ακόμη και με ένα Όχι».

Στον διπλανό διάδρομο μία άλλη Ελένη στα 19 της πρόλαβε να δουλέψει για λίγο ως σερβιτόρα. 
Έχει διαβάσει πολύ καλά την πρόταση των δανειστών
«Εγώ θα ψηφίσω ΟΧΙ ξεκάθαρα γιατί τα 200 ευρώ για τα οποία δούλευα θα γίνουν ακόμη λιγότερα αν επικρατήσει το ΝΑΙ. Με το ΟΧΙ διεκδικούμε μια καλύτερη συμφωνία και για την γενιά μας»
«Πιστεύω ότι δεν πρέπει να υπάρχουν πλούσιοι ούτε φτωχοί, πρέπει να έχουμε όλοι το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή» καταλήγει.
Και με κλειστές και με ανοιχτές τράπεζες δεν έχω λεφτά
«Φτάνει τόσα προβλήματα φτάνει τόση ανεργία. Σε αυτά θα πω όχι την Κυριακή», λέει ο Αποστόλης, άνεργος βιβλιοδέτης στα πενήντα του. 
«Δεν ξέρω τι θα γίνει μετά, δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα είναι χειρότερα από τώρα».

«Τέσσερα χρόνια άνεργος είμαι», συμπληρώνει ο φίλος του Αριστείδης, άνεργος οδηγός. 
Πίνουν σπαστό καφέ περιμένοντας να ξανανοίξει το σύστημα. 
«Το δημοψήφισμα είναι σωστή επιλογή. Έπρεπε να ρωτηθούμε για τις τύχες μας. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν δέχτηκε να πληρώσουν οι φτωχοί, οι συνταξιούχοι ενώ οι δανειστές δεν θέλουν να πληρώσουν οι πλούσιοι, δεν συμφώνησαν καν για την έκτακτη εισφορά 12% στις επιχειρήσεις με κέρδος πάνω από 500.000 ευρώ.
Ο Αριστείδης δεν αφήνει ασχολίαστες τις ουρές στα ΑΤΜ
«Να δούμε τι θα γίνει όταν οι τράπεζες θα είναι ανοιχτές. Θα έχουν άραγε εκατομμύρια στον λογαριασμό τους για να βγάλουν;» . «Με ανοιχτές και με κλειστές τράπεζες πάλι λεφτά δεν έχω. Πρέπει να νικήσουμε τον φόβο. Να φτάσουμε μέχρι το τέλος, να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον με αλληλεγγύη» καταλήγει και μας αποχαιρετά «Θα τα πούμε και το βράδυ στην συναυλία στον Λευκό Πύργο. Για να τραγουδήσουμε για το ΟΧΙ».

Σταυρούλα Πουλημένη

Δεν υπάρχουν σχόλια: