Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Γίνεται της... Πόπης στη Συγγρού

Μαλλιά - κουβάρια εντός και εκτός η Ν.Δ., η οποία μπορεί να μετακόμισε αυτές τις μέρες στη Μαδρίτη, ωστόσο ταλανίζεται από τόσα εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα, ώστε ακόμη και μια σύναξη του αδελφού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δημιουργεί μείζονα ζητήματα. Η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος είναι εξαιρετικά εύθραυστη και πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η αργόσυρτη προεκλογική διαδικασία θα αφήσει πολλές πληγές στο σώμα του κόμματος, αν δεν καταστεί θρυαλλίδα διάσπασης.


Είκοσι ένα μέλη είναι η νεοδημοκρατική αποστολή που μετέχει από χθες στη Σύνοδο του ΕΛΚ στη Μαδρίτη και περίπου οι μισοί δεν μιλούν με τους άλλους μισούς. 
Ο Μεϊμαράκης, σε μια επίδειξη πολιτικής αβροφροσύνης, κάλεσε και τους άλλους τρεις υποψήφιους προέδρους της Ν.Δ. στη συνεδρίαση, την ώρα που η ίδια η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού προβληματίζει τα αδελφά κόμματα και δημιουργεί συνθήκες κρίσης. 
Η Ντόρα Μπακογιάννη, που βρήκε άρνηση από τους Γερμανούς να στηρίξουν την υποψηφιότητά της για αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, θεωρεί ότι την υπονόμευσε ο Αντώνης Σαμαράς επειδή θέλει να τη βγάλει από τη μέση. 
Οι σαμαρικοί θυμίζουν με χαιρεκακία ότι η ίδια η Ντόρα, όταν έφτιαξε τη Δημοκρατική Συμμαχία, έκανε συνεργασία με τους Φιλελεύθερους του Γκι Φερχόφσταντ αδειάζοντας τους Χριστιανοδημοκράτες, που της τη φύλαγαν
Και μπορεί ο Μεϊμαράκης να την πρότεινε στο «παρά πέντε», να μην προχώρησε η υποψηφιότητά της και να αποσύρθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, αλλά στάθηκε η αφορμή να αποκαλυφθεί εκ νέου το μέγεθος της εσωκομματικής έντασης. 
 Μεταξύ άλλων, από το πουθενά ο αενάως φιλόδοξος Μανώλης Κεφαλογιάννης τα έχωσε στον Μεϊμαράκη επειδή πρότεινε την Ντόρα για αντιπρόεδρο του ΕΛΚ χωρίς να συνέλθουν τα όργανα. 
Τελικά η αντιπροσωπεία αναχώρησε μουδιασμένη, ενώ η αντιπολιτευτική τακτική της Ν.Δ. και η... αντιμνημονιακή στάση της έχουν προκαλέσει μουρμούρα εντός του ΕΛΚ, και μάλιστα χωρών που «σύρθηκαν» σχεδόν βιαίως από τη Γερμανία να στηρίξουν το τρίτο μνημόνιο. 
Να σημειωθεί ακόμη ότι η Γερμανία πιέζει σε κάθε επίπεδο να αποδεχτεί η Ελλάδα κοινές περιπολίες στο Αιγαίο με την Τουρκία, αφού δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την εσωτερική πολιτική φθορά λόγω προσφυγικού. 
Αυτά συμβαίνουν στο εξωτερικό μέτωπο, αλλά και το εσωτερικό δεν είναι ευνοϊκότερο για τη Ν.Δ.
Ειρωνείες
Και ενώ η καμπάνια των τεσσάρων υποψηφίων συνεχίζεται με ανταγωνισμό για το ποιος θα χτυπήσει πιο σκληρά τον Τσίπρα ώστε να φανεί δυναμικός στα μάτια των ψηφοφόρων της Ν.Δ., οι ειρωνείες από στελέχη του κόμματος πάνε... σύννεφο. 
Ο Βασίλης Κικίλιας παρενέβη για να διαμαρτυρηθεί ειρωνικά ότι οι υποψήφιοι αντιγράφουν τις θέσεις του και παραπέμπει μέσω του Twitter σε ένα γενικόλογο άρθρο στην «Καθημερινή» για τη μετάβαση του κόμματος στην ψηφιακή εποχή, το οποίο θα μπορούσε να συντάξει και πρωτοετής φοιτητής της πολιτικής επικοινωνίας.
Οι ίδιοι οι υποψήφιοι επιχειρούν να ξεχωρίσουν προβάλλοντας ο καθένας ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. 
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προωθεί μια μπρουτάλ, κλασικού τύπου πολιτική αντιπαράθεση που συγκινεί τα καφενεία, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης συλλέγοντας υπογραφές κατά της υπερφορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών επιχειρεί να δείξει ακτιβιστική αποτελεσματικότητα. 
Ο Άδωνις Γεωργιάδης προσπαθεί να πείσει ότι είναι ένας ταπεινός βιβλιοπώλης που με το επικοινωνιακό του ταλέντο μπορεί να νικήσει τον Τσίπρα, ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας επιχειρεί μέσα από μια αμερικανικού τύπου καμπάνια να συνεγείρει τα πλήθη ότι βρέθηκε ο αντι-Τσίπρας. 
Οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας προκάλεσαν ρίγη εκνευρισμού στα επιτελεία των τριών από τους τέσσερις υποψηφίους
Το άνετο προβάδισμα Μεϊμαράκη έμεινε από την πλευρά του ασχολίαστο. 
Αν συνέβαινε το αντίθετο, όπως λένε συνεργάτες των άλλων υποψηφίων, θα είχε σηκωθεί μεγάλη αντάρα. 
Ο μόνος που αμφισβήτησε ευθέως τις δημοσκοπήσεις θέτοντας το (σοβαρό) επιχείρημα πώς μπορεί να είναι αξιόπιστες, όταν δεν υπάρχει σαφές εκλογικό σώμα, ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 
Ωστόσο τις ίδιες επιφυλάξεις έχουν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι, που επιμένουν ότι, από τη στιγμή που κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσοι και ποιοι είναι αυτοί που θα φτάσουν στην κάλπη, δεν έχει νόημα μια γενικού τύπου δημοσκόπηση. 
Σε αναμονή
Ακόμα κι αν ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων της Ν.Δ. κλίνει υπέρ ενός υποψηφίου, αν στις κάλπες πάνε περισσότεροι ψηφοφόροι άλλου υποψηφίου, η διαφορά μπορεί να ανατραπεί
Μάλιστα συνεργάτες των τριών άλλων υποψηφίων επιμένουν ότι ακόμη οι ψηφοφόροι τελούν υπό την επήρεια των εθνικών εκλογών και την καμπάνια του Μεϊμαράκη, ενώ, όσο πλησιάζουμε προς την εκλογή του αρχηγού, τα πράγματα θα διαφοροποιούνται. 
Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό, ανοιχτό για την επόμενη εβδομάδα έμεινε το θέμα της επιλογής της εταιρείας που θα αναλάβει την οργάνωση των τεχνικών διαδικασιών της εκλογής. Παρότι ήθελαν να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού την περασμένη Δευτέρα, αποφασίστηκε η αναμονή για να επιστρέψουν οι υποψήφιοι από τη Μαδρίτη.
Όσο περνούν πάντως οι μέρες και ο κάθε υποψήφιος διαμορφώνει συγκεκριμένο πολιτικό προφίλ και ακολουθεί μια καθαρή επικοινωνιακή τακτική, θα διευρύνονται κατά πολλούς και οι κάθετοι διαχωρισμοί που υπάρχουν εντός της Ν.Δ. και η προοπτική εξουσίας συγκρατεί σε έναν ενιαίο πολιτικό οργανισμό. 
Έμπειρα στελέχη της Ν.Δ. επισημαίνουν ότι, αν ήταν δύο οι μονομάχοι, το «παιχνίδι» θα γινόταν γύρω από τα χαρακτηριστικά των προσώπων, αλλά τώρα οι τέσσερις, στη μάχη τους για να ξεχωρίσουν, ντύνουν με διαφορετικά πολιτικά χαρακτηριστικά την παρουσία τους. Δεξιά, νεοφιλελεύθερο Κέντρο, μοντέρνα Κεντροδεξιά και καραμανλική παράδοση αναμένεται να συγκρουστούν σφόδρα. 
Το θέμα είναι τι θα μείνει μετά τη μάχη… 

Δεν υπάρχουν σχόλια: