Η δεύτερη μεγάλη «μάχη», μετά τα προαπαιτούμενα, θα δοθεί στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες, την κατάθεση του οποίου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για σήμερα Δευτέρα. Ήδη το νομοσχέδιο διαβίβασε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, προκειμένου να λάβει την απαιτούμενη οικονομική έκθεση. Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί άμεσα στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές προς επεξεργασία και να ψηφιστεί από την
 



Ολομέλεια. 
«Τηρούμε την δέσμευσή μας. Ελπίζω να τηρήσετε κι εσείς τη δέσμευσή σας να ψηφίσετε τη μεγάλη τομή για το πολιτικό σύστημα. Σας βλέπω ανήσυχους» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης.
 
Ενώπιον των ευθυνών της είχε θέσει και ο υπουργός Επικρατείας την ΝΔ, όπως και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, όταν κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στις 7 Οκτωβρίου, ο Ν. Παππάς ενημέρωσε το Σώμα για την επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου και άσκησε κριτική για την αντιφατική στάση ιδίως του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα.
«Το νομοσχέδιο μέσα στο μήνα θα έρθει και θα ψηφιστεί από τη Βουλή. Και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του» είχε τονίσει ο κ. Παππάς, ο οποίος προανήγγειλε επίσης, ότι στο εν λόγω νομοσχέδιο, εκτός από την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, θα εμπεριέχεται και η σύσταση θυγατρικής της ΕΡΤ, η οποία με βάση τον νόμο της ίδρυσής της, γίνεται και πάροχος ψηφιακού δικτύου, «οπότε θα περάσουμε σε μια εποχή όπου θα παύσει το καθεστώς του ιδιωτικού μονοπωλίου»

Ακόμη, το νομοσχέδιο θα ρυθμίζει θέματα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, θα συγκροτεί το Εθνικό Συμβούλιο Επικοινωνιακής Πολιτικής «για να μπορέσουμε με συντονισμένο τρόπο να αξιοποιήσουμε τι δυνατότητες της Πολιτείας για να βελτιώσει την εικόνα της χώρας διεθνώς» όπως είπε ο κ. Παππάς και θα ιδρύει Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων. 
Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας θα προχωρήσει η σύσταση Μητρώου Διαδικτυακών Μέσων Ενημέρωσης έτσι ώστε «να διαμορφώσουμε το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργία αυτού του χώρου, ο οποίος χαρακτηρίζεται από την ασυδοσία και τις αρρύθμιστες εργασιακές σχέσεις και να συμβάλλουμε στην τακτοποίησή του» .
ΑΥΓΗ

 ==============================
Ποιος (δεν) πληρώνει τα κανάλια / Ο λογαριασμός

Από τον Μπαϊρακτάρη και τους «πέντε νταβατζήδες» του Καραμανλή μέχρι σήμερα είναι κάτι παραπάνω από δέκα χρόνια και τρία Μνημόνια δρόμος: 
Σ’ αυτόν τον δρόμο μια χώρα χρεοκόπησε, μια κοινωνία διαλύθηκε, η Ευρώπη κλονίστηκε. 
Τα πάντα άλλαξαν και όλα ανατράπηκαν εκτός από το… σήμα που εκπέμπουν τα εν Ελλάδι τηλεοπτικά κανάλια. 
Είναι το ίδιο σήμα πάντα, της διαπλεκόμενης ανομίας, της δημοκρατικής έκπτωσης και της αναρχίας των ολιγαρχών.

Το εάν ήρθε, όντως, η ώρα αυτό το σήμα να αλλάξει θα κριθεί από την έκβαση της αναμέτρησης που αρχίζει σήμερα, με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την αδειοδότηση των καναλιών
Είναι μια αναμέτρηση που ξεκινά με όρους και οιωνούς πολέμου: 
Με τις πληροφορίες να φέρουν τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να προσανατολίζεται στη χορήγηση 4 αδειών ενημερωτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας και με το ελάχιστο τίμημα να τοποθετείται στα 8 εκατομμύρια ευρώ, καναλάρχες και μιντιάρχες διαμηνύουν ήδη ότι δεν θα παραδοθούν αμαχητί.
Ο Σταύρος Ψυχάρης έστειλε χθες, από το πρωτοσέλιδο του Βήματος, ψυχροπολεμικά μηνύματα στο Μαξίμου, το Mega προχωρά σε νέες μειώσεις μισθών από 10% έως 20% και οι καναλάρχες έχουν επιβάλλει στα μιντιακά τους συγκροτήματα εσωτερική στάση πληρωμών με δίμηνες και τρίμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας προς τους εργαζόμενους. 
Εν ολίγοις, η ασπίδα του πολέμου θα είναι οι «άμαχοι» και η σαφής απειλή είναι πως η σύγκρουση θα έχει παράπλευρες απώλειες.

Ποιοι θα πάρουν άδειες – Πόσα θα πληρώσουν
Τη σφοδρότητα, πάντως, και τις επόμενες πράξεις της σύγκρουσης θα καθορίσει το τελικό περιεχόμενο του σχεδίου νόμου που κατατίθεται σήμερα
Οι πληροφορίες θέλουν τα κριτήρια για την συμμετοχή στον διαγωνισμό χορήγησης των αδειών να είναι ιδιαίτερα αυστηρά, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο διαφάνειας – π.χ. προβλέπεται πλήρης ονομαστικοποίηση μετοχών και τραπεζική ενημερότητα.
Με βάση το προσχέδιο του νόμου, που είχε δοθεί τον Ιούλιο στη δημόσια διαβούλευση, οι άδειες χρήσης των τηλεοπτικών συχνοτήτων θα έχουν 10ετή διάρκεια, ενώ ο τελικός αριθμός τους θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά μετά από γνωμοδότηση του ΕΣΡ. 
Σύμφωνα, δε, με τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών ο αριθμός των αδειών για κανάλια εθνικής εμβέλειας με ενημερωτικό πρόγραμμα γενικού περιεχομένου δεν θα ξεπερνά τις 4.

Οι άδειες των καναλιών θα είναι είτε εθνικής, είτε περιφερειακής εμβέλειας και θα χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:
• Εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα με πρόγραμμα γενικού περιεχομένου
• Εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα με θεματικό περιεχόμενο
• Μη ενημερωτικού χαρακτήρα
Σύμφωνα πάντοτε με το προσχέδιο του Ιουλίου το ελάχιστο κεφάλαιο που πρέπει να καταβάλουν οι μέτοχοι θα είναι:
• 8.000.000 ευρώ για κανάλια εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα με γενικό περιεχόμενο
• 5.000.000 ευρώ για κανάλια εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού – θεματικού περιεχομένου
• 2.000.000 ευρώ για κανάλια με μη ενημερωτικό περιεχόμενο
Το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο για τα περιφερειακά κανάλια θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση.
Αυστηρές είναι οι προδιαγραφές και για τα όρια του απασχολούμενου προσωπικού, με τη ρητή πρόβλεψη ότι το καθεστώς εργασίας θα πρέπει να είναι πλήρους απασχόλησης.
Το ίδιο σχέδιο έθετε ως ελάχιστα όρια τα εξής:
• 400 εργαζόμενοι για κανάλια εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα
• 50 εργαζόμενοι για κανάλια μη ενημερωτικού χαρακτήρα
• 20 εργαζόμενοι για μη ενημερωτικά κανάλια

Σε ό,τι αφορά το καθεστώς διαφάνειας, προβλέπεται ονομαστικοποίηση των μετοχών, ενώ θα απαιτείται φορολογική αλλά και τραπεζική ενημερότητα των μετόχων προκειμένου να διαπιστώνεται ότι τα δάνειά τους εξυπηρετούνται ομαλά.
Στον διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί θα έχουν δικαίωμα να μετάσχουν ανώνυμες εταιρίες, κοινοπραξίες και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και διάταξη για την ίδρυση θυγατρικής της ΕΡΤ που θα είναι πάροχος ψηφιακού δικτύου και θα σπάει το ιδιωτικό μονοπώλιο της Digea.

Ψυχάρης: Ποιοι είναι οι «νταβατζήδες» των Μέσων Ενημέρωσης
Το πλαίσιο αυτό, που οι τελικές του λεπτομέρειες αναμένονται στο σημερινό σχέδιο νόμου, βρίσκει ήδη απέναντι μιντιάρχες και καναλάρχες που αφήνουν αιχμές για προώθηση «ημετέρων» επιχειρηματιών από την κυβέρνηση.
Ενδεικτικό ήταν το χθεσινό πρωτοσέλιδο άρθρο του Σταύρου Ψυχάρη στο ΒΗΜΑ, υπό τον τίτλο «Ποιοι είναι οι «νταβατζηδες» των Μέσων Ενημέρωσης». 
Το άρθρο, αφού τονίζει ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες «το Mega πλήρωσε χαράτσι 20 εκατομμυρίων ευρώ» καταλήγει με την εξής επισήμανση: «Δεν είναι σαφές που οδηγεί η αναφερόμενη κυβερνητική πρόθεση να επιβάλει ευταξία στον τηλεοπτικό χώρο παίζοντας με τους αριθμούς, εν μέσω φημών συγκροτήσεως τηλεοπτικών σταθμών ιδιαιτέρως φίλιων προς ορισμένους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες».
Στο ίδιο φύλλο της εφημερίδας η αναμέτρηση πήρε και προσωπική διάσταση με ένα εκτενές «ρεπορτάζ-αφιέρωμα» στο πρόσωπο του αρμόδιου υπουργού Νίκου Παππά. Στο εν λόγω αφιέρωμα ο Νίκος Παππάς εμφανίζεται ως «ο τα πάντα εποπτεύων», με την εφημερίδα να υπαινίσσεται ότι ο υπουργός Επικρατείας κάνει business δια της ανεπίσημης οδού και να αναφέρει χαρακτηριστικά: 
«Είναι έξυπνος. Είναι δραστήριος. Αλλά τον τελευταίο καιρό όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει».
Προφανώς, πρόκειται μόνον για την πρώτη πράξη του πολέμου. 
To be continued…