Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Η ΑΥΓΗ. Τριπλή στήριξη από τον Ολάντ /// Ετερογονία των σκοπών

Τριπλή στήριξη από τον Ολάντ: Για απομείωση χρέους, γαλλικές επενδύσεις και τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη «Το επόμενο βήμα είναι η συζήτηση για το χρέος, που πρέπει να ανοίξει» τόνισε με έμφαση ο Φρανσουά Ολάντ κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για επενδύσεις και επιστροφή της Ελλάδας στον δρόμο της ανάπτυξης. Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τις επιχειρήσεις της χώρας του να επενδύσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα συνδέοντας την ανάπτυξη με την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, αλλά και τη χαλάρωση της αυστηρής πειθαρχίας.  
«Στηρίζοντας την Ελλάδα, στηρίζουμε την Ευρώπη» επεσήμανε ο Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια των επίσημων επαφών του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, που διεξήχθησαν σε θερμό και εγκάρδιο κλίμα.






Ετερογονία των σκοπών

Το γνώριμο φαινόμενο, πολιτικοί και δημοσιογράφοι να εμφανίζονται ως παντογνώστες παντός καιρού, σε τίποτα δεν αναιρεί το δεύτερο βασικό χαρακτηριστικό των μεν και των δε: την ειδίκευση και ευαισθησία σε ορισμένα από τα θέματα που διαχειρίζονται.
Είναι γνωστό, επί παραδείγματι, ότι ο Ευ. Βενιζέλος, από τύχη ή προσωπικό ενδιαφέρον, εντρυφεί -συν τοις άλλοις- επί δεκαετίες στο θέμα των μέσων ενημέρωσης (ΜΜΕ) και είναι ο πολιτικός που εισήγαγε στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο ("νόμος Βενιζέλου") την έννοια του "βασικού μετόχου", μια έννοια που ως εκ θαύματος θα διευθετούσε το άναρχο και αδιαφανές, το 1995, τοπίο των ΜΜΕ, χωρίς να αλλάξει τίποτα, όπως αποδείχτηκε. 
Τουλάχιστον από τότε δηλώνει "παρών" σε όλες τις συζητήσεις για τα ΜΜΕ, χωρίς, κατά σύμπτωση και ίσως ατυχία, να αλλάζει τίποτα. 
Όπως θα έλεγε και ο ίδιος, οι παρεμβάσεις του συνοδεύονται από μια "ετερογονία των σκοπών".

Όμως δεν το βάζει κάτω
Κατά τη χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ στην κοινοβουλευτική επιτροπή ανέλαβε την ευθύνη να υποστηρίξει ένσταση αντισυνταγματικότητας αρκετών άρθρων του νομοσχεδίου, με βασικότερο αυτό που αφορά την ονομαστικοποίηση των μετοχών. 
Το γεγονός ότι άρχισε επικρίνοντας την κυβέρνηση για τις εξαιρέσεις από τη ρύθμιση, για να καταλήξει ουσιαστικά στην πρόταση περί μη ονομαστικοποίησης, θα μπορούσαμε να το αποδώσουμε και πάλι στην ετερογονία των σκοπών, ενώ η πιθανότητα τα επιχειρήματά του να χρησιμοποιηθούν στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, στα οποία έχουν δηλώσει ότι θα προσφύγουν οι καναλάρχες, μάλλον θα πρέπει να εκληφθεί ως σύμπτωση.

Κάπως έτσι, μάλλον, θα πρέπει να ερμηνευθεί και το γεγονός ότι οι σφοδρότεροι πολέμιοι του νέου νομοσχεδίου είναι το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., τα κόμματα που φιλοτέχνησαν το ισχύον μέχρι σήμερα θεσμικό καθεστώς, που από πολλούς χαρακτηρίστηκε καθεστώς διαπλοκής.
Παρεμπιπτόντως αξίζει προσοχής και επισήμανσης η σημερινή απεργία της ΕΣΗΕΑ στους τηλεοπτικούς σταθμούς για την υπεράσπιση της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας, τη μη μετατροπή των δημοσιογράφων σε δημοσίους υπαλλήλους και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. 
Πίσω από αυτές τις γενικές θέσεις κατά βάση υποκρύπτεται η αντίθεση της Ένωσης Συντακτών στη μονοαπασχόληση που θεσπίζεται για την ΕΡΤ και την προϋπόθεση των 400 εργαζομένων για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας σε κάποιο κανάλι.
Παραβλέποντας την ημερομηνία πραγματοποίησης της απεργίας, σήμερα και όχι -επί παραδείγματι- αύριο, που ψηφίζεται το νομοσχέδιο, είναι απορίας άξιον πώς οι συνάδελφοι δεν προβληματίζονται από το γεγονός ότι την κατάργηση της προϋπόθεσης των 400 εργαζομένων ζητούν και οι καναλάρχες
Πάλι ετερογονία των σκοπών;

Δεν υπάρχουν σχόλια: