Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Η ΑΥΓΗ. Δικαστικός κλοιός για Σαββαΐδου /// Προσφυγικό και όρια συνεργασίας

Ασκηση ποινικής δίωξης για ευνοϊκή ρύθμιση προς τα κανάλια
Εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη έως την Τρίτη για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας σε "πάγωμα" φορολογικού προστίμου 78 εκατομμυρίων
Ποινικά και πειθαρχικά ελεγκτέα για πράξεις και παραλείψεις που ευνοούν μεγαλοκαναλάρχες και εμπλεκόμενους σε υποθέσεις τοκογλυφίας βρίσκεται η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη εναντίον της για παράβαση καθήκοντος στην απόφαση που έλαβε, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, να μεταφερθεί κατά ένα έτος η υποχρέωση των καναλιών να καταβάλλουν μηνιαίως φόρο 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων.

Το προσφυγικό και τα όρια της συνεργασίας

Με ακόμη επτά ψυχές που χάθηκαν χθες στα νερά του Αιγαίου και με εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων να κατευθύνονται στις τουρκικές ακτές με σκοπό να περάσουν με την πρώτη ευκαιρία στα ελληνικά νησιά, είναι αναπόφευκτο να αυξάνονται οι πιέσεις προς την Ε.Ε. για μια ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται πλέον να διαχειριστούν, με σεβασμό στην ανθρώπινη υπόσταση του προβλήματος, ένα κύμα προσφύγων, που, με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή θα επιχειρήσουν με κάθε τρόπο και κατά τη διάρκεια του χειμώνα να διασχίσουν τη Μεσόγειο και ειδικότερα το Αιγαίο.

Σημαντικοί κρίκοι στην αλυσίδα της αντιμετώπισης και της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών είναι, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, η Ελλάδα και η Τουρκία, τη συνεργασία των οποίων θέτει ως προϋπόθεση η Ε.Ε. 
Κανείς δεν μπορεί σήμερα να παραγνωρίσει τον ρόλο της γειτονικής χώρας, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αρχικός σταθμός ταυτοποίησης των προσφύγων και κέντρο επανεγκατάστασής τους, αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό τραγωδίες και πνιγμούς στο Αιγαίο.
Από την πλευρά της, η χώρα μας έχει ήδη αναλάβει την ευθύνη της δημιουργίας των πέντε hot spots στα νησιά του Αιγαίου, όπου με την προμήθεια των κατάλληλων υλικοτεχνικών υποδομών θα μπορέσει να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στον όγκο των εισερχομένων προσφύγων
Η Αθήνα, που μέχρι σήμερα έχει πρωτοστατήσει στη διαδικασία ενεργοποίησης των θεσμών της Ε.Ε., ώστε να αντιμετωπισθεί το προσφυγικό ως κοινό ευρωπαϊκό ζήτημα, έχει δηλώσει εξ αρχής την ειλικρινή της πρόθεση για συνεργασία με την άλλη πλευρά του Αιγαίου, που αποτελεί τη βασική πύλη εξόδου των προσφύγων προς τη Γηραιά Ήπειρο.

Η συνεργασία, όμως, αυτή υπό το καθεστώς της έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να νοηθεί παρά με σεβασμό των ορίων και των κανόνων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο για τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο. 
Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης στις πιέσεις που ασκούνται εσχάτως από διάφορους ευρωπαϊκούς κύκλους για ναυτική συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας για τον έλεγχο του Αιγαίου υπό ευρωπαϊκή αιγίδα
Η απαραίτητη συνεργασία των δύο χώρων, την ανάγκη της οποίας πρώτη η Ελλάδα έθεσε ως προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της κρίσης, δεν μπορεί επ' ουδενί να θέτει υπό αμφισβήτηση κυριαρχικά δικαιώματα. 
Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το σεβαστούν όλοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:
Σχέδιο δράσης με την Τουρκία για τους πρόσφυγες ενέκριναν οι 28 - Εξετάζεται η χρηματοδότηση
Αλ. Τσίπρας: "Με ρυθμούς χελώνας" κινείται η Ε.Ε. στο προσφυγικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: