Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Η ΑΥΓΗ. Ύφεση 0% - Ευχάριστες εκπλήξεις στην οικονομία

*Εγγύτερα η χρονική στιγμή της ανάπτυξης μετά την αναθεώρηση της εκτίμησης για ύφεση 2,3% το 2015 *Με επιτυχία έκλεισαν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες τα βιβλία προσφορών για την ανακεφαλαιοποίηση
Εικόνα εντυπωσιακά καλύτερη και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για την οικονομία αποτυπώνουν τα στοιχεία που καταγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016, ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή. Σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία, θεωρείται ότι το 2015 θα βγει χωρίς ύφεση (0% από 2,3% που προέβλεπε το προσχέδιο προϋπολογισμού τον Οκτώβριο), ενώ η εκτίμηση για την ύφεση το 2016 αναθεωρείται σε 0,7%, από 1,3% στο προσχέδιο. Το μεγαλύτερο ΑΕΠ, κατά 4 δισ. περίπου, συνιστά μια διαφορετική βάση εκκίνησης της οικονομίας και κατά πάσα πιθανότητα φέρνει αρκετά νωρίτερα και από το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους τη στιγμή της ανάπτυξης. Επίσης μειώνει την ανάγκη



λήψης δημοσιονομικών μέτρων κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Τις θετικές εξελίξεις αποτυπώνουν άλλα δύο στοιχεία: Η ουσιαστική ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η πτώση του spread του δεκαετούς ομολόγου κάτω του 7%.

Ευχάριστες εκπλήξεις στην οικονομία

Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού για το 2016 έκρυβε εκπλήξεις
Το καλύτερο και ίσως το πλέον εντυπωσιακό νέο αφορά την ύφεση για το 2015, που εκτιμήθηκε πως θα είναι μηδενική! 
Μάλιστα, στο προσχέδιο του 2015 η αρχική εκτίμηση ήταν για ύφεση 4%, που στη συνέχεια τροποποιήθηκε δύο φορές, μία για 2,3% και τη δεύτερη φορά για 1,3%. 
Τι στο καλό συμβαίνει και κάθε μέρα που περνάει οι αριθμοί για την ελληνική οικονομία παρουσιάζουν τόσο σημαντική βελτίωση, σε βαθμό που να υποχρεώνουν διεθνείς οργανισμούς και χρηματοπιστωτικούς οίκους σε εκτιμήσεις ότι από τα μέσα του 2016 η Ελλάδα θα περάσει σταδιακά στην ανάπτυξη; 
Πού οφείλονται αυτές οι αντοχές και πού κρυβόταν ο δυναμισμός εν μέσω capital controls και διαδοχικών πολιτικών αναμετρήσεων; 
Και να θυμίσουμε πως σήμερα οι προϋπολογισμοί δεν συντάσσονται μονομερώς από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά ελέγχονται για την αξιοπιστία τους και από τους θεσμούς.

Μέρος της απάντησης βρίσκεται στην ανθρώπινη κοινωνική ανάγκη της παραγωγικής δημιουργίας
Δημιουργίας που χρειάζεται καλό πολιτικό περιβάλλον και δημοκρατία στο επιχειρείν. 
Οι τρεις διαδοχικές εκλογικές νίκες του Αλέξη Τσίπρα, που εντυπωσίασαν μέχρι και τον πρόεδρο Ομπάμα, έπεισαν όλους τους παράγοντες, τόσο της εγχώριας όσο και της παγκόσμιας οικονομίας, ότι στην Ελλάδα θα έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση και σοβαρές προσπάθειες ανασυγκρότησης όλων των τομέων δραστηριότητας. 
Μια κυβέρνηση που μπορεί να θέσει νέους κανόνες ισοτιμίας και δικαιοσύνης, ώστε όλοι να συναγωνιστούν στο ίδιο γήπεδο με τίμιο διαιτητή.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι προσπάθειες της αντιπολίτευσης, και ειδικά της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, να πιέσουν την κυβέρνηση, να την οδηγήσουν σε αποτυχίες ώστε να υποχρεωθεί να ζητήσει τη συμμετοχή τους στο νέο κυβερνητικό σχήμα μοιάζουν εκτός τόπου, χρόνου και αναγκών
Αν μάλιστα οι επιθέσεις συνεχιστούν και κλιμακωθούν για να μην αλλάξει τίποτα σε βάρος των διαπλεκόμενων χορηγών τους, κακό του κεφαλιού τους. 
Είναι άλλο πράγμα η συναίνεση και οι συγκλίσεις για εθνικούς λόγους και άλλο πράγμα ο εσωτερικός έλεγχος και ο διαρκής εκβιασμός με συνεχή παραλυτικά βέτο. 
Όσοι δεν αντιλαμβάνονται τη νέα κατάσταση, την επαφή Τσίπρα - κοινωνίας και παρερμηνεύουν την ψήφο των πολιτών στις 20 Σεπτεμβρίου θα απομονωθούν χωρίς να το καταλάβουν. 
Οι καιροί άλλαξαν, οι Έλληνες κουράστηκαν από τη φαυλότητα του δικομματισμού και θέλουν να δουλέψουν για να προκόψουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: