[Όλη αυτή η «δημοσιογραφική επιτυχία» του Πρώτου Θέματος μοιάζει εκνευριστικά με ένα καλοστημένο διαφημιστικό κόλπο. Ο συγγραφέας δέκα αστυνομικών λογοτεχνικών κειμένων αναγγέλλει την κυκλοφορία του βιβλίου του, επισημαίνοντας όμως ότι μια εξ αυτών δε θα περιληφθεί στη συλλογή λόγω... επικινδυνότητας για τη ζωή του. Μυστήριο καλύπτει ένα βιβλίο αστυνομικού μυστηρίου. Ιδανικό.] Ο John Oliver τον Αύγουστο του 2014 παρουσίασε σε μια από τις ευφυέστατες εκπομπές του το φαινόμενο
του "Native Advertising", της διαδικτυακής έκφανσης του λεγόμενου «πουμπλί».
Πρόκειται δηλαδή για κατ' ουσίαν διαφημιστικά κείμενα, τα οποία λαμβάνουν την θέση κανονικών δημοσιογραφικών κειμένων σε ιστοσελίδες, ενώ πολύ μικρές σε μέγεθος επισημάνσεις ενημερώσουν τους (προσεκτικούς) αναγνώστες ότι το εν λόγω άρθρο είναι πληρωμένο από κάποια ιδιωτική εταιρία.
Ο Oliver υποστήριξε μάλιστα ότι «η διαχωριστική γραμμή μεταξύ ενός κειμένου σύνταξης και μιας διαφήμισης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης γίνεται ολοένα και πιο θολή».
Ας κρατήσουμε αυτές τις παρατηρήσεις σε μια άκρη.
Και ας μεταφερθούμε στο σημερινό (8/11/2016) πρωτοσέλιδο του Πρώτου Θέματος, στο οποίο δεσπόζει μια «αποκάλυψη» του Γιάννη Πανούση.
Ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δηλώνει ότι «πολιτικοί που έχουν σχέση με τρομοκράτες απειλούν τη ζωή μου».
Ομολογουμένως «πιασάρικος» τίτλος, που αρκετές εφημερίδες θα εύχονταν να φιλοξενούν. Προσπερνώντας τα πρωτοσέλιδα τεχνάσματα, οδηγούμαστε στο εσωτερικό ρεπορτάζ.
Ο Γιάννης Πανούσης αναφέρει ότι σε ένα αστυνομικό κείμενο εννιά σελίδων έχει καταγράψει τα όσα συνέβαιναν επί της θητείας του στην Κατεχάκη.
«Το κείμενό μου καθιστά φανερό τι έχει γίνει. Τι έχει γίνει δηλαδή στο παρασκήνιο. Όχι στο προσκήνιο. Τι έχει γίνει με την τρομοκρατία, πού υπάρχουν διασυνδέσεις πολιτικών με την τρομοκρατία και με ποιόν τρόπο αυτοί οι πολιτικοί απειλούν εμένα. Γιατί απειλούν τη ζωή μου» λέει ο Γιάννης Πανούσης παραδεχόμενος, ότι όλα όσα γράφει έχουν επενδυθεί με το μυστήριο ενός αστυνομικού διηγήματος.
Οι συντάκτες του ρεπορτάζ επισημαίνουν δε ότι ο πρώην υπουργός δεν δίνει περισσότερα στοιχεία για το περιεχόμενο των εννιά σελίδων με τα ονόματα και τις περιγραφές, που όμως έχει στείλει (κατά πώς φαίνεται) σε κάποιον συμβολαιογράφο.
«Δεν τα έχω καταθέσει σε εισαγγελέα. Είναι μια μορφή ασφάλειας. Αν συμβεί κάτι κακό σε μένα, να ξέρουν τι έχει συμβεί» λέει ο Γιάννης Πανούσης χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια δε του ρεπορτάζ ο Γιάννης Πανούσης μεταφέρει έναν τηλεφωνικό διάλογο τον οποίο είχε με τον Νίκο Παρασκευόπουλο.
Από μια φράση του νυν Υπουργού Δικαιοσύνης, ο Γιάννης Πανούσης συμπεραίνει ότι μια είδηση που αναπαρήχθη λίγο πριν τις εκλογές περί εισόδου αστυνομικών δυνάμεων σε κελιά των «Πυρήνων της Φωτιάς» ήταν κατασκευασμένη προκειμένου να στοχοποιηθεί ο ίδιος.
Επί της ουσίας ο Γιάννης Πανούσης προχωρά σε καταγγελίες έτσι διατυπωμένες, που ουδείς μπορεί να του ζητήσει να τις αποδείξει δημοσίως.
Οι δε ισχυρισμοί του κινούνται ανάμεσα στην κουβέντα του καφενείου, στην φημολογία και τις δοξασίες.
Το πιο ενδιαφέρον όμως μέρος του τετρασέλιδου ακολουθεί αμέσως μετά.
Σε δυο σελίδες ο πρώην υπουργός αναφέρει τι περιλαμβάνουν εννιά άλλα δικά του διηγήματα αστυνομικής υφής.
Παραθέτει επιγραμματικά τις υποθέσεις που πραγματεύονται, ενώ σε κάποιο σημείο επισημαίνει ότι η επίμαχη «αποκαλυπτική» ιστορία που αναλύει τις σχέσεις πολιτικών και τρομοκρατών, θα έμπαινε κανονικά ως δέκατη ιστορία σε μια συλλογή με «θρίλερ», η οποία θα κυκλοφορήσει εντός των επόμενων ημερών.
Όλη αυτή η «δημοσιογραφική επιτυχία» του Πρώτου Θέματος μοιάζει εκνευριστικά με ένα καλοστημένο διαφημιστικό κόλπο. Ο συγγραφέας δέκα αστυνομικών λογοτεχνικών κειμένων αναγγέλλει την κυκλοφορία του βιβλίου του, επισημαίνοντας όμως ότι μια εξ αυτών δε θα περιληφθεί στη συλλογή λόγω... επικινδυνότητας για τη ζωή του. Μυστήριο καλύπτει ένα βιβλίο αστυνομικού μυστηρίου. Ιδανικό.
Γιατί ο Γιάννης Πανούσης δεν πήγε στον εισαγγελέα να καταγγείλει όσα ισχυρίζεται όσο ήταν υπουργός;
Γιατί δεν δημοσιοποίησε τα κυκλώματα με μίζες στην αστυνομία όσο ήταν πολιτικός της προϊστάμενος;
Γιατί επιλέγει να αναφέρει όλες αυτές τις (τουλάχιστον αστήρικτες επί του παρόντος) «αποκαλύψεις» λίγες μέρες πριν την κυκλοφορία του νέου λογοτεχνικού πονήματός του;
Το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να απαντήσει πειστικά και με στοιχεία για μια τόσο σοβαρή υπόθεση.
Νίκος Σβέρκος efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου