Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Πολύωρες διαπραγματεύσεις για να κλείσουν τα "ανοιχτά μέτωπα"

[Στη σκιά του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Παρίσι και του πανευρωπαϊκού σοκ, κυβέρνηση και πιστωτές επιχειρούν να κλείσουν οριστικά σήμερα τον «έντιμο συμβιβασμό» των 2 + 10 δις ευρώ.]
Μαραθώνια ήταν η συνάντηση, μεταξύ του ελληνικού οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των «θεσμών», καθώς οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι και συνεχίζονταν ως αργά το βράδυ. Οι Ευκλείδης Τσακαλώτος





και Γιώργος Σταθάκης έχουν επωμιστεί βάρος των συνομιλιών με τους εκπροσώπους των δανειστών. 
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως οι συζητήσεις κυλούν χωρίς καμία εμπλοκή. 
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως οι δύο πλευρές συζητούν επί της ελληνικής πρότασης που καλύπτει το 58%-60% των δανειοληπτών, ενώ δεν έχει απορριφθεί και η μεσολαβητική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κάλυψη του 60%. 
Παράλληλα, διεξάγονται και συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τις τιμές των γενόσημων φαρμάκων.


Προστασία του 60% των δανειοληπτών
«Αγκάθι» παραμένει το κριτήριο του ετήσιου εισοδήματος μέχρι του οποίου οι δανειολήπτες που θα προσφύγουν στον νόμο Κατσέλη και θα απολαμβάνουν προστασία από την απειλή πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας τους.
Το μέγιστο αποδεκτό όριο εισοδήματος που επιδιώκουν να ισχύσει οι δανειστές ήταν μέχρι χθες τα 21.000-22.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια, ενώ η ελληνική πλευρά έχει κατεβάσει τον πήχη κοντά στα 30.000 ευρώ επιδιώκοντας να διευρύνει την προστασία σε μεγαλύτερο μέρος της μεσαίας τάξης που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσχέρειες.
Ως πιθανό σενάριο παρουσιαζόταν από αρκετές πλευρές αυτό ενός συμβιβασμού κοντά στις 27.000 με 28.000 ευρώ, πάντα για το εισόδημα μιας τετραμελούς οικογένειας, με βάση το οποίο εκτιμάται ότι θα καλύπτεται ένα ποσοστό περίπου 55% έως 60% των δανειοληπτών.
Σε ό,τι αφορά το όριο αντικειμενικής αξίας, αυτό φαινόταν να κλείνει στις 180.000 ευρώ για άγαμο έως 305.000 για πενταμελείς οικογένειες, καθώς εκεί δεν φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερες διαφωνίες.

Κοντά σε συμφωνία...
Για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι εκπρόσωποι των πιστωτών φέρεται να δέχονται τη σταδιακή μείωση του χρονικού διαστήματος από τις 30 ημέρες που ισχύουν σήμερα σε σταδιακό μηδενισμό μέχρι το 2017.
Ως ισοδύναμο για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, φέρεται να έχει συμφωνηθεί η επιβολή τέλους σε τυχερά παίγνια.
Για τα γενόσημα φάρμακα, έχει συμφωνηθεί η σταδιακή μείωση των τιμών τους, ενώ συμφωνία φαίνεται να έχει υπάρξει και στις αλλαγές όσον αφορά στο ΤΧΣ και τη διακυβέρνηση των τραπεζών.


Διαβάστε -για το ίδιο θέμα-: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: