Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Η ΑΥΓΗ. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα /// Τελειώνουν οι δικαιολογίες...

Στόχος της κυβέρνησης να μην περιοριστεί στη διαχείριση της συμφωνίας, 
αλλά να προχωρήσει και στις τομές που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία  
Στο παράλληλο πρόγραμμα στρέφουν το βλέμμα πρωθυπουργός και κυβέρνηση μετά τη διαφαινόμενη συμφωνία με τους δανειστές επί των προαπαιτουμένων για τη δόση των "10 + 2"δισ. εντός της εβδομάδας
Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, παράλληλα με την υλοποίηση της συμφωνίας να επιταχύνουν και την εφαρμογή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης σε μια σειρά τομείς (δημόσια διοίκηση, αντιμετώπιση διαφθοράς, πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, Παιδεία,Περιουσιολόγιο, Κτηματολόγιο κ.ά.), ώστε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη η κοινωνία και να αποτυπωθεί σ' αυτή "ένα ανεξίτηλο προοδευτικό ίχνος" (Διαβάστε εδωΣήμερα φτάνουν




στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών και θα έχουν κρίσιμες συνομιλίες με την κυβέρνηση κυρίως για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.


Τελειώνουν οι δικαιολογίες...

Αφού μέχρι και ο Σόιμπλε δηλώνει πως πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα τα 10 δισ. ευρώ για να κλείσει το κεφαλαιώδους, για την πραγματική οικονομία, θέμα της εξομάλυνσης, δηλαδή της ομαλοποίησης της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, οι εκκρεμότητες θα κλείσουν εντός της επόμενης εβδομάδας, όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός χθες στο υπουργικό συμβούλιο. 
Ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο Eurogroup της Δευτέρας, επισήμανε ότι το αποτέλεσμα καταδεικνύει πως, η κυβέρνηση με σκληρή διαπραγμάτευση μπορεί να πετύχει στόχους. 
Και μετά; 
Μετά, τέρμα οι υπαρκτές δικαιολογίες των εκκρεμοτήτων με τους θεσμούς που παρέλυαν την παραγωγή κυβερνητικού έργου. 
Τώρα ουσιαστικά αρχίζει η πραγματική διακυβέρνηση και επ' αυτής θα κριθούν όλοι.

Ο πρωθυπουργός ήταν απολύτως σαφής ως προς αυτό
Ζήτησε από όλους τους υπουργούς να καταθέσουν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας σχέδιο δράσης και χρονοδιάγραμμα στη βάση των προγραμματικών δηλώσεών τους. 
Μάλιστα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε τομείς όπως η δημόσια διοίκηση, η διαφθορά, η καταπολέμηση της μαύρης εργασίας, η πρωτοβάθμια φροντίδα της Υγείας, το φορολογικό σύστημα και ο εθνικός διάλογος για την Παιδεία
Στους έξι πρώτους μήνες, όπως έχει δεσμευτεί από τις προγραμματικές δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση για το έργο των υπουργών.

Το υπουργικό χαρτοφυλάκιο δεν είναι απλώς μια τιμητική θέση
Είναι, στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, θέση εθνικής σημασίας, αφού από το παραγόμενο έργο του υπουργού, των συνεργατών του και όλου του προσωπικού θα κριθεί το μέλλον της χώρας. 
Η δυνατότητά δηλαδή να βγει η πατρίδα μας σώα και δυνατή από τη μέγγενη των Μνημονίων. 
Δικαιολογίες για ευθύνες των υφισταμένων προσώπων κάθε υπουργείου δεν μπορεί να γίνουν δεκτές. 
Οι υπουργοί είχαν όλη την ελευθερία να επιλέξουν για συνεργάτες τούς καλύτερους κατά τη γνώμη τους. 
Αν αστόχησαν και αν, για τους λόγους αυτούς, δεν γίνεται η δουλειά, τότε ο πρωθυπουργός έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να βρει αυτούς που μπορούν να τα καταφέρουν.

Σε αυτή τη βάση πρέπει να τεθούν όλα τα θέματα
Πρέπει να είναι καθαρό σε όλους πως το έργο τους παρακολουθείται και αξιολογείται. 
Επιείκειες δεν σηκώνει η σημερινή κατάσταση. 
Όλοι πρέπει να κρίνονται αυστηρά, διότι το κόστος των αδυναμιών ή των αστοχιών πληρώνεται από τους πολίτες. 
Αυτές πρέπει να είναι οι αρχές της αριστερής διακυβέρνησης και πρέπει να προστατευτούν με τον πλέον στιβαρό τρόπο. 
Αυτή είναι η δουλειά του πρωθυπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: