Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Η Εθνική Τράπεζα έδινε επισφαλή δάνεια σε media και το 2014 (έγγραφο)

Ο αμαρτωλός κρίκος των γκρίζων τραπεζικών δανείων σε ομίλους ΜΜΕ φαίνεται πως δεν έσπασε ούτε στην ύστερη, και πιο επώδυνη εποχή των Μνημονίων. Και την ώρα που οι εκδότες καλούνται ο ένας μετά τον άλλον στον εισαγγελέα για να διερευνηθούν τα περίφημα μιντιακά θαλασσοδάνεια, αποκαλύπτεται ότι η Εθνική Τράπεζα έδινε επισφαλείς, γενναίες πιστώσεις σε νεοσύστατα μέσα ενημέρωσης ακόμη και το 2014.
Η σύμβαση - ντοκουμέντο που παρουσιάζει το tvxs.gr αποκαλύπτει ότι





στις 4 Φεβρουαρίου του 2014, επί προεδρίας Αλέξανδρου Τουρκολιά, η Εθνική Τράπεζα έδωσε δάνειο, ύψους 960.000 ευρώ, στον εκδοτικό όμιλο του Γιάννη Κουρτάκη που σήμερα, μεταξύ άλλων, έχει την εφημερίδα Παραπολιτικά και τον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM.

H «σύμβαση πίστωσης με ανοιχτό (αλληλόχρεο) λογαριασμό», υπ' αριθμ. 7027007272, υπεγράφη με την εταιρία ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ - ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ, ιδιοκτησίας Κουρτάκη.
Η χορήγηση του γενναιόδωρου δανείου εγείρει, από μόνη της, σοβαρά ερωτήματα καθώς δόθηκε:
*Σε μία νέα εκδοτική επιχείρηση, με ζημιογόνους ισολογισμούς και οικονομικά ανοίγματα.
*Σε μία περίοδο κατά την οποία είχαν κλείσει όλες οι στρόφιγγες του τραπεζικού δανεισμού και ήταν σχεδόν αδύνατο για οποιαδήποτε μικρή και μεσαία επιχείρηση, του όποιου κλάδου να έχει πρόσβαση σε τραπεζικές πιστώσεις.
Αίσθηση, όμως, προκαλεί και η νεώτερη σύμβαση με τον ίδιο όμιλο για την ενεχυρίαση του δανείου - μια σύμβαση που, ούτε λίγο ούτε πολύ, εμφανίζει την Εθνική Τράπεζα να χρηματοδοτεί η ίδια και να εγγυάται την αποπληρωμή των 960.000 ευρώ μέσα από τις διαφημίσεις που θα χορηγούσε στον ραδιοφωνικό σταθμό της δανειολήπτριας εταιρίας (Παραπολιτικά FM).
Από τη διοίκηση της Εθνικής επισημαίνεται ότι η εν λόγω σύμβαση αποτελεί «επέκταση» της προηγούμενης και αποτελεί μόνον μία από πολλαπλές δικλείδες εγγυήσεων για την διασφάλιση των συμφερόντων της τράπεζας, ωστόσο η διαδικασία που περιγράφεται στο έγγραφο εγείρει ερωτήματα.
Συγκεκριμένα, στις 3 Ιουνίου του 2015, επί προεδρίας πλέον Λούκας Κατσέλη και εν μέσω της μαζικής εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, η Εθνική υπογράφει «σύμβαση ενεχυρίασης απαίτησης» με την ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ - ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ του Γιάννη Κουρτάκη με την οποία ορίζονται ως ενέχυρο για το δάνειο των 960.000 «κάθε απαίτηση, υφιστάμενη ή μελλοντική» που θα απορρεύσει «από την τυχόν ανάθεση διαφημιστικών εργασιών εκ μέρους της Εθνικής Τράπεζας ή των εταιριών του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας στον ραδιοφωνικό σταθμό με την επωνυμία Παραπολιτικά FM 90,1».
Από τη σύμβαση προκύπτει, δηλαδή, ότι το δάνειο θα μπορούσε να συμψηφιστεί με τις διαφημίσεις που θα έδινε η τράπεζα στην εταιρία του δανειολήπτη.
Αναλυτικά, η σύμβαση αναφέρει: «Προς εξασφάλιση των Ασφαλιζόμενων Απαιτήσεων, ο Ενεχυριαστής εκχωρεί λόγω ενεχύρου, υπέρ της αποδεχόμενης τράπεζας Τράπεζας κάθε απαίτησή του υφιστάμενη ή μελλοντική, κατά α) της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ και β) των ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, που απορρέει ή θα απορρεύσει από την τυχόν ανάθεση διαφημιστικών εργασιών εκ μέρους της Εθνικής Τράπεζας ή των εταιριών του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας στον ραδιοφωνικό σταθμό με την επωνυμία Παραπολιτικά FM 90,1».
Κύκλοι της Εθνικής Τράπεζας, πάντως, ανέφεραν στο tvxs.gr ότι ως ενέχυρο δεν ορίζονται μόνον τα έσοδα από διαφημίσεις της Εθνικής αλλά το σύνολο των διαφημιστικών εσόδων, από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς, που θα έχει ο ραδιοφωνικός σταθμός, προσθέτοντας ότι πρόκειται για πάγια πρακτική σε τέτοιου είδους δάνεια.
Για το γεγονός ότι στη σύμβαση δεν υπάρχει αναφορά στο «σύνολο» των διαφημιστικών εσόδων, επεσήμαναν ότι ίσως πρόκειται για «κακή διατύπωση».
Κατά τις ίδιες πηγές, η εν λόγω σύμβαση είναι μόνον μία από τις δικλείδες ασφαλείας που έχει ορίσει η τράπεζα για την χορήγηση των 960.000 ευρώ, καθώς υπάρχει επίσης δεσμευμένος καταθετικός λογαριασμός αλλά και εγγυητής του δανείου.
Το έγγραφο

Δεν υπάρχουν σχόλια: