Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Ο Δεκέμβριος της πολιτικής αγωνίας

Ενδοκυβερνητικές αρρυθμίες και χαμηλές κοινωνικές και κοινοβουλευτικές αντοχές δοκιμάζουν τον πολιτικό σχεδιασμό του Αλέξη Τσίπρα στην τελική, κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια. Τα δύο αυτά θέματα αποτελούν και τους καταλύτες για τη διατήρηση των κοινωνικών συμμαχιών της κυβέρνησης αλλά και των εύθραυστων κοινοβουλευτικών ισορροπιών, μέχρι στιγμής όμως τίποτα δεν έχει κλείσει και οι δανειστές εκπέμπουν τα συνήθη άκαμπτα μηνύματα.



Υπό το σκηνικό αυτό και με την προθεσμία για συμφωνία στη λίστα των 13 προαπαιτούμενων να λήγει - θεωρητικά τουλάχιστον - απόψε, ο πρωθυπουργός παίρνει ξανά επάνω του το «παιχνίδι» και επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει την ατζέντα και να διασφαλίσει την εσωκομματική ηρεμία: Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας πάει στη Βουλή για να απαντήσει σε ερωτήσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για το προσφυγικό, από χθες ξεκίνησε κύκλο προσωπικών επαφών με ομάδες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την περιφέρεια, ενώ αύριο το πρωί θα δώσει το στίγμα των επόμενων κινήσεών του με την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
Οι βουλευτές της Κεντρικής Μακεδονίας με τους οποίους συναντήθηκε χθες ο πρωθυπουργός μετέφεραν, σύμφωνα με πληροφορίες, το «εύθραυστο κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία» για να λάβουν πάντως ξανά την διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μειωθούν οι κύριες συντάξεις.
Στρατηγικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα παραμένει να κλείσουν όλα τα μέτωπα με τους δανειστές - χωρίς εσωτερικές πολιτικές αναταράξεις - έως τα μέσα Ιανουαρίου, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να δρομολογηθεί η «φυγή προς τα εμπρός» με την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.
Το εν λόγω χρονοδιάγραμμα ωστόσο μοιάζει αρκούντως μετέωρο αυτή τη στιγμή. Είναι χαρακτηριστικό ότι έως αργά χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί παράταση στη διαπραγμάτευση για τα 13 προαπαιτούμενα εάν δεν υπάρξει σύγκλιση μέσα στο επόμενο 24ωτρο στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, ενώ αμφίβολο παραμένει και το κατά πόσο είναι εφικτό να κλείσει το μείζον κεφάλαιο του ασφαλιστικού έως τα μέσα Ιανουαρίου.
Οι δανειστές ενημερώθηκαν χθες για το εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και... απήλθαν, επιφυλασσόμενοι να απαντήσουν στις αρχές του νέου έτους. «Ηταν αυστηροί, εως και σκληροί» ήταν το σχόλιο που έκαναν για τη στάση τους πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, σημειώνοντας μάλιστα πως την αξίωση για επώδυνα μέτρα δεν προέβαλε μόνον το ΔΝΤ αλλά οι εκπρόσωποι όλων των θεσμών.
Σε αυτό το κλίμα και, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θέτει πλέον ως «εθνική κόκκινη γραμμή» την διαφύλαξη των κύριων συντάξεων, ουδείς εγγυάται ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του νέου έτους δεν θα κρύβει παγίδες νέου θρίλερ.
Το δύσβατο σκηνικό έρχονται να ενισχύσουν και οι ενδοκυβερνητικές αρρυθμίες και προχειρότητες, όπως το φάλτσο του υπουργείου Οικονομικών με τη σύνδεση αποδείξεων και αφορολόηγτου, αλλά και οι διαφοροποιήσεις που φαίνονται να υπάρχουν στο ηγετικό επιτελείο για την ένταση και την έκταση που μπορεί να έχει η απειλή της ρήξης και η νέα «πολεμική» αναμέτρηση με το Βερολίνο και τον «άξονα Σόιμπλε».
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος φέρεται να είναι ο εισηγητής της πρότασης για μονομερή νομοθέτηση της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών εάν δεν συμφωνήσουν οι δανειστές - μιας πρότασης, που παραμένει στο τραπέζι του Μαξίμου αλλά έχει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ισχυρούς αντιπάλους.
Την ίδια ώρα η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη κατέβασε χθες αισθητά τους τόνους σε σχέση με την παραμονή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τον γερμανό πρέσβη εξελήφθη από αρκετές πλευρές ως μήνυμα αποθέρμανσης του πολεμικού κλίματος που διαμόρφωσαν το δημοσίευμα της Die Welt για την απόρητη έκθεση της πρεσβείας περί «ακυβέρνητης χώρας» και η εμπρηστική παρέμβαση Σόιμπλε για το ΔΝΤ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: