Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Η ΑΥΓΗ. Προβοκάτσια Σόιμπλε /// Γιατί ο Τσίπρας έχει δίκιο

Προβοκάτσια Σόιμπλε, με αφορμή την κριτική της κυβέρνησης στο ΔΝΤ. 
*Αμφισβητεί την πορεία υλοποίησης του προγράμματος και την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα *Όλγα Γεροβασίλη: Αρμόδια για το συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση Επανεμφάνιση Σόιμπλε στον γνώριμο υπονομευτικό ρόλο για τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές, τη νέα αριστερή διακυβέρνηση και εν τέλει τη συνοχή της Ευρωζώνης. Σχολιάζοντας την κριτική που άσκησε ο πρωθυπουργός (7 Δεκεμβρίου, ΕΡΤ) στις "παράλογες" θέσεις που προβάλλει το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση, ο Β. Σόιμπλε προχώρησε σε ολομέτωπη επίθεση προς την ελληνική κυβέρνηση ισχυριζόμενος -μόνο αυτός σε όλη την Ευρώπη- ότι η πορεία υλοποίησης του προγράμματος βρίσκεται εκτός κάθε χρονικής προθεσμίας, καθώς επίσης ότι η κυβέρνηση το θέτει υπό αμφισβήτηση επί της αρχής για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, επειδή διαθέτει "ισχνή πλειοψηφία".




Εναρμονιζόμενος δε πλήρως με την καταστροφολογική σεναριολογία της αντιπολίτευσης στο εσωτερικό, "προειδοποίησε" τον Αλ. Τσίπρα και την κυβέρνηση ότι "δεν πρέπει να πηγαίνεις τόσες φορές στο πηγάδι μέχρι να σπάσει η στάμνα"
"Ευτυχώς που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να κρατήσει τη στάμνα γερή" ήταν το δηκτικό σχόλιο της Όλγας Γεροβασίλη (Διαβάστε εδω).

Γιατί ο Τσίπρας έχει δίκιο

Στην προχθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός αφιέρωσε αρκετό χρόνο σε απαντήσεις που αφορούν την αντιπολίτευση γενικώς, την αντιπολίτευση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ειδικώς
Το εύλογο ερώτημα που έθεσε και παραμένει αναπάντητο είναι: 
Πώς είναι δυνατόν να έχουν υπερψηφίσει τη συμφωνία με τους δανειστές και να καταψηφίζουν όλους τους εφαρμοστικούς νόμους που την υλοποιούν και υποχρεώνουν τους εταίρους να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις;

Στο ερώτημα αυτό αποφεύγουν επιμελώς να απαντήσουν τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ. 
Και αν στη Ν.Δ. υπάρχουν δικαιολογίες λόγω του χάους που έχει προκαλέσει το κενό ηγεσίας, δεν έχουν καμία δικαιολογία οι αντιπρόσωποι της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. 
Το μόνο πραγματικό επιχείρημα που δεν λέγεται είναι πως την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Συμπαράταξη την ελέγχει απόλυτα ο Βενιζέλος με τους χρηματίσαντες υπουργούς στη διακυβέρνηση Σαμαρά
Και ενώ θα περίμενε κανείς από την κ. Γεννηματά να διαχωρίζει προσεκτικά τη θέση του σχήματος, ώστε αυτό να καταφέρει σταδιακά να πάρει άφεση αμαρτιών από την κοινωνία, εκείνη ζητάει και τα ρέστα έχοντας διαγράψει από το μυαλό της το αμαρτωλό παρελθόν που αφορά και την ίδια. 
Είναι όμως δύσκολο να πατάς σε δύο βάρκες και να ισορροπείς για πολύ.

Η συγκεκριμένη πολιτική στάση -ίσως δεν το κατανοούν- δεν θα πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ όσο νομίζουν. 
Και αυτό διότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για το καλύτερο δυνατόν - αυτό είναι συγκρίσιμο και δεν περνάει απαρατήρητο. 
Το πλαίσιο της συμφωνίας, παρά τις δυσκολίες και τις παρεμβάσεις κυρίως της σκληρής ευρωπαϊκής Δεξιάς, αφήνει σημαντικά περιθώρια ανάκαμψης όταν κυνηγάς με οργανωμένο τρόπο τις ευκαιρίες και σχεδιάζεις προσεκτικά τις εναλλακτικές λύσεις. 
Αυτός ήταν και ο λόγος που οι ψηφοφόροι επέλεξαν πριν από δύο μήνες τον ΣΥΡΙΖΑ για να κυβερνήσει.

Στη Ν.Δ., όσες δικαιολογίες και αν έχουν ή πρόκειται να βρουν, οφείλουν να ξέρουν πως αυτή η Βαβέλ που άφησε πίσω του ο Σαμαράς, όποιος και αν εκλεγεί πρόεδρος, δεν μπορεί να πάει μακριά
Είναι πρωτόγνωρο ένα κόμμα που λίγο έως πολύ διατήρησε τις δυνάμεις του στην κρίση, με τόσο μεγάλη κυβερνητική εμπειρία, να μην είναι σε θέση να στριμώξει την κυβέρνηση καταθέτοντας επεξεργασμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις. 
Δεν είναι δυνατόν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ να αδιαφορούν πλήρως και να ταυτίζονται με τα συμφέροντα της εγχώριας διαπλοκής
Δεν είναι δυνατόν ζητούμενα που άπτονται εθνικών θεμάτων ή ξεφεύγουν από τον στενό ορίζοντα της κυβερνητικής τετραετίας να αποκρούονται με τόση ευκολία. 
Αν συνεχίσουν έτσι, κακό του κεφαλιού τους, όπως είχε πει ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: