Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Με πέντε νομοσχέδια η κυβερνητική «φυγή προς τα εμπρός»

Με νομοθετική αντεπίθεση και με ταχεία αναμέτρηση με το «τέρας» του ασφαλιστικού δρομολογεί ο Αλέξης Τσίπρας τις κινήσεις της κυβέρνησης στο κρίσιμο διάστημα αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την τελευταία για το 2015, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να δώσει σύνθημα «φυγής προς τα εμπρός» ανακοινώνοντας πέντε νομοσχέδια - μεταξύ τους και την επαναφορά του παράλληλου προγράμματος - και προσδιορίζοντας ρητά



τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στο μέτωπο του ασφαλιστικού
Ο «οδικός χάρτης» του Μαξίμου εξακολουθεί να οριοθετείται στο τρίπτυχο «ψήφιση του ασφαλιστικού - κλείσιμο της αξιολόγησης - έναρξη της συζήτησης γα το χρέος» με κομβικό χρονικό σημείο το τέλος Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, επιλογή του Αλέξη Τσίπρα παραμένει η εμπροσθοβαρής τακτική - «όλα πρέπει να έχουν κλείσει έως τον Μάρτιο», έλεγε χαρακτηριστικά χθες κυβερνητική πηγή - προκειμένου να έχει εκκαθαριστεί μέσα στο επόμενο δίμηνο το πιο δύσκολο τμήμα του Μνημονίου και να αρχίσει η πορεία ανάνηψης.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά τις ίδιες πηγές, στόχος της κυβέρνησης είναι να έρθει το ασφαλιστικό στη Βουλή έως τα μέσα Γενάρη και να ψηφιστεί έως το τέλος του μήνα, ενώ ως τελευταίος μεγάλος κάβος θα μείνει για τον Φεβρουάριο το θέμα της διαχείρισης ή μη των κόκκινων δανείων από τα περίφημα distress funds.
Παράλληλα, όπως αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας, θα κατατεθούν στη Βουλή πέντε νομοσχέδια - το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την Δημόσια Διοίκηση, του υπουργείου Παιδείας για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, το νέο αναπτυξιακό πλαίσιο, το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα προϊόντα καπνού και, βεβαίως, το παράλληλο πρόγραμμα το οποίο, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών, αυτή τη φορά θα είναι «πλήρως κοστολογημένο και μελετημένο έως την τελευταία λεπτομέρεια».
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει την ψήφιση και των πέντε νομοσχεδίων αμέσως μετά την 7η Ιανουαρίου, ενώ περί τις 15 του μήνα θα ακολουθήσει το ασφαλιστικό. Ο πρωθυπουργός, δίνοντας και το βασικό στίγμα της κυβερνητικής γραμμής στη «μητέρα των μαχών» με τους δανειστές, αναμένεται να επαναβεβαιώσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή καμία μείωση στις κύριες συντάξεις - η έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές όμως παραμένει ανοιχτό ερώτημα καθώς το ΔΝΤ εξακολουθεί να απορρίπτει την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που εισηγείται η ελληνική πλευρά.
Ολα, πάντως, θα κριθούν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, οπότε και αναμένεται η τελική απάντηση του «κουαρτέτου» στο σχέδιο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, ενώ ο κυβερνητικός οδικός χάρτης βάζει ως χρονικό ορόσημο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το τέλος Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: