Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Ψάχνοντας (στα τυφλά;) για συναινέσεις

Το πρώτο κεφάλαιο του τρίτου Μνημονίου κλείνει οριστικά αυτή την εβδομάδα, το ορόσημο του ασφαλιστικού έπεται, και το πολιτικό σύστημα μπαίνει για το επόμενο δίμηνο στον αστερισμό υπόγειων και επώδυνων επαναπροσδιορισμών. Το νομοσχέδιο με τα 13 προαπαιτούμενα εισάγεται σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με την διαδικασία του κατεπείγοντος και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια αύριο το βράδυ. Αύριο, Τρίτη, έχει προγραμματιστεί και η συνεδρίαση του EuroWorkingGroup που αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης



του 1 δισ. ευρώ έως την Παρασκευή.
Από τότε κι έως τα τέλη Γενάρη, οπότε και αναμένεται να πάει στη Βουλή το ασφαλιστικό, θα πρέπει να έχουν απαντηθεί τα μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά διλήμματα – διλήμματα, που πυροδοτούν νέο γύρο κινήσεων και πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση των συναινέσεων και διαπερνούν οριζόντια τόσο την κυβέρνηση όσο και την, κλονισμένη, αντιπολίτευση.
Οι ασταθείς γέφυρες των συναινέσεων
Οι πρωτοβουλίες του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα , με τις «μυστικές» συναντήσεις και το προσκλητήριο προς τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ «να τα βρουν» με τον πρωθυπουργό είναι ενδεικτικές του κλίματος και των εν εξελίξει διεργασιών. Το δε μήνυμα που εκπέμπεται από κύκλους της Τράπεζας της Ελλάδας είναι ότι τα δεδομένα και οι ισορροπίες στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά εύθραυστα για να επιτρέπουν μικροκομματικές πρακτικές και σκοπιμότητες. Ανάλογα μηνύματα, άλλωστε, φθάνουν στην Αθήνα και στα κομματικά επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και από το Ευρωπαϊκο Λαϊκό Κόμμα και τους Ευρωσοσιαλιστές αντίστοιχα, με αμφότερες τις ευρωομάδες να εκδηλώνουν ανοιχτούς
προβληματισμούς για το μέτωπο της τυφλής άρνησης και πόλωσης.

Από την πλευρά της κυβέρνησης σταθερή θέση παραμένει η κατηγορηματική μεν απόρριψη οποιανδήποτε σεναρίων περί «οικουμενικών σχημάτων» αλλά και η, εξίσου, σταθερή αναζήτηση ευρύτερων συναινέσεων σε μείζονα ζητήματα. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, «θα ήταν εκτός λογικής μιας αριστερή κυβέρνηση να μην επιδιώκει ευρείες κοινωνικές, αλλά και κοινοβουλευτικές συναινέσεις σε κορυφαία ζητήματα, όπως είναι το ασφαλιστικό».
Δραγασάκης: Δεν ζητάμε δάνεια ψήφων
«Προτεραιότητά μας δεν είναι συγκυριακά δάνεια ψήφων για να περάσει το ένα ή το άλλο νομοσχέδιο, αλλά μια συστράτευση για τα μεγάλα εθνικά θέματα, όπως το ασφαλιστικό, με σύμμαχο τις δυνάμεις της κοινωνίας», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δαγασάκη στη χθεσινή συνέντευξή του στη Real News.
Στον αντίποδα ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συναινέσεων μόνο σε περίπτωση «συγκυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχουν πολύ περισσότερα από δύο κόμματα» και μόνον εάν ο Αλέξης Τσίπρας «ομολογήσει την αδυναμία του να κυβερνήσει».

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όμως, τα πάντα θα κριθούν από το αποτέλεσμα – πλην νέου απροόπτου – της εκλογής αρχηγού την Κυριακή. Τόσο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης όσο, και κυρίως, αρκετά στελέχη του καραμανλικού μπλοκ, βρίσκονται σε άλλο μήκος κύματος σε ό,τι αφορά τη συνεννόηση με την κυβέρνηση απ’ ό,τι οι «σκληροί» Τζιτζικώστας και Βορίδης, η δε γραμμή της Νέας Δημοκρατίας θα εξαρτηθεί εν τέλει από την ουσιαστική δυνατότητά της να ξαναβρεί πολιτικό λόγο και ταυτότητα και προγραμματικό προσανατολισμό.
Τα διλήμματα ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού
Ανάλογα στρατηγικά διλήμματα καλείται να αντιμετωπίσει και το ΠΑΣΟΚ όπου, παρά την επικράτηση της σκληρής συγκρουσιακής γραμμής Βενιζέλου, τα στελέχη είναι διχασμένα για το εάν και ποιες προσεγγίσεις πρέπει να επιχειρήσει το κόμμα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το Ποτάμι δίνει ραντεβού πλήρους υπαρξιακής ανασυγκρότησης στο συνέδριο του Φεβρουαρίου.
Απέναντι και στα δύο κόμματα η τακτική της κυβέρνησης θα παραμείνει στο πλαίσιο των «ανοικτών θυρών», χωρίς ωστόσο να σταματήσει να πλαγιοκοπεί αμφότερα και να τα εκθέτει για τη συμπραξή τους στο «μέτωπο της άρνησης». «ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δεν παραδειγματίζονται από τους ομοϊδεάτες τους στην Ευρώπη που, έστω και τώρα, έστω και σε αυτές τις συνθήκες, προσπαθούν να διορθώσουν τα τεράστια λάθη τους απέναντι στη χώρα και την ελληνική κυβέρνηση», ήταν το ενδεικτικό μήνυμα που έστειλε ξανά χθες ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή.
Οι κομματικές διεργασίες, ωστόσο, των επόμενων μηνών δεν αφήνουν εκτός κάδρου ούτε το κυβερνών κόμμα. Το συνέδριο του Απριλίου, που οριστικοποιήθηκε χθες αποτελεί σταθμό και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έως τότε θα κληθεί να λύσει οριστικά και τα δικά του διλήμματα – τα διλήμματα ανάμεσα στην μνημονιακή αποστασιοποίηση και στον μετασχηματισμό σε ανοιχτό κόμμα της κοινωνίας αλλά και σε κόμμα εξουσίας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: