Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Η ΑΥΓΗ. "Υπάρχει λύση χωρίς περικοπές και ελλείμματα" / Το αριστερό στοίχημα

Οι 11 νομοθετικές δράσεις για ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις
Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μπορεί να διασφαλιστεί μέχρι το 2050 με σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων μέχρι το 2032 μέσω μιας σειράς μέτρων που περιέχονται σε μελέτη με πλήρη αναλογιστική τεκμηρίωση
Στον "κουμπαρά" του αποθεματικού κεφαλαίου για το ασφαλιστικό σύστημα θα μπορούσαν να διοχετεύονται έσοδα από τυχερά παιχνίδια, πρόστιμα πάσης φύσεως, μέρος του τιμήματος των αποκρατικοποιήσεων και πόροι από συμβάσεις παραχώρησης δημόσιων έργων. Ετήσια έσοδα 400 εκατ. ευρώ μπορούν να προκύψουν από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%, ποσοστό που δεν απειλεί την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων - αφού η πολλαπλάσια μείωσή του στο παρελθόν δεν την αύξησε. 
Για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής προτείνεται η σύσταση, οργάνωση και λειτουργία ενός φορέα είσπραξης των εισφορών για όλο το ασφαλιστικό σύστημα.






Το αριστερό στοίχημα

Ο πρωθυπουργός, στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς, έθεσε τις 11 νομοθετικές πρωτοβουλίες για το 2016 (σ.σ. διαβάστε στη συνέχεια)
Τις θεσμικές προτεραιότητες σε μια σειρά από βασικούς τομείς, όπως το νέο Δημόσιο, η Υγεία, το τηλεοπτικό περιβάλλον, αλλά κυρίως η μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ονομάζοντας ξεκάθαρα, μεταξύ άλλων, το λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού που κανείς μέχρι τώρα δεν χτύπησε στη ρίζα τους.
Στο κομμάτι της φοροδιαφυγής όμως έριξε και τη βόμβα με τα νέα στοιχεία που ήρθαν στα χέρια των ελληνικών αρχών απευθείας από τον Φαλτσιανί. Κι αυτό έρχεται σε συνέχεια της επιδρομής των εισαγγελικών αρχών στα κεντρικά γραφεία της ελβετικής UBS στο Ψυχικό, στο πλαίσιο των ερευνών για την λίστα Μπόργκιανς.

Όμως το λαθρεμπόριο και λίστες είναι η μισή πλευρά του προβλήματος. Η άλλη μισή πλευρά του στοιχήματος κατά της φοροδιαφυγής είναι το πλαστικό χρήμα.
Μπορεί να μπήκε με βίαιο τρόπο στη ζωή μας μέσω των capital controls, ωστόσο αυτό που αποδείχθηκε περίτρανα με τη χρήση του είναι ότι το πλαστικό χρήμα είναι το πιο καθαρό χρήμα. Είναι ολοφάνερο και απευθείας χρεωμένο με τον ΦΠΑ του και δρομολογεί την φορολόγηση οποιασδήποτε συναλλαγής που κάποτε πήγαινε στη μεγάλη δεξαμενή της μαύρης οικονομίας.
Όποιος έχει και καταναλώνει, τώρα πια δεν φαίνεται μόνο από το χαμόγελό του, όταν κρατά τις δέκα τσάντες εξερχόμενος από τα εμπορικά μαγαζιά, φαίνεται και μέσω της χρεωστικής κάρτας του και στην τράπεζα και την εφορία. Και γι' αυτό είναι θετικό ότι οι χρεώσεις των τραπεζών στο πλαστικό χρήμα θα πέσουν δραματικά και θα είναι μόλις 0,3% της αξίας. Αυτό είναι πραγματικό κίνητρο για την ευρεία χρήση του.
Η πρόθεση της σημερινής κυβέρνησης να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή είναι προφανής, όμως το πεδίο που θα δοκιμαστεί πλέον είναι στο χειροπιαστό αποτέλεσμα που θα καταφέρει να βγάλει από όλη αυτή τη μάχη.

Ο πολίτης έχει κουραστεί να ακούει, θέλει αποδείξεις. Και οι μηχανισμοί του κράτους να κάνουν πραγματικά τη ζωή δύσκολη σε όσους θέλουν να κλέψουν ή να κρύψουν εισοδήματα.
Αυτό είναι το καθήκον που έχει η σημερινή κυβέρνηση.
Να κάνει κατ' αρχάς πράξη την ισονομία στους φόρους και οι πολίτες να πληρώνουν αντίστοιχα με το εισόδημά τους, αλλά κυρίως να πληρώνουν όλοι.
Η συλλογή των φόρων στη χώρα μας από τα συνήθη υποζύγια και το ταυτόχρονο κλείσιμο του ματιού από το κράτος στους φοροφυγάδες ήταν κατεξοχήν ταξικό ζήτημα.

Τώρα, το αριστερό στοίχημα της κυβέρνησης είναι να αποδείξει στην πράξη όταν το πάρτι τελείωσε και ότι τα λεφτά της φοροδιαφυγής θα ξαναγυρίσουν στην κοινωνία, που έχει ανάγκη να ανασάνει.


Οι 11 νομοθετικές δράσεις για ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις

Κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μια επισκόπηση των 10 σημαντικότερων δράσεων της κυβέρνησης τη χρονιά που πέρασε και προανήγγειλε 11 δράσεις που θα φέρει το επόμενο διάστημα στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι οι δεσμεύσεις τής κυβέρνησης προς τα κοινωνικά στρώματα που θέλει να εκπροσωπήσει αποτελούν τη "Λυδία λίθο" της. "Δεν είναι απλώς μερικές επιμέρους ρυθμίσεις, αλλά είναι ένα συμπαγές στρατηγικό σχέδιο για την υλοποίηση των αναγκαίων ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων" είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: "Εκεί θα κριθούμε ως κυβέρνηση".

Στις 11 δράσεις που αναμένονται το επόμενο διάστημα συμπεριέλαβε:

1) Δημοπράτηση τηλεοπτικών αδειών: "Εμείς θα προχωρήσουμε, επιδιώκοντας τη συναίνεση των κομμάτων, ώστε να υπάρξει νόμιμη συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, τοποθετώντας τη διαδικασία της δημοπράτησης των αδειών στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Σχετικά με το ζήτημα, υπουργός της κυβέρνησης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί δίαυλος επικοινωνίας με όποιον από τους δύο υποψήφιους αρχηγούς της Ν.Δ. επικρατήσει.
2) Νέος Αναπτυξιακός Νόμος τον Ιανουάριο: Στόχο αποτελεί να επιδοτεί την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με αιχμές τους τομείς της νέας τεχνολογίας και της καινοτομίας, το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα και τις εξωστρεφείς παραγωγικές δραστηριότητες. Παράλληλα, μέσα στον επόμενο μήνα, το ΕΤΕΑΜ θα μετεξελιχθεί σε αναπτυξιακό ταμείο με σκοπό να λειτουργήσει ως δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα.
3) Νομοσχέδιο για τη ριζική μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης: Είναι ήδη έτοιμο και προβλέπει νέο σύστημα αξιολόγησης, νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και νέο πλαίσιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
4) Ψήφιση ρυθμίσεων για την κάρτα ανασφάλιστων: Επιπλέον, προωθείται η θεσμοθέτηση ενός νέου, αποτελεσματικού και καθολικού συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας.
5) Κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα τον Φεβρουάριο: Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο νόμος του 2011 περιόριζε τη δραστηριότητα των ευπαθών και ευάλωτων ομάδων, κυρίως στον τομέα παροχής υπηρεσιών, ενώ η παρέμβαση της κυβέρνησης ανοίγει "την κοινωνική οικονομία σε όλους τους πολίτες και σε όλα τα πεδία της οικονομικής δραστηριότητας".
6) Νομοσχέδιο για την έρευνα: Είναι ήδη έτοιμο εδώ και καιρό και στοχεύει στην αλλαγή των όρων χρηματοδότησης της έρευνας σε συνεργασία με την ΕΤΕπ.
7) Νέο τοπίο για ιδιωτικά και δημόσια έργα: Το νέο σύστημα, όπως είπε Αλ. Τσίπρας, εισάγει τρεις βασικές καινοτομίες: Ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα για τις αδειοδοτήσεις δημόσιων έργων, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης έργων και τα ηλεκτρονικά συστήματα χρέωσης διοδίων ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση. Επίσης, χαρακτήρισε "θετικό μήνυμα" για την αξιοποίηση των 6,7 δισ. από το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων την επανεκκίνηση μεγάλων δημόσιων έργων.
8) Ριζικές αλλαγές στην ανάθεση και εκτέλεση δημόσιων συμβάσεων: Εισάγει τον σαφή διαχωρισμό των δημόσιων έργων από τις προμήθειες και τις μελέτες τεχνικών έργων, από την παροχή υπηρεσιών, καθώς και ένα ενιαίο πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων, με ηλεκτρονικά συστήματα δημοπρασιών, παρακολούθησης και διαφάνειας.
9) Καταπολέμηση λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων: Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι από τις δύο δράσεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου (καυσίμων και κανπνικών) προσδοκάται να έρθουν σημαντικά έσοδα, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2016.
10) ΚΥΑ για τη λαθρεμπορία καυσίμων τον Φεβρουάριο: Περιλαμβάνει τον καθορισμό των προδιαγραφών για το ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών - εκροών και το σύστημα εντοπισμού θέσης GPS τα πλωτά μέσα μεταφοράς υγρών καυσίμων και τα δεξαμενόπλοια.
11) "Τελευταία ευκαιρία" για οικειοθελή αποκάλυψη φοροδιαφυγής: Είναι έτοιμος και θα έρθει κατά προτεραιότητα προς ψήφιση τον Ιανουάριο. "Θα δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία σε όσους στο παρελθόν απέκρυψαν έσοδα, μεταβιβάζοντάς τα σε τράπεζες του εξωτερικού" είπε ο πρωθυπουργός, προειδοποιώντας ότι αν δεν το κάνουν, "έχουμε πια τους τρόπους να τους αναγκάσουμε να πληρώσουν και με το παραπάνω".

Οι 10 πρωτοβουλίες του 2015

Επίσης, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε 10 πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που έγιναν "μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα" το 2015:
* Νόμος για τις 100 δόσεις.
* Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
* Προστασία της λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
* Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ.
* Εξαίρεση της περιοχής των πρώην λιπασμάτων της Δραπετσώνας από τη σύμβαση παραχώρησης του Δημοσίου προς τον ΟΛΠ.
* Δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας με την αξιοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων.
* Δωρεάν δεκατιανό στα σχολεία (αρχικά πιλοτικά) σε περίπου 11.000 μαθητές.
* Αύξηση του προϋπολογισμού του 2016 (για πρώτη φορά μετά το 2008) του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 350 εκατ. (συνολικά 6,75 δισ.).
* Ενίσχυση του προϋπολογισμού για την Υγεία και αύξηση των πιστώσεων για τα νοσοκομεία κατά 300 εκατ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: