Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

H επιχείρηση συσπείρωσης και η εφεδρεία του Λεβέντη

Επιχείρηση σκληρής συσπείρωσης, ήπιας διεύρυνσης και ανάταξης του εθνικού στόχου για το χρέος βάζει σε εφαρμογή η κυβέρνηση μετά το ναυάγιο του συμβουλίου των αρχηγών – μια επιχείρηση, που έχει ως αφετηρία τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας, με την ομιλία του προς τους βουλευτές, θα δώσει το στίγμα της κυβερνητικής αντεπίθεσης κόντρα στο «μέτωπο της άρνησης» με κεντρικό άξονα την φυγή προς τα εμπρός. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να περιχαρακωθεί κι, εάν και όπου είναι δυνατό, να διευρυνθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να κλείσουν το συντομότερο



δυνατό τα δύσβατα, εκκρεμή μέτωπα της αξιολόγησης και ν’ ανοίξει το κεφάλαιο της απομείωσης του χρέους.
Αυτό το κεφάλαιο γίνεται και το νέο «εθνικό όραμα», η πυξίδα υπέρβασης που δίνεται στους βουλευτές της συγκυβέρνησης για να σηκώσουν - έστω και μόνοι – το βάρος των δύσκολων μέτρων στο ασφαλιστικό και στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση φέρνει ήδη σε πρώτο πλάνο τις σχετικές προεργασίες και επιχειρεί αλλαγή ατζέντας: Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έδειξε χθες ως καταληκτικό χρονικό ορίζοντα για τη λύση στο θέμα του χρέους τον Μάρτιο, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη ενέκρινε τη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής που θα αναλάβει την τεχνική προετοιμασία για τη διαπραγμάτευση της αναδιάρθρωσης του χρέους και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο διαμήνυσε ότι το ζήτημα δεν είναι πλέον εάν θα υπάρξει ρύθμιση του χρέους, αλλά πώς και με ποιους όρους. 
Παραπλεύρως, στο Μαξίμου ζυγίζονται και οι κινήσεις τακτικής για την αποσυμπίεση της κυβέρνησης και τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Στο τραπέζι παραμένει ανοιχτό, παρά τις ενστάσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, το ενδεχόμενο να μετατεθεί στον Γενάρη η ψήφιση του σκληρού πακέτου του ασφαλιστικού και να υπάρξει ένα εύλογο διάστημα διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους. Ταυτόχρονα, το μήνυμα που στέλνεται προς τους βουλευτές είναι πως «όποιος διαφωνεί, παραιτείται και παραδίδει την έδρα του». 
Κυβερνητικές πηγές υποδείκνυαν χθες ως μοντέλο την «έντιμη στάση Σακελλαρίδη», ενώ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας ανέλαβε να υπενθυμίσει ότι «όλα τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, γνώριζαν τη συμφωνία και είχαν εικόνα πώς θα πορευτεί η χώρα». «Κανείς μας», πρόσθεσε με νόημα, «δεν έχει δικαίωμα να κάνει άλλες επιλογές. Θα τιμήσουν  την προσπάθεια που γίνεται και την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού».
Στα μετόπισθεν, ωστόσο, φαίνεται να ωριμάζει και το Plan B, το σχέδιο της «ήπιας διεύρυνσης» της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με πρώτη, πιθανή εφεδρεία την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Ο ίδιος ο Βασίλης Λεβέντης λέει πως είναι θέμα ημερών η κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε χθεςπως «η κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί και να διευρυνθεί». Πιο εύγλωττος όλων, δε, ήταν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ο οποίος είπε στην ΕΡΤ ότι η κυβέρνηση «θα μπορούσε να αποδεχθεί 4 - 5 σημεία από τις προϋποθέσεις της Ένωσης Κεντρώων», για να προσθέσει: «Μπορεί να υπάρξει μία δυνατότητα συνεργασίας»…

Δεν υπάρχουν σχόλια: