Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016

Η ΑΥΓΗ. Σημάδια ανάκαμψης /// Όλοι καλούνται να επανατοποθετηθούν

Η συμφωνία με τους δανειστές, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο επικείμενος αναπτυξιακός νόμος και η αναμενόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης με επακόλουθο το άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος φαίνεται να αποτελούν παράγοντες αντιστροφής του κλίματος στην οικονομία τους τελευταίους μήνες του 2015, αλλά και μια στέρεη βάση για ανάκαμψη μέσα στο 2016Τον Δεκέμβριο οι θέσεις εργασίας παρουσίασαν θετικό ισοζύγιο (σε σχέση με τις απολύσεις) για πρώτη φορά μετά την επιβολή τραπεζικών ελέγχων, αλλά και για πρώτη φορά από το 2001 (!) τον συγκεκριμένο μήνα. Τον ίδιο μήνα επίσης τα φορολογικά έσοδα παρουσίασαν αύξηση κατά 12,2% σε ετήσια βάση. Σε έρευνα μεταξύ 3.030 διευθυνόντων συμβούλων επιχειρήσεων ο δείκτης οικονομικού κλίματος εμφανίζει άνοδο οκτώ μονάδων, ενώ ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μ. Σάλλας εξέφρασε βεβαιότητα ότι "θα διαψευσθούν οι Κασσάνδρες" και προέβλεψεπέρασμα στην ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2016.
*Αντιστροφή κλίματος και πορείας για την οικονομία δείχνουν τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο και οι προβλέψεις οικονομικών παραγόντων για το 2016
*Δεκέμβριος 2015: Θετικό ισοζύγιο θέσεων εργασίας - απολύσεων για πρώτη φορά από το 2001 και αύξηση φορολογικών εσόδων για τρίτο μήνα
*Άνοδος οκτώ μονάδων του δείκτη οικονομικού κλίματος στις επιχειρήσεις
*Μιχάλης Σάλλας (Τρ. Πειραιώς): Ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2016

Όλοι καλούνται να επανατοποθετηθούν

Η επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διεκδίκηση της θέσης του προέδρου της Ν.Δ. τάραξε τα νερά. Κέρδισε το αουτσάιντερ, κέρδισε ένας ακραιφνής νεοφιλελεύθερος με τη σύμπραξη όλων των ακροδεξιών στοιχείων που μάζεψε στο κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή ο Σαμαράς. Άρα, αφού κέρδισαν αυτοί, έχασαν οι καραμανλικοί και η λαϊκή Δεξιά, που σήμερα αποκαλείται Κεντροδεξιά;
Είναι ασφαλώς πρόωρο να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ελέγχει την πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και μπροστά του έχει ένα κομματικό συνέδριο το οποίο θα επιχειρήσει να καθορίσει την πολιτική φυσιογνωμία της παράταξης. Τι θα γίνει στην περίπτωση που το συνέδριο αποφασίσει διαφορετικά από όσα θα επιθυμούσε ο νέος πρόεδρος έχει ενδιαφέρον.

Και ενώ θα περίμενε κανείς πως, τουλάχιστον αυτές τις μέρες, θα κυριαρχούσε αποκλειστικά και μόνο το θέμα της Ν.Δ., δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες και άνοιξε άμεσα θέμα τόσο για το ΠΑΣΟΚ όσο και για το Ποτάμι. Πολιτευτές όπως ο Λεωνίδας Γρηγοράκος και άλλοι, που δεν θέλουν με τίποτε να απουσιάζουν από το Κοινοβούλιο, μίλησαν ανοιχτά για πιθανότητες προσχωρήσεων στη νέα Ν.Δ. από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ, προβλέποντας μάλιστα πως σύντομα η Ν.Δ. θα είναι πρώτη στις δημοσκοπήσεις! Και όλα αυτά παρότι όλοι περίμεναν ότι σοβαρό θέμα θα αντιμετωπίσει το "τούτι φρούτι" κόμμα του κ. Θεωδωράκη.
Πράγματι τη σκυτάλη από τον κ. Γρηγοράκο παρέλαβαν όλοι σχεδόν οι νεοφιλελεύθεροι και προερχόμενοι από τη Δράση του Στ. Μάνου. Ενδιαφέρον εξεδήλωσε και ο πρώην γενικός γραμματέας εσόδων επί κυβερνήσεων Σαμαρά Θ. Θεοχάρης. Και έπεται συνέχεια. Οι εκ των αριστερών προσχωρήσαντες κάλεσαν αμέσως τον Στ. Θεοδωράκη να πάρει θέση και το ταχύτερον δυνατόν να αποσαφηνίσει το πολιτικό στίγμα του Ποταμιού. Μάλλον όμως είναι αργά και το πείραμα πλησίασε την ημερομηνία λήξης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αυτόνομη ύπαρξή του. Το θέμα πλέον είναι αν το Ποτάμι θα ανοίξει συζήτηση με το ΠΑΣΟΚ σε κεντροαριστερή κατεύθυνση, μόνο που και αυτό είναι δύσκολο όσο υπάρχει ο Βενιζέλος και η κ. Γεννηματά πατάει σε δύο βάρκες.

Συνοψίζοντας: 
Η προφητεία ότι η πολιτική ζωή οδηγείται σε πόλωση στην οποία θα δεσπόζουν η Αριστερά και η Δεξιά δεν αποκλείεται να αποδειχθεί αυτοεκπληρούμενη, καθώς τα σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση με Κυριάκο πάνε περίπατο. Μέχρι τότε όμως μεσολαβούν πολλά. 
Ο νεοφιλελευθερισμός του Κυριάκου δεν μπορεί να βρει έδαφος σε μια χώρα όπως η Ελλάδα όταν παράλληλα αυτός είναι υπό δυναμική αμφισβήτηση σε όλη την Ευρώπη. 
Και δείγματα γραφής θα έχουμε συντομότατα, καθώς στη Βουλή θα έρθει προς ψήφιση το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: