Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Σκουριές. "Να πόσους επαγγελματικούς τομείς, απειλεί το «έργο» της Eldorado"

Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Κυριάκος Παναγιωτόπουλος, μιλάει στο "Κόκκινο"
Κάποιοι έδωσαν στην Eldorado ένα βουνό «λες και ήταν του παππού τους", ανέφερε χαρακτηριστικά ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Κυριάκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο. «Ποια ανάπτυξη;»Πέραν των ανθρώπων που ζουν από τον τουρισμό, η επίμαχη εξόρυξη «εγγυάται» ανεπανόρθωτες ζημιές για δασεργάτες, γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλιείς… Όπως επεσήμανε ο καθηγητής, είναι αδιανόητο να μιλά κανείς στο όνομα της «ανάπτυξης» και της προστασίας λίγων προσωρινών θέσεων εργασίας,



για να υπερασπιστεί μία «επένδυση» η οποία, εάν γίνει, θα έχει ολέθρια αποτελέσματα σε ευρύτατο φάσμα παραγωγικών – οικονομικών δραστηριοτήτων, στην περιοχή. Με αυτονόητες επιπτώσεις και στην απασχόληση.

Βασιζόμενος σε όσα στοιχεία αναφέρει η ίδια η εταιρεία, αλλά και επισημαίνοντας σχετικές ασάφειες (πχ αν το βάθος της εξόρυξης θα είναι 220 ή άνω των 300 μέτρων), ο κ. Παναγιωτόπουλος εξήγησε γιατί το έργο που ονομάζεται «επένδυση» απειλεί με ανεπανόρθωτες βλάβες όχι μόνο τη φύση, αλλά και την υγεία των ανθρώπων, όπως και πλήθος επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους.

«Ξεχνάμε πηγές, ποτάμια (…) κι αν το δάσος ξεριζωθεί δεν θα επανέλθει ποτέ», συμπέρανε, αφού προηγουμένως ανέλυσε τα στάδια μιας διαδικασίας, «βουτηγμένης» σε βαρέα μέταλλα, υδρογεωτρήσεις, «στέγνωμα» της περιοχής, κλπ.

Όπως είπε, την Eldorado την ενδιαφέρει το ένα (!) χρήσιμο γραμμάριο που θα αντλεί από κάθε έναν εκ των 24.000 τόνων, που θα «βγάζει» ημερησίως. 
Τα… υπόλοιπα θα τα αφήνει, αδιαφορώντας για το τι θα προκαλέσουν στην περιοχή

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η κοινωνία της Χαλκιδικής έχει κατανοήσει σε μεγάλο βαθμό τι θα προκαλέσει στην ευρύτερη περιοχή η εξόρυξη και αυτή ακριβώς η επίγνωση – πρόσθεσε- εξηγεί τις ογκώδεις διαδηλώσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς, εναντίον της κατ’ ευφημισμόν επένδυσης.
«Ίσως η Χαλκιδική να μην είχε παράγοντες με το αναγκαίο ανάστημα», τότε που κρινόταν η συμφωνία με την Eldorado, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι στη Ροδόπη και τον Έβρο, όχι μόνο δήμαρχοι αλλά και πολιτικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και στελεχών της ΝΔ (πχ Ευριπίδης Στυλιανίδης) έχουν αντιταχθεί σε σχέδια ανάλογων εξορύξεων. 

Όσα είπε στο "Κόκκινο" 
ο καθηγητής Κυρ. Παναγιωτόπουλος 
Ακούστε τα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: