Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2016

Σκουριές. Εldorado Gold: Ότι επενδύει, δεν είναι χρυσός !

Η μπίζνα με την Eldorado Gold στήθηκε λίγο πριν αποχωρήσει ο σημιτικός εκσυγχρονισμός. Το 2003 ο Σημίτης δίνει προίκα στο Μπόμπολα το κομμάτι φιλέτο στη Β. Χαλκιδική που συμπεριλαμβάνει τα μεταλλεία Κασσάνδρας και αυτός με τη σειρά του ιδρύει την Ελληνικός Χρυσός, σαν θυγατρική των ΚαναδώνΤο πανηγύρι εκμετάλλευσης και εξόρυξης είχε στηθεί νωρίτερα μέσω μιας άλλης Καναδικής εταιρείας της TVX (για την ιστορία η πώληση πάει πίσω στο 1995) και του δημοσίου,
εξαιτίας μιας τρύπιας σύμβασης, η οποία μετά από εξώδικα που ανταλλάσσονταν καταλήγει σε έναν συμβιβασμό. 
Η ΤVX αποχωρεί ‘'συμβιβασμένη'', αφού έχει πάρει 11 εκατομμυριάκια σε ευρώ, από τη πώληση στην Ελληνικός Χρυσός ενώ το δημόσιο εισπράττει μηδέν πάλι σε ευρώ.
Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και η πώληση χωρίς κανένα άλλο τίμημα, φόρο ή τέλος μεταβίβασης ούτε για τα μάτια του κόσμου, γίνεται μάλιστα αυτούσια σαν άρθρο (ΑΡ. 51), νόμος (3220/04) του κράτους και δημοσιεύεται στη Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 28-1-2004.
Στις αρχές του 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ύστερα από καταγγελία που δεν αναφέρεται στην απόφαση της από πού προήλθε, κρίνει τη τιμή πώλησης κατώτερη της αγοραίας αξίας θεωρώντας την σαν κρατική ενίσχυση της Ελλάδας υπέρ της Ελληνικός Χρυσός, αποτιμώντας την σε 25 εκατομμύρια ευρώ. Ζητά στη συνέχεια από το Ελληνικό δημόσιο την είσπραξη του ποσού 15,3 εκατομμυρίων ευρώ, κρίνοντας ολόκληρη τη σύμβαση, ''ασυμβίβαστη με την εσωτερική αγορά και τους κανόνες της’’ -βλέπε ανταγωνισμός- συμπεριλαμβανόμενου και του φόρου μεταβίβασης.
Τα υπόλοιπα που λείπουν από τα 25 μη τα ψάχνετε τα έχει τσεπώσει η TVX και έχει γίνει καπνός. Ταυτόχρονα επιβάλει μέσα σε δύο μήνες από την έκδοση της απόφασης να προσκομιστούν όλα όσα αποδεικνύουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή πρόκειται να ληφθούν, όπως και τα έγγραφα που θα αποδεικνύουν ότι ζητήθηκαν τα χρήματα πίσω.

Τι όμως συνέβη τελικά λίγο μετά; Κρατηθείτε…
Το Ελληνικό Δημόσιο προσφεύγει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να ακυρώσει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου παγώνοντας από τότε ουσιαστικά την απόφαση της Επιτροπής και τη καταβολή του ποσού από την Ελληνικός Χρυσός. Αποτέλεσμα η καταδικαστική απόφαση από το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ μόλις λίγες μέρες πριν, καθώς και η απόρριψη των προσφυγών που είχαν καταθέσει -προσοχή εδώ- η Eldorado Gold και το Ελληνικό δημόσιο κατά της πρώτης απόφασης.
Το ‘'γλέντι'' βέβαια συνεχίζεται, καθώς οι συναλλαγές ανάμεσα στη μαμά εταιρεία στον Καναδά και τη Μποπολική θυγατρική ''Ελληνικός Χρυσός’', χρησιμοποιούν δώδεκα Ολλανδικές θυγατρικές εταιρείες - θυρίδες μέσω της Eldorado Gold, στην ίδια διεύθυνση-έδρα χωρίς προσωπικό οι 11 από αυτές, και με ενεργητικό 2 δισ. δολάρια, ώστε να μη πληρώνουν κανέναν φόρο και πουθενά και ώστε τα φορολογικά ίχνη να χάνονται κάπου στα Μπαρμπάντος. Η Ολλανδική ΜΚΟ SOMO με αφορμή τις κινητοποιήσεις των κάτοικων στην ευρύτερη περιοχή παρουσίασε όλα τα στοιχεία τον Απρίλιο του 2015 σε εκδήλωση στη Τεχνόπολη στα πλαίσια της έρευνας με όνομα ''Ό,τι γυαλίζει δεν είναι χρυσός''.
Κάπου εδώ τελειώνει το παραμύθι της ''τεράστιας επένδυσης'' και του δημόσιου οφέλους και αρχίζει η πραγματική ιστορία για το πως στήθηκε ουσιαστικά η πρώτη ειδική (παρά) οικονομική ζώνη σε Ελληνικό έδαφος.

-Καταρχήν με το κόλπο της φοροαπαλλαγής και των ευνοϊκών νομοθετημάτων.

-Με τη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, ενός τεράστιου φυσικού δρυμού.
-Της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα,του εδάφους και του υπεδάφους.
-Την καταστροφή του οικοσυστήματος της περιοχής.
-Την ατμοσφαιρική ρύπανση.
-Τη μόλυνση της θάλασσας και της παράλιας περιοχής.
-Την ίδια τη ζωή των κατοίκων από τα καρκινογόνα παράγωγα της εξόρυξης και της ανοιχτής απόθεσης τους, από τη μέθοδο και τα καρκινογόνα χημικά που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία συνολικά.
-Η αγριότητα, οι μέθοδοι και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί  χρησιμοποιήθηκαν ενάντια στις κινητοποιήσεις των κατοίκων  φτάνοντας μέχρι να κατηγορηθούν οικογένειες ολόκληρες και ανήλικα παιδιά σαν μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης.
-Οι μαφιόζικοι εκβιασμοί απέναντι σε ολόκληρα χωριά.
-Το νομικό καθεστώς προφύλαξης όπως χτίστηκε από το βαθύ κράτος αποκλείοντας έλεγχους από τους αρμοδίους φορείς.
-Οι πολεοδομικές παραβάσεις.
-Ο νόμος της σιωπής στα συστημικά μέσα ενημέρωσης  εξαγοράστηκε με άφθονο  τηλεοπτικό χρόνο διαφήμισης. Αναρωτηθείτε τι πούλαγε η Ελληνικός Χρυσός που ενδιέφερε το ''κοινό'' για να αγοράζει τηλεοπτικό διαφημιστικό χρόνο.
-Την ασπίδα του κοινωνικού αυτοματισμού με τη χρησιμοποίηση των εργαζομένων για τα κέρδη της πολυεθνικής.
-Το ψέμα της εξόρυξης με τη μέθοδο ''flash smelting’' (ακαριαία τήξη).
-Με τη καταστροφική συνέπεια κάθε άλλης μορφής ανάπτυξης που η ίδια η εξόρυξη επιφέρει είτε με την αποσάθρωση του τουριστικού ιστού της περιοχής είτε την εξαφάνιση της αγροτικής καλλιέργειας  και των χιλιάδων θέσεων εργασίας που χάνονται.
-Το ίδιο για την αλιεία, την κτηνοτροφία, την πτηνοτροφία της ευρύτερης περιοχής.

Ο Πάνος Σκουρλέτης έβαλε τη αληθινή διάσταση στις συζητήσεις με τον εκπρόσωπο της Eldorado Gold.  Η χώρα δεν είναι μπανανία ούτε αποικιοκρατική πολιτεία της πολυεθνικής ή των συμφερόντων που εκπροσωπεί. Χωρίς να έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο, χωρίς να σέβονται νόμους και περιβαλλοντικούς κανόνες, κουνάνε το δάχτυλο με εκβιασμούς, πολιτικά επικοινωνιακά προσβλητικά σόου απαξιώνοντας ολόκληρη τη κοινωνία, τους θεσμούς, το κράτος.
Να μην υποθηκεύσουμε τις ζωές μας, την επόμενη γενιά για χάρη των συμφερόντων του πολυεθνικού κεφαλαίου και της εγχώριας πλουτοκρατίας.
Ολόκληρη η περιοχή της Χαλκιδικής μαζί με τους κάτοικους της εκπέμπει SOS.
Ας το αναμεταδώσουμε.
Η προστασία του τόπου, της ζωής του λαού μας δεν εξαγοράζεται με  το θαμμένο χρυσάφι σε ολόκληρη την Κασσάνδρα.
Αν θέλετε χρυσό ανοίξτε τις θυρίδες που λένε οι Ιερισσιώτες.
Γιώργος Μουργής tvxs.gr 
Πηγές:
1.https://antigoldgreece.files.wordpress.com/2011/02/2004.pdf Το άρθρο 51(εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ Ελλην.Δημ.-TVX και ταυτόχρονη πώληση στη ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ και την ΕΛΛΗΝ.ΧΡ.)
 4. http://nomosphysis.org.gr/13170/apofasi-dek-tetarto-tmima-tis-9is-dekemvrioy-2015-paranomi-kratiki-enisxysi-tis-ellinikos-xrysos-ae/  Η καταδικαστική απόφαση από το ΓΕΝ.ΔΙΚΑΣΤ.της ΕΥΡ.ΕΠΙΤΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια: