Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Η ΑΥΓΗ. Ο πόλεμος των συνόρων / Το ποτάμι των προσφύγων δεν γυρίζει πίσω

Τα Σκόπια έκλεισαν την Ειδομένη μια ημέρα μετά τη σύνοδο των Δ. Βαλκανίων
*Πρόσφυγες από κάθε σημείο της χώρας κινούνται προς τα βόρεια σύνορα
*Απομόνωση της Αυστρίας στο συμβούλιο υπουργών και ανάκληση του Έλληνα πρέσβη για διαβουλεύσεις στην Αθήνα
*Θέμα ημερών η ανάπτυξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο
Στα σύνορα φαίνεται πως θα κορυφωθεί και θα κριθεί όχι μόνο το δράμα των προσφύγων, αλλά και η συνοχή της Ευρώπης, που ήδη έχει τεθεί σε δοκιμασία από την απόφαση της Αυστρίας να ορίσει μονομερώς πλαφόν εισόδου στα σύνορά της. Εν είδει ντόμινο οι χώρες της βαλκανικής διαδρομής κάνουν το ίδιο, με συνέπεια να δημιουργούνται συνθήκες ασφυξίας στην Ειδομένη, απ' όπου πέρασαν χθες μόνο 100 πρόσφυγες από τους συνολικά 3.000 συγκεντρωμένους. Με την Αθήνα να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι "η Ελλάδα δεν θα γίνει αποθήκη ψυχών"



και τους πρόσφυγες να έχουν πάρει το μήνυμα των απανταχού ξενοφοβικών, πρόσφυγες διασκορπισμένοι ή συγκεντρωμένοι σε διάφορα σημεία της χώρας κινούνται από χθες προς τα βόρεια σύνορα αποφασισμένοι να κυνηγήσουν το όνειρο της κεντρικής Ευρώπης.
Κατόπιν αυτών, η σύνοδος Ε.Ε. - Τουρκίας στις 7 Μαρτίου και η ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να αναπτυχθεί στο Αιγαίο τις επόμενες ημέρες αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.

Το ποτάμι των προσφύγων δεν γυρίζει πίσω

Όσο ο εμφύλιος μαίνεται, όσο οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται, όσο το ISIS τρομοκρατεί, όσο η πείνα και ο θάνατος θερίζουν, κανείς δεν έχει το δικαίωμα στην αυταπάτη πως κάποιοι άνθρωποι θα σταματήσουν να εγκαταλείπουν έστω και αυτά τα ελάχιστα που τους έχουν απομείνει αναζητώντας καταφύγιο στη Δύση.
Και αν στο πλευρό των κατοίκων της Συρίας προστεθούν οι ανέστιοι του Αφγανιστάν και του Ιράκ, οι τρομοκρατημένοι Βορειοαφρικανοί και οι χιλιάδες οικονομικά εξαθλιωμένοι του Πακιστάν, είναι τέτοιος ο ανθρώπινος όγκος αυτού του ποταμιού, ώστε κανένα συρμάτινο ή τσιμεντένιο τείχος δεν θα μπορέσει ποτέ να το σταματήσει.

Και αυτό το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Αυτό το ποτάμι δεν ανακόπτεται, δεν αναχαιτίζεται, όπως επίσης δεν μπορεί να περάσει από το στόμιο ενός μπουκαλιού, μιας και σε αυτή την περίπτωση αυτό που στο τέλος θα σπάσει είναι το ίδιο το ήδη εύθραυστο μπουκάλι.
Με δεδομένη την πίεση η οποία θα ασκηθεί λίαν συντόμως στα τεχνητά εμπόδια, που με τις ευλογίες της Βιέννης στήθηκαν κατά μήκος της βαλκανικής διαδρομής των προσφύγων, ορισμένοι πολύ σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι των επιλογών και των πρακτικών τους έχοντας να επιλέξουν ανάμεσα στη χρήση ακόμη και στρατιωτικής βίας ή την υποχώρηση μπροστά στο ανθρώπινο ποτάμι.

Οι εμπνευστές του κλεισίματος των συνόρων στη Βαλκανική, παραβλέποντας τις τρύπες του ουγγρικού φράχτη που εδώ και μήνες χάσκουν τη χρεοκοπία της πολιτικής των ερμητικά κλειστών συνόρων, επιχειρούν να καταστήσουν την Ελλάδα αποθήκη ανθρώπινων ψυχών. Κλείνοντας τα αυτιά τους στις κραυγές των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών που φωνάζουν κατά μήκος των ελληνικών δρόμων, στους οποίους πορεύονται, πως δεν θέλουν να μείνουν στη χώρα μας, πολύ σύντομα, και με πρώτη την ΠΓΔΜ, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη συσσωρευμένη και ανεξέλεγκτη πίεση αυτού του ποταμιού. Και τα ποτάμια δεν γυρίζουν πίσω ούτε με σφαίρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: