Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2016

Υπεράνω κριτικής τα ΜΜΕ; /// Καναλάρχες στα κάγκελα

του Τάσου Παππά - efsyn.gr
Επειδή έγινε μεγάλος ντόρος για τον ρόλο των μέσων ενημέρωσης με αφορμή το βίντεο που προβλήθηκε στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και επειδή παρενέβη η ΕΣΗΕΑ εγκαλώντας την κυβέρνηση για στοχοποίηση δημοσιογράφων, ας αναφερθούμε σε μερικά περιστατικά των τελευταίων εβδομάδων.
■ Πριν από λίγες μέρες, στη στήλη του συναδέλφου Γ. Παπαχρήστου
στα «Νέα», καταγγέλθηκε ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης για συμμετοχή σε στημένους διαγωνισμούς για μικρά έργα του ΟΛΠ την περίοδο 2001-2004. 
Το ρεπορτάζ, μαζί με τη διάψευση του υπουργού, βρήκε περίοπτη θέση σε όλα τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των ιδιωτικών καναλιών - κάτι όχι συνηθισμένο, αφού τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαιτέρως ευρύχωρα και γαλαντόμα όταν πρόκειται για επιτυχίες ανταγωνιστών τους.
Δύσκολα και μόνο αν δημιουργηθεί μείζον γεγονός αναγκάζονται να αναδείξουν θέματα που έχουν βγάλει άλλοι, μερικές φορές χωρίς να μνημονεύουν την πηγή. 
Το Ποτάμι κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή.
Κρατήστε στο μυαλό σας για τους απαραίτητους συνειρμούς ότι στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του κ. Σπίρτζη ανήκουν οι τηλεοπτικές συχνότητες.

Ο Χρ. Σπίρτζης μαζί με τον συνάδελφό του Νίκο Παππά κατηγορήθηκαν από βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας ότι είχαν οργανώσει πολιτικό γραφείο κάπου στη λ. Συγγρού, όπου δέχονταν υποψήφιους επενδυτές με το αζημίωτο.
Προκλήθηκε σάλος.
Ο συγκεκριμένος βουλευτής κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή. 
Εννοείται πως κι αυτό το θέμα βρήκε περίοπτη θέση στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των ιδιωτικών καναλιών. 
Οι θιγόμενοι υπουργοί απείλησαν με αγωγές και μηνύσεις, τα ΜΜΕ που είχαν υιοθετήσει τις καταγγελίες αναδιπλώθηκαν, ζήτησαν συγγνώμη, με τη διαφορά όμως ότι η συγγνώμη τους δεν «κατάφερε» να τρυπώσει σε κάποιο από τα δελτία των οκτώ.
Κρατήστε κι εδώ για τους απαραίτητους συνειρμούς ότι ο Νίκος Παππάς είναι ο άλλος υπουργός που ασχολείται με τις τηλεοπτικές συχνότητες.

■ Τη Δευτέρα η «Εφημερίδα των Συντακτών» αποκάλυψε με στοιχεία, ονόματα και διευθύνσεις το σύστημα διορισμών που είχαν συγκροτήσει η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ (το διαβόητο 4-2-1) την περίοδο της τριμερούς συγκυβέρνησης.
Το θέμα δεν διαψεύστηκε από τα κόμματα, άλλωστε τα ντοκουμέντα ήταν ανατριχιαστικά εύγλωττα, ωστόσο δεν απασχόλησε ούτε για μερικά δευτερόλεπτα τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των ιδιωτικών καναλιών.
Θεώρησαν μάλλον ότι δεν είχε δημοσιογραφικό ενδιαφέρον μια αποκάλυψη γύρω από τις φαύλες πρακτικές των κομμάτων εξουσίας το πολύ... μακρινό 2012.
Ισως γιατί αυτό που προέχει κατά την κρίση τους είναι να καταδειχτεί η συμπεριφορά στο ίδιο θέμα της σημερινής κυβέρνησης, η οποία μάλιστα επαίρεται ότι έχει το ηθικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων της.
Κρατήστε για τους απαραίτητους συνειρμούς ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων και είναι σε μετωπική σύγκρουση με τους ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης.

Αποτελούν όλα τα παραπάνω με τον τρόπο που παρουσιάστηκαν και με τα συνοδευτικά σχόλια επιχείρηση στοχοποίησης συγκεκριμένων μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων;
Αν η κριτική συνιστά στοχοποίηση, ναι.
Όμως δεν είναι δυνατόν να δαιμονοποιείται η κριτική, απ’ όπου κι αν προέρχεται.
Ουδείς είναι υπεράνω κριτικής και ουδείς δικαιούται να απαιτεί να μένει στο απυρόβλητο επικαλούμενος τον ρόλο του, που υποτίθεται πως είναι διαφορετικός απ’ αυτόν που έχουν οι μηχανισμοί εξουσίας.
Και για να μην ξεχνιόμαστε, τα μέσα ενημέρωσης είναι μηχανισμοί εξουσίας
Εκτός αν υπάρχουν ακόμη αφελείς που νομίζουν ότι τα μέσα ενημέρωσης είναι μια όαση αντικειμενικότητας, ορθού λόγου και ανιδιοτέλειας.

■ Αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωσή του με το βίντεο ήταν πρωτοφανές; 
Δεν έχει γίνει ποτέ άλλοτε στην Ελλάδα ή μήπως δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες; 
Όχι δα!
Ξεχάσαμε τόσο εύκολα τις καταγγελίες κομμάτων και διανοουμένων για το φαινόμενο του αυριανισμού την περίοδο της μεγάλης ακμής του;
Το ΚΚΕ και το εκφραστικό όργανό του, ο «Ριζοσπάστης», δεν εγκαλούν συστηματικά τα συστημικά μέσα ενημέρωσης και τους αστούς δημοσιογράφους για το βρόμικο παιχνίδι που παίζουν κατά των συμφερόντων του λαϊκού κινήματος;
Μας διαφεύγει ότι ο πρόεδρος Ομπάμα ουκ ολίγες φορές έχει αναφερθεί με απαξιωτικό τρόπο στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News για τις επιδόσεις του στον χυδαίο λαϊκισμό, στον ρατσισμό και για τη στήριξη που προσφέρει στις βιομηχανίες όπλων οι οποίες πολεμούν με νύχια και με δόντια (και με πολλά εκατομμύρια δολάρια, για να επηρεάσουν βουλευτές, γερουσιαστές, εκδοτικές επιχειρήσεις) την πολιτική του στο θέμα της οπλοκατοχής;
Δεν γνωρίζουν τίποτε για τις επιθέσεις που έχει δεχτεί από πολιτικούς, κόμματα, ακτιβιστές, κινήματα και εμβληματικές προσωπικότητες η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας, η γνωστή μας «Μπιλντ», η οποία διεκδικεί με αξιώσεις την κορυφή στο άθλημα του κιτρινισμού;
Κάτι ανάλογο δεν έχει γίνει στην Ιταλία με τα δίκτυα του Μπερλουσκόνι την περίοδο της παντοκρατορίας του;

Γι’ αυτό, ψυχραιμία. Και οι κρίνοντες κρίνονται.
Το ενοχλητικό στην όλη υπόθεση είναι ότι κάποιοι ζητούν να αντιμετωπίζονται ως ουδέτεροι και ακριβοδίκαιοι, ενώ είναι ιδεολογικά και πολιτικά ιδιοτελείς.

 Καναλάρχες στα κάγκελα
της Κατερίνας Μπρεγιάννη - avgi.gr
Φωνάζει ο θύτης ότι είναι θύμα, καταγγέλλει ο λογοκριτής τη λογοκρισία και ο προπαγανδιστής τη μαύρη προπαγάνδα. Υπαινίσσονται φασιστικές και σταλινικές συμπεριφορές και ότι βάλλεται βάναυσα η ελευθερία του λόγου. Θύματα τα λαμπρά ονόματα της κατ' ευφημισμόν δημοσιογραφίας. Οι μόνοι που είναι υπεράνω κριτικής σε αυτήν τη χώρα. Αν τολμήσεις να τους επικρίνεις, είσαι τουλάχιστον φασίστας, σταλινικός και κατά της ελευθερίας του λόγου. Μέχρι και τον Όργουελ επικαλέστηκε ο κ. Μπογδάνος για να μας αποδείξει ότι έστω δύο ατάκες από το 1984, τις έχει αποστηθίσει στη ζωή του...
Τη μήνιν σύσσωμης της έγκριτης τηλεδημοσιογραφίας επέσυρε βίντεο που κατέγραφε την απαράδεκτη προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης την περίοδο του δημοψηφίσματος που η κατακραυγή του κόσμου κατά της χούντας των καναλιών είχε φτάσει ώς το γυαλιστερό lifestyle. Μια αποκλειστικά δική τους (δημοσιογραφό)σφαιρα, έχουν επινοήσει, όπου μόνο οι επίλεκτοι και οι βραβευμένοι (Τρέμη, Ζαχαρέα) μπορούν να απολαμβάνουν ασυλία σε ότι και αν πουν καταστρατηγώντας επαγγελματικά την έννοια της δεοντολογίας. Μια δημοκρατία ισχυρών και ολίγων βασιλεύει εκεί με μοναδικό στόχο να διασύρει τους «άσχετους» που βρέθηκαν από το πουθενά στην εξουσία, που δικαιωματικά ανήκει στα αφεντικά τους.
Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ έτρεξαν να συμπαρασταθούν στους διωκόμενους δημοσιογράφους. Προεξάρχων στον αγώνα κατά της στοχοποίησης, ο άνθρωπος που θεωρεί «αυθεντικό κίνημα τη Χ.Α.» και παρέδωσε δείγματα γραφής με τη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών με αποτέλεσμα δύο αυτοκτονίες. Ο οργισμένος κ. Λοβέρδος ξιφουλκεί υπέρ των φιμωμένων καναλαρχών με το αζημίωτο.
Μετά την απογοητευτική εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή μόνο στην υποστήριξη των καναλιών μπορεί να ελπίζει προκειμένου να σώσει τουλάχιστον τα προσχήματα. Ένας επιπλέον λόγος για τη μάχη των μαχών αναφορικά με τις τηλεοπτικές άδειες.
«Τα μέσα συμπεριφέρονται στην κυβέρνηση και στον Αλ. Τσίπρα όπως και στους προηγούμενους», απεφάνθη ο κ. Καμπουράκης. «Μας κατηγορούν για συνωμοσία», πρόσθεσε ο κ. Οικονομέας σχολιάζοντας το περιβόητο βίντεο που τόλμησε να παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κομματική του επετειακή συγκέντρωση. «Επιλέγει η κυβέρνηση να δημιουργήσει σύγκρουση» είπε ο κ. Πιτταράς που με απαράμιλλο δημοσιογραφικό δαιμόνιο μίλησε για τη «διχαστική λογική» της κυβέρνησης που «παλιότερα πήγε σε δημοψήφισμα» και που τώρα δεν ξέρει «που θα οδηγήσει». «Βόμβα με σιγαστήρα» σχολίασε αμέσως ο κ. Μπογδάνος.
Αλ. Παπαχελάς: «Δεν το δίνει το όραμα ο Τσίπρας στον κόσμο». Δ. Οικονόμου. «Να πει την αλήθεια η κυβέρνηση» ίσως το πιο συνηθισμένο σχόλιο του έτερου έγκριτου. Πήραν το αριστερόμετρο οι νεοφιλελέ και μετρούν ολημερίς και ολονυχτίς πόσο πίσω κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις, φανερά αποκαρδιωμένοι για το πού κατάντησε η Αριστερά της χώρας. Στα πλατό της διαπλοκής και ο κόκκινος Λαφαζάνης. Ο κοινός στόχος ενώνει, αλλά «επαναστάτης» που κάνει τεμενέδες στα μέσα της διαπλοκής είναι παγκόσμια πρωτοτυπία! Και αν αυτός είχε μια δικαιολογία, ο κ. Μιχελογιαννάκης δεν έχει καμία, πέρα από την αλληλεγγύη στον ένδοξο αγώνα λάσπης που διεξάγει ο εκδότης του Πρώτου Ψέματος για την απελευθέρωση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Υπάρχει φοροδιαφυγή και στον αγροτικό χώρο», τόλμησε να πει ο κ. Αποστόλου στον ΣΚΑΪ, μετά τις επαναλαμβανόμενες ψευτοερωτήσεις των δημοσιογράφων, και όλη την εβδομάδα στις συνδέσεις με τους αγρότες ακούγαμε: «υπουργοί της κυβέρνησης σας βρίζουν, τι έχετε να πείτε;»Μαύρο σκοτάδι στο λίκνο της Δημοκρατίας κάθε φορά που κάποιοι κύκλοι της εξουσίας (που κυβερνητικοί δεν είναι), νιώθουν ότι απειλούνται από χίμαιρες και φτύνουν στον πολιτισμό κατάμουτρα την ωμή πραγματικότητα του φασισμού τους. Οικογένειες κράτος εν κράτει με τις πλάτες της Αμερικής...
Κατερίνα Μπρεγιάννη - avgi.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: