Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Σκουριές. Σε 5 λεπτά, η καρκινογόνος σκόνη, θα φτάνει ...Θεσσαλονίκη !

  Εκδήλωση ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής 
του Στέλιου Νικητόπουλου - δημοσιογράφου ΕΡΤ3
[...] ΣΕ 5 λεπτά, Η ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΣ ΣΚΟΝΗ ΘΑ ΦΤΑΝΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ... ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΚΑΛΑ... ΤΥΡΑΚΙ ΤΗΣ ELDORADO ΜΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ-ΦΟΥΣΚΑ ΓΕΜΑΤΗ ΑΡΣΕΝΙΚΟ [...] είπε ο καθηγητής Σαράντης Δημητριάδης  
Στην είσοδο μία επιγραφή της επιτροπής αγώνα Ν.Προποντίδας, με σαφή αναφορά στις διώξεις κατά των αγωνιζόμενων κατοίκων, έγραφε:



"Ενάντια στη βία και την καταστολή, την κρατική αυθαιρεσία, την παραπλανητική ενημέρωση, τον εκφοβισμό. Αγώνας για ελευθερία και αξιοπρέπεια"
Σταχυολογώ κάποια από τα πολλά και ενδιαφέροντα που ακούστηκαν.
Ο φυσικός, καθηγητής ΑΠΘ, Χρήστος Ελευθεριάδης τόνισε ότι η μετατόπιση του φράγματος 4-9 μέτρων, που αναφέρει η ίδια η εταιρία στη μελέτη της, σημαίνει ότι το φράγμα θα σπάσει, "έσπασε" είπε χαρακτηριστικά. 
Αναφέρθηκε δε στη σεισμικότητα της περιοχής με το μεγάλο σεισμικό ρήγμα της Ιερισσού. 
Για την ερημοποίηση είπε ότι θα σχηματιστεί ένας τεράστιος κώνος αποστράγγισης του νερού κάτω από το έδαφος σε ακτίνα χιλιομέτρων με ό,τι αυτό σημαίνει για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. 

Ο Τόλης Παπαγεωργίου, από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, παρουσίασε τη φωτοαποτύπωση που δείχνει τις παρανομίες της εταιρίας και προανήγγειλε νέες αποκαλύψεις, που όπως είπε, θα αναδείξουν την εγκληματική δραστηριότητα της Eldorado. Τόνισε ότι ο αγώνας θα είναι πολύ πιο δυναμικός το ερχόμενο χρονικό διάστημα γιατί αλλιώς οι κάτοικοι θα γίνουν περιβαλλοντικοί πρόσφυγες.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται στο κέντρο του ανοιχτού ορύγματος και για να γίνει η εξόρυξη πρέπει να καταστραφεί.

Ο ομότιμος καθηγητής γεωλογίας του ΑΠΘ, Σαράντης Δημητριάδης, επισήμανε ότι το τυράκι για να δοθεί η αδειοδότηση ήταν η ανεφάρμοστη μέθοδος ακαριαίας τήξης, μία φούσκα γεμάτη αρσενικό, όπως είπε χαρακτηριστικά, με αέριο αρσενικό 30 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο. "Η σκόνη θα έχει καρκινογόνο χαλαζία και ίνες αμιάντου που θα ταξιδεύουν μακριά, αυτά θα είναι αόρατα και θα μπαίνουν βαθιά στα πνευμόνια. Οι Θεσσαλονικείς πρέπει να το ακούσουν καλά. Ο αέρας θέλει 5 λεπτά από τις Σκουριές να φέρει τη σκόνη στη Θεσσαλονίκη όταν φυσάει ανατολικά" είπε ο κ.Δημητριάδης.

Ο καθηγητής δασολογίας του ΑΠΘ, Θεοχάρης Ζάγκας, τόνισε ότι καταστρέφεται η Χαλκιδική, η μάνα γη, ξεκοιλιάζεται ένα βουνό και ότι η περιοχή έχει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για αειφόρο ανάπτυξη.

Εκ μέρους της επιτροπής αγώνα Ν.Προποντίδας, η Κατερίνα Λιναρδή επισήμανε: "το ποτάμι της Χαλκιδικής, ο Χαβρίας, πηγάζει στον Κάκαβο, οι κύριες υδατοδεξαμενές της Χαλκιδικής βρίσκονται στον Κάκαβο, η τοξική σκόνη δεν γνωρίζει σύνορα, τα Μουδανιά είναι πολύ κοντά, αν δεν μιλήσουμε και δεν αντιδράσουμε τώρα θα έρθει και η δική μας η σειρά".

Δεν υπάρχουν σχόλια: