Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Η ΑΥΓΗ. Κομισιόν-Μέρκελ αδειάζουν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ / Η ΝΔ θα πάει... Βίσεγκραντ;

*Οι μονομερείς ενέργειες κλεισίματος των συνόρων στα Βαλκάνια δεν αποτελούν ευρωπαϊκή και βιώσιμη λύση, επισημαίνουν Βρυξέλλες και Βερολίνο Μπούμερανγκ έγιναν για Κυρ. Μητσοτάκη και Φ. Γεννηματά οι καταγγελίες ότι ο Τσίπρας "ή λέει ψέματα ή δεν ήξερε τι υπέγραφε" στην ευρωτουρκική σύνοδο, με αφορμή τη συγχαρητήρια δήλωση του Ντ. Τουσκ προς τις χώρες των Βαλκανίων που έκλεισαν προχθές τα σύνορα, ανάμεσά τους και την Ειδομένη. Η ηχηρή απάντηση ήρθε, λίγες ώρες μετά τον θόρυβο που ξεσήκωσαν, όχι από τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο. Και οι δύο χαρακτήρισαν τις αποφάσεις των βαλκανικών χωρών μονομερείς και σημείωσαν ότι αντιστρατεύονται την τελευταία απόφαση της ευρωτουρκικής συνόδου και τις αρχές μιας ευρωπαϊκής λύσης. Το κλείσιμο των συνόρων των Βαλκανίων, σημείωσε η Μέρκελ,




"δεν επιλύει το πρόβλημα", διότι "η κατάσταση αυτή ούτε βιώσιμη είναι ούτε μπορεί να διαρκέσει για πολύ".

Η Ν.Δ. θα πάει... Βίσεγκραντ;

Η Αυστρία από κοινού με τις βαλκανικές χώρες και τις χώρες του Βίσεγκραντ έχουν φτιάξει ένα ιδιαίτερο μείγμα ακροδεξιάς λογικής και συμπεριφοράς και προσπαθούν να το επιβάλουν στην ευρωπαϊκή κοινότητα βήμα - βήμα.
Το θέμα δεν είναι μόνο ότι προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες, αλλά κυρίως ότι η στάση που κρατούν είναι βαθιά αντιευρωπαϊκή και αντικοινωνική. Είναι η λογική τού "δεν με ενδιαφέρουν οι άλλοι, με ενδιαφέρει εγώ να μην έχω πρόβλημα". Εσχάτως στη λογική αυτή μπήκε μέσω twitter και ο Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος, προτιμώντας να μιλήσει περισσότερο ως Πολωνός και λιγότερο ως πρόεδρος της Κομισιόν, φούσκωσε τα πανιά των ακραίων.

Την ίδια ώρα, όμως, ορισμένοι στο εσωτερικό έρχονται και προσπαθούν να χτίσουν μικροκομματικά οφέλη πάνω στην αστάθεια που δημιουργούν οι ευρωπαϊκές αντιφάσεις. Η Ν.Δ., από κοινού με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν οτιδήποτε, με οποιονδήποτε τρόπο, αρκεί μόνο να έχει στόχο την κυβέρνηση.
Η ουσία της αντιπολιτευτικής γραμμής της Ν.Δ. από τη Δευτέρα το μεσημέρι, πριν καν αρχίσει η σύνοδος κορυφής, έως τώρα, είναι: "Δεν με ενδιαφέρει αυτό που συμβαίνει στη χώρα μου, με ενδιαφέρει το κόμμα μου να μην έχει πρόβλημα". Και αυτό θα ήταν λογικό αν δεν είχε συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Αρχηγών, όπου, αν μη τι άλλο, η βασική πρόθεση όλων όσοι υπέγραψαν την κοινή ανακοίνωση ήταν ότι, παρά τις όποιες διαφορές, θα υπάρξει προσπάθεια να μείνει εκτός μικροπολιτικής αντιπαράθεσης το θέμα του προσφυγικού.

Όμως, την ώρα που οι βαλκανικές χώρες προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες και η Τουρκία παίζει τα μαξιμαλιστικά διαπραγματευτικά παιχνίδια της με την Ε.Ε., η Ν.Δ. προτιμά να βουτά στα απόνερα των ακραίων λογικών. Το δόγμα "κλειστά σύνορα με όποιο τίμημα", αν και με μαθηματική ακρίβεια οδηγούσε στη λογική του Αιγαίου - υγρού τάφου, ήταν η θέση της Ν.Δ. πολύ πριν πάρουν τη σκυτάλη οι Φίκο και Όρμπαν.
Η ακροδεξιά ρητορική του Φίκο έφερε τους νεοναζί για πρώτη φορά στη Βουλή της Σλοβακίας. Τα μηνύματα από την Αυστρία, όπου η κυβέρνηση ύψωσε επίσης την ακροδεξιά γραμμή, είναι πανομοιότυπα. Οι ακροδεξιοί έρχονται πρώτο κόμμα σταθερά στις δημοσκοπήσεις.

Το προσφυγικό δεν είναι ένα ακόμη καυτό πρόβλημα
Έτσι όπως διαμορφώνεται μέρα με την μέρα, είναι ΤΟ πρόβλημα
Όχι μόνο για την κυβέρνηση, που έχει και την κύρια ευθύνη και αποστολή να το διαχειριστεί και να το επιλύσει, αλλά και για την αντιπολίτευση. 
Όποιος δεν αποδεχθεί την ευθύνη που του αναλογεί, θα είναι υπόλογος στην ελληνική κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: