Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016

Η ΑΥΓΗ. Σύγκρουση Κομισιόν - Βερολίνου για το ελληνικό πρόγραμμα

Προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων 
για την ασφάλεια (3 Video)
Σήμερα τα στοιχεία της Eurostat για την πορεία της οικονομίας
* Γιούνκερ κατά Σόιμπλε και Λαγκάρντ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται έκτακτα μέτρα
* Τα προληπτικά μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ πρέπει να νομοθετηθούν, ισχυρίζεται Ευρωπαίος αξιωματούχος που απηχεί τις απόψεις Σόιμπλε
Την πλήρη αντίθεση της Κομισιόν στις αξιώσεις του ΔΝΤ και συγκαλυμμένα του Βερολίνου για τη λήψη πρόσθετων -πέραν των συμφωνηθέντων- μέτρων από την Ελλάδα, που θα εφαρμοστούν το 2018 αν αποτύχει το πρόγραμμα (!), εξέφρασε ο πρόεδρός της Ζ.Κλ. Γιούνκερ παρέχοντας ανοιχτή στήριξη στις προτάσεις αλλά και τις προσεγγίσεις της κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας. Η ρητή τοποθέτηση Γιούνκερ προκάλεσε την αντίδραση

-όπως εκτιμήθηκε- του Σόιμπλε μέσω του γνωστού "Ευρωπαίου αξιωματούχου", ο οποίος υποστήριξε ότι, για να γίνει εκταμίευση της δόσης, θα πρέπει να κλείσουν τα θέματα της πρώτης αξιολόγησης, να νομοθετηθούν τα προληπτικά μέτρα (3-3,5 δισ.) που ζητάει το ΔΝΤ, αλλά και να υπάρξει κατάληξη στη συζήτηση για το χρέος, ώστε να συμμετάσχει πλήρως το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Την ίδια ώρα ο ESM ανακοίνωνε ότι η συζήτηση για το ελληνικό χρέος βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ σήμερα θα ανακοινωθούν τα στοιχεία της Eurostat για την οικονομία, που, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα είναι θετικότερα και των πιο αισιόδοξων προβλέψεων.

Οι κανόνες του Σόιμπλε

Το πολύ το Κύριε Ελέησον το βαριέται κι ο παπάς. Και το μονότονο "κάντε τα μαθήματά σας" διά στόματος Γερμανών αξιωματούχων φαίνεται να ενοχλεί ακόμη και μέλη της ίδιας της γερμανικής κυβέρνησης. Εάν τουλάχιστον θεωρήσει κανείς ειλικρινή -επί της ουσίας κι όχι επί της διαδικασίας- τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομίας και προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ότι οι Ευρωπαίοι έχουν απαυδίσει με τη Γερμανία "που δίνει μαθήματα".
Μόνο που η Γερμανία δεν περιορίζεται στο να δίνει μαθήματα στα άλλα κράτη - μέλη για το πώς πρέπει να τηρούνται οι κανόνες. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δίνει μαθήματα και στην Κομισιόν, τον επίσημο θεματοφύλακα των συνθηκών -κάνοντας έξαλλο τον πρόεδρό της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ-, ενώ σχεδόν... βλάσφημα για τα γερμανικά δεδομένα ξιφουλκεί ενάντια στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος θεσμικά διαθέτει απόλυτη ανεξαρτησία μετά από γερμανική επιμονή.

Γιατί; Μια ερμηνεία είναι ότι δίνει τη μάχη όλων των μαχών για τα γερμανικά οικονομικά συμφέροντα -τουλάχιστον όπως τα αντιλαμβάνεται ο ίδιος- είτε αυτά ενισχύονται από την τήρηση των κανόνων είτε όχι. Εκτιμά ότι αυτά ενισχύονται από την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική σε κοινοτικό επίπεδο -λέγε με λιτότητα-, γι' αυτό επιμένει στην τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας από όλους και στον "κορσέ" για την υπό επιτήρηση Ελλάδα. Αντιθέτως, εκτιμά ότι δεν ενισχύονται από την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και προσπαθεί να παραβιάσει τον κανόνα που ο δικός του Ότμαρ 'Ισινγκερ έθεσε ως επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ το 2003, ότι βασική αποστολή της κεντρικής τράπεζας είναι να κρατά τον πληθωρισμό "οριακά κάτω από το 2%".
Αναλόγως, λοιπόν, χτίζει τις συμμαχίες του -και ως παλιά καραβάνα ξέρει να το κάνει-, αλλά όλο και πιο ξεκάθαρα στη λογική "μονά - ζυγά δικά μου": Προχωράει χέρι- χέρι με το ΔΝΤ για να διασφαλίσει τη συνεχή αύξηση πίεσης στην "απείθαρχη" Ελλάδα, αλλά γυρνάει την πλάτη στο Ταμείο, όταν αυτό πιέζει για απομείωση του ελληνικού χρέους. Στηρίζει, έστω απρόθυμα, την ΕΚΤ όταν δίνει τη μάχη για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης, αλλά της κηρύσσει τον πόλεμο όταν εκτιμά ότι τα βασικά εργαλεία της σταθεροποίησης -τα μηδενικά επιτόκια και η ποσοτική χαλάρωση- προκαλούν παράπλευρες απώλειες στους Γερμανούς αποταμιευτές. Επί της ουσίας ο Σόιμπλε θέλει να τηρούνται οι κανόνες μόνο όταν τον βολεύουν. Κι αυτό μπορεί να γίνει εξίσου επικίνδυνο για την Ευρώπη όσο και η παραβίαση των κανόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: